Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έχει σχέδιο η Τουρκία, ενώ εμείς…

Πραγματική κοσμογονία συντελείται στα ανατολικά σύνορα μας. Η Τουρκία αλλάζει πρόσωπο, φυσιογνωμία και κατεύθυνση με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και είναι εντελώς αμφίβολο εάν το ελληνικό ΥΠΕΞ μπορεί καν να την παρακολουθήσει.

Και μόνο η ανοικτή συζήτηση που ξεκίνησε ο Ερντογάν με το PKK δείχνει την αυτοπεποίθηση του τούρκου ηγέτη, που γνωρίζει ότι κανένα σχέδιο για ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας δεν θα υλοποιηθεί όσο μένει ανοικτή η πληγή του κουρδικού ζητήματος.

Από την άλλη μεριά, δεν μπορεί η Ελλάδα να παρακολουθεί αμέτοχη (ή μάλλον συμπράττοντας) το ξεπάγωμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, με το άνοιγμα νέου κεφαλαίου -όπως αποφάσισε η Γαλλία και η Γερμανία- και να μην επιχειρείται η επανασύνδεση των θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, με τις ενταξιακές συνομιλίες της Άγκυρας.

Και μια και ο κ. Σαμαράς αύριο θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, ας είναι προσεκτικός στα θέματα των ερευνών και των οριοθετήσεων. Η Τουρκία θέλει όχι μόνο να εμποδίσει την ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας που πιθανότατα βρίσκονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά της Κρήτης, αλλά θα επιθυμούσε να καθυστερήσει την εκμετάλλευση και αυτών ακόμη των πόρων που έχουν εντοπίσει νότια της Κρήτης, ελπίζοντας ότι έτσι αποτρέπει μια σημαντική αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας και μάλιστα σε μια περίοδο που εμφανίζεται εντελώς ευάλωτη λόγω της κρίσης.

Γι' αυτό, στο Αιγαίο δεν χρειάζονται ούτε παλικαρισμοί ούτε υποχωρήσεις. Χρειάζεται συνετή στρατηγική, στην οποία θα είναι καλά μελετημένα όλα τα επόμενα βήματα.

Ιδιαίτερα λεπτό είναι το θέμα της μειονότητας, όμως, που ο κ. Ερντογάν διατηρεί στην ατζέντα και είναι από τα θέματα, σε αντίθεση με το Αιγαίο, που εκφράζουν και την ιδεολογία και την ψυχοσύνθεσή του. Και στο θέμα της Θράκης απαιτείται προσοχή, γιατί με την υποκριτική επίκληση των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων, η Τουρκία επιχειρεί να περάσει υπό τον ουσιαστικό και πραγματικό έλεγχό της τους έλληνες μουσουλμάνους πολίτες…

Οι Τούρκοι, πάντως, ήταν ευγενέστατοι ως οικοδεσπότες κατά την επίσκεψη του Δημ. Αβραμόπουλου στην Κωνσταντινούπολη, που συναντήθηκε με τον Αχ. Νταβούτογλου για να προετοιμάσουν τη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Ο κ. Αβραμόπουλος, ως παλιός διπλωμάτης, γνωρίζει καλά τις παγίδες και έτσι είχε διαμηνύσει στον τούρκο ομόλογό του ότι η όποια προσπάθεια να τον εγκλωβίσουν σε δημόσιες δηλώσεις, περί θεμάτων όπως η Θράκη, θα τον υποχρέωνε να ακυρώσει τη συνάντηση και να επιστρέψει στην Αθήνα.

Πάντως, για να μην υπάρχει παρεξήγηση και στρεβλή εικόνα, οι Τούρκοι δεν εγκαταλείπουν ποτέ τις πάγιες πρακτικές τους: τη μια ημέρα μίλησε ο κ. Σαμαράς για ΑΟΖ, την επόμενη μέρα η τουρκική κορβέτα έκανε βόλτα στη Μύκονο και τα τουρκικά μαχητικά έκαναν παρέλαση στον ουρανό του Αιγαίου…

(Yπουργείο Εξωφρενικών, 03/03/2013)

Πηγή: Το Παρόν

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]