Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το χαβά της η Τουρκία για τα ενεργειακά

Τις γνωστές διπλωματικές πονηριές άρχισε πάλι η Άγκυρα στα ενεργειακά, επαναφέροντας μέσω του υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ «πρόταση» στην Κύπρο και το Ισραήλ για μεταφορά του φυσικού αερίου των δυο χωρών μέσω…Τουρκίας.

Σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη έκδοση της «Hürriyet», ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι «οι Ισραηλινοί αρμόδιοι αλλά και οι Ελληνοκύπριοι όπως και οι αρμόδιοι της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” λένε μια αλήθεια. Το αέριο που θα βγει από την περιοχή μπορεί να γίνει αποδοτικό με έναν αγωγό που θα περάσει μέσω της Τουρκίας. Και οι αριθμοί αυτό δείχνουν»…

Ο Γιλντίζ χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά το φυσικό αέριο ως πρόσχημα για το Κυπριακό, υποστήριξε ότι «τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου δημιουργούν μια ευκαιρία για την εξάλειψη των διαφορών ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή πλευρά, για να αλλάξει όμως η στάση της Τουρκίας, τα παράνομα σχέδια εκμετάλλευσης θα πρέπει να νομιμοποιηθούν».

Απείλησε, δε, πάλι πως αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία η συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού: «Αυτές τις απόψεις μας τις εκφράσαμε ξεκάθαρα και στους Αμερικανούς συναδέλφους μας και διαπιστώνουμε πως και οι ίδιοι συμφωνούν πως έχουμε δίκιο», δήλωσε ο Γιλντίζ.

Με αφορμή το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης πηγών πετρελαίου στο Βόρειο Ιράκ, και δυσκολευόμενος να κρύψει τις διαθέσεις άρπαγα που διέπουν μονίμως τη χώρα του, ανέφερε πως «η Τουρκία δεν θα εκμεταλλευθεί αρνητικά τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη γεωγραφική της θέση». Προφανώς θα κάνει “χάρη” στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ.

Υπερήφανος…

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου στο μεταξύ δηλώνει περήφανος για το χαρακτηρισμό του «νεο-Οθωμανού» που του προσάπτουν. «Είναι τιμή μας να μας λένε νεο-Οθωμανούς… ούτε μας ενοχλεί να μας μιλούν για την ιστορία μας… Εμείς είμαστε οι εκπρόσωποι εκείνου του ένδοξου παρελθόντος και είμαστε περήφανοι γι’αυτό», τόνισε, και αναφέρθηκε στα μεγαλεπήβολα σχέδια της χώρας του στον τομέα των διεθνών σχέσεων: «Στην εξωτερική πολιτική ο ορίζοντας της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο σε μια γεωγραφική περιοχή. Πριν από 10 χρόνια η Τουρκία διέθετε 93 πρεσβείες στο εξωτερικό. Σήμερα διαθέτει 134. Υπήρχαν 162 προξενεία. Σήμερα υπάρχουν 209.Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είμαστε στις πρώτες πέντε χώρες των οποίων θα κυματίζουν οι περισσότερες σημαίες στον κόσμο».

Μ.Κ. -Λ.Κ., στον “Ελεύθερο Τύπο”

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Κουνια που σας κουναγε βαρβαρα μαζεματα .
    Τα ποταμια αιμα που χυσατε , θα σας πνιξουν , οσονουπω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]