Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκχωρούν πολύτιμες πληροφορίες μαζί με το ξεπούλημα δημόσιου πλούτου


Ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία η τροπολογία για την πρόσβαση σε πληροφορίες και εμπιστευτικά στοιχεία επιχειρήσεων ενόψει των αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η τροπολογία αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει στις αρχές Απριλίου η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ, καθώς οι επενδυτές, για να μπορέσουν να καταθέσουν προτάσεις, πρέπει να γνωρίζουν συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία.

Αρχικά είχε αποφασιστεί να δίνονται στοιχεία στους «υποψήφιους» επενδυτές. Δηλαδή σε όποιον εκδήλωνε ενδιαφέρον το κράτος θα έδινε χωρίς δεύτερη σκέψη στρατηγικής σημασίας μυστικά.

Έπειτα από τις σφοδρές αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αναδιατυπώσεις στην τροπολογία αυτή και πλέον ορίζεται ότι οι πληροφορίες θα είναι δυνατό να δίνονται μόνο σε προεπιλεγέντες επενδυτές.

Αυτό ωστόσο που δεν ξεκαθαρίζεται είναι τι είδους στοιχεία θα μπορούν να παίρνουν οι επενδυτές και αν θα υπάρχει κάποια Αρχή η οποία θα ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται αυτές οι πληροφορίες.

Με αναδιατύπωση η κυβέρνηση εξασφαλίζει ότι η δυνατότητα παροχής εμπιστευτικών πληροφοριών που προβλέπεται από την τροπολογία, δεν θα περιλαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν ή σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την εθνική άμυνα της χώρας, η δε παροχή των πληροφοριών αυτών από την Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την ΕΛΒΟ θα χορηγείται μόνο ύστερα από σχετική έγκριση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση εκχωρεί πολύτιμες πληροφορίες με στόχο το ξεπούλημα δημόσιου πλούτου.

Αλήθεια, δεν έχει σκεφτεί κανείς πως οι συγκεκριμένες πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε θέλει να κάνει κακό στη χώρα;

Δεν έχει αντιληφθεί κανείς τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας;

Πώς είναι δυνατόν να δίνονται τόσο απλά μυστικές πληροφορίες που αφορούν τη χώρα, με το πρόσχημα της προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα;

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η επίμαχη τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Το να εκχωρείτε απόρρητα και μυστικά των επιχειρήσεων αυτών είναι μέσο επίτευξης καλύτερου τιμήματος ή είναι παραχώρηση πλεονεκτήματος τους; Προσπαθείτε να πιάσετε τη Βουλή στον ύπνο και να περάσετε αυτή την τροπολογία» κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Ανοίγετε την πόρτα των επιχειρήσεων αυτών στους ανταγωνιστές και τους οφειλέτες τους» είπε η βουλευτής και επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις αυτές «δεσμεύονται από εμπορικές συμβάσεις και διακυβερνητικές συνθήκες οι επιχειρήσεις αυτές και μπορεί να υπάρχει παραβίαση διακυβερνητικών πληροφοριών», σημείωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Να καταθέσει το κόμμα της αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας» προκάλεσε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου. Υπογράμμισε επίσης ότι το κόμμα του δεν θα δώσει κάλυψη σε όσους εμπορεύονται τα στοιχεία των επιχειρήσεων και παρατήρησε ότι μετά τις βελτιώσεις που επέφερε η κυβέρνηση, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα την ψηφίσουν.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με τη Ραχήλ Μακρή να καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα σε γερμανικό προτεκτοράτο. Επεσήμανε, επίσης, ότι η διαδικασία που ακολουθείται σε όλες τις παρόμοιες συναλλαγές διέπεται από τα «standard incoterms» του 2010, σύμφωνα με τα οποία, για να δοθούν πληροφορίες συναλλαγών εξασφαλίζεται ότι οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν καταθέσει ισόποση του τιμήματος αγοράς εγγυητική επιστολή.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκε η Χρυσή Αυγή, με την Ελένη Ζαρούλια να προειδοποιεί ότι με την τροπολογία αυτή ανοίγει ο δρόμος να εμφανιστεί φορέας ως υποψήφιος επενδυτής για να λάβει εμπιστευτικές πληροφορίες. «Καταψηφίζουμε γιατί η εθνική ασφάλεια και αξιοπρέπεια στέκονται υπεράνω της προσέλκυσης επενδυτών αμφιβόλου αξίας και σκοπών και δεν αποτελεί πηγή πιθανής κτήσης εσόδων» σημείωσε η βουλευτής. 

Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία επέκρινε την κυβέρνηση για τη λογική των τροπολογιών, ιδίως για κρίσιμα ζητήματα. 

Την τροπολογία ψήφισε η ΔΗΜΑΡ, με τον Δημήτρη Αναγνωστάκη να ζητάει να σταματήσει η άρνηση και η γενίκευση που τίθεται ως ανάχωμα στις προσπάθειες για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.


Πηγή: Newsbomb

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Όταν βγάζουν στο σφυρί τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, δεν ξεπουλάνε εμπιστευτικά εθνικά στοιχεία; ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΧΤΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]