Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάμερον: «Ξεχάστε τα μάρμαρα»



Τι κι αν διαμαρτυρόμαστε για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα! Το Λονδίνο αποκλείει την επιστροφή τους, όπως θύμισε με αφορμή την περίπτωση του «μεγάλου διαμαντιού», του οποίου την επιστροφή ζητάει η Ινδία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως ένα γιγάντιο διαμάντι, που η χώρα του υποχρέωσε την Ινδία να της παραδώσει την εποχή της αποικιοκρατίας και το οποίο περιελήφθη σ” ένα βασιλικό διάδημα, δεν θα επιστραφεί, ενώ παρομοίασε την υπόθεση αυτή με το θέμα των «Ελγινείων Μαρμάρων».

Μιλώντας κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα μιας επίσκεψής του στην Ινδία με στόχο την αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων, ο Κάμερον απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστραφεί το διαμάντι Κοχ-ι-Νουρ των 105 καρατίων που εκτίθεται σήμερα στον Πύργο του Λονδίνου. Το διαμάντι είχε κοσμήσει το διάδημα της εκλιπούσης μητέρας της σημερινής Βασίλισσας Ελισάβετ.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο και πολλοί Ινδοί -ανάμεσά τους και ο εγγονός του ηγέτη της ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι- έχουν ζητήσει να επιστραφεί ως εξιλέωση για το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας.

«Δεν πιστεύω πως αυτή είναι η σωστή προσέγγιση», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο Κάμερον προς δημοσιογράφους, αφού έγινε ο πρώτος εν ενεργεία βρετανός πρωθυπουργός που εξέφρασε τη λύπη του για ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια στην αποικιοκρατούμενη Ινδία, μια σφαγή αόπλων πολιτών το 1919 στην πόλη Αμριτσάρ.

«Είναι το ίδιο ζήτημα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα», πρόσθεσε ο Κάμερον αναφερόμενος στα ελληνικά μαρμάρινα γλυπτά της κλασικής περιόδου που η Αθήνα ζητεί από καιρό την επιστροφή τους.

«Η σωστή απάντηση είναι το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σ” όλο τον κόσμο ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και που φροντίζουμε τόσο καλά, να τα μοιραζόμαστε όπως αρμόζει με ανθρώπους σ” όλο τον κόσμο.

Σίγουρα δεν πιστεύω στον «επιστροφισμό». Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό», τόνισε.


Πηγή: Πυγμή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. χαχαχαα.. ο "επιστροφισμος" αν δεν ειναι λογικος..τοτε ισως τα δικαιωματα χρησης των παρακατω.
    http://www.ellinikoarxeio.com/2013/02/fraseis-ksenwn-gia-ellada.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Μπορείς να κλέψεις ένα άγαλμα, αλλά δεν μπορείς να κλέψεις την καταγωγή μου»,
    «Με κρατάνε όμηρο»,
    «Βοήθησέ με να γυρίσω σπίτι μου»
    , «Γεννήθηκα στην Ελλάδα, οι αδελφές μου είναι εκεί», «Μόνη».

    http://www.youtube.com/watch?v=7swmq0VROUk&feature=player_embedded

    και για περισσότερα εδω: http://www.ellinikoarxeio.com/2012/08/prospatheia-epanapatrismou-mnimeion.html#ixzz2LfM34wm8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατσαπλιαδες ειναι και τι αλλο θα μπορουσαν να πουνε ;
    Οσο για τα κοσμηματα που μας εκλεψαν ας τα κρατησουν για να θυμιζουν στον πλανητη το περελθον τους .
    Οσοι παντως εχουν παει στο Εθνικο μουσειο του λονδινου θα δουν οτι τα μαρμαρα ειναι μια καρφιτσα .
    Ολες οι αιθουσες ειναι γεματες με Ελληνικα αριστουργηματα αλλα εχουν και μια με κατι σκουριασμενους τενεκεδες . Το δικο τους δηλαδη παρελθον .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]