Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μυστική διπλωματία ή «απόψε αυτοσχεδιάζουμε»;



Του Χρήστου Καπούτση

Ελάχιστες είναι οι πληροφορίες για τη στρατηγική που υλοποιεί η κυβέρνηση, προωθώντας τα εθνικά μας συμφέροντα ή προασπίζοντας εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η εθνική στρατηγική είναι η συνισταμένη της διπλωματίας και της άμυνας. Διαμορφώνεται από τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και εγκρίνεται από το ΚΥΣΕΑ, στο οποίο συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Το πρώτο ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής: Υπάρχει εθνική στρατηγική; Δύσκολα θα εκμαιεύσει κανείς τεκμηριωμένη απάντηση από αρμόδιους αξιωματούχους. Δεύτερο ερώτημα: Υπάρχει μυστική διπλωματία ή ισχύει το «απόψε αυτοσχεδιάζουμε»; Και εδώ η απάντηση είναι «δύσκολη».

Η διαπίστωση είναι, όμως, ότι μείζονα εθνικά θέματα, όπως το όνομα της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα) και τέλος το Αιγαίο, η Θράκη και το Καστελλόριζο, που η Τουρκία προωθεί απροκάλυπτα αναθεωρητικές πολιτικές, αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, παραμένουν «ανοιχτές πληγές» για τον ελληνισμό, που δυστυχώς κακοφορμίζουν!

Επιπλέον, η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολιτικά ασταθή γεωγραφική περιοχή, όπου διακυβεύονται ύψιστα γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά συμφέρονται εξαιτίας της αφθονίας ενεργειακών πόρων και των αξόνων μεταφοράς τους στη Δύση. Η «προίκα» της Ελλάδας είναι η γεωγραφική της θέση και η δυνατότητά της να καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος.

Για ΟΛΑ αυτά τα ζητήματα, οι πρωτοβουλίες ή και οι αντιδράσεις της ελληνικής διπλωματίας, αν υπάρχουν, καλύπτονται από ένα πέπλο διπλωματικού μυστηρίου ή και μυστικοπάθειας. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι Αμερικανοί, Γάλλοι και Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταφθάνουν στην Ελλάδα και κάνουν υποδείξεις στην κυβέρνηση σχετικά με το πώς πρέπει να «αντιμετωπίσει» θέματα που άπτονται εθνικών δικαιωμάτων ή που «αγγίζουν» την ψυχή του ελληνισμού!

Ειδικά για τους ξένους συμβουλάτορες που συνωθούνται στο Μέγαρο Μαξίμου και στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ας έχουν υπόψη τους οι Έλληνες συνομιλητές τους μια εύστοχη παρατήρηση που είχε κάνει το 1829 ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας

«Ἡ Ἀγγλία ἀφήνει πλησίον μου ἕναν διπλωματικὸν ἐπιτετραμμένον, ὁ ὁποῖος δηλώνω, ἐργάζεται γιὰ νὰ μᾶς καταστρέψη καὶ κάμνει διπλωματικῶς περισσότερον κακὸν εἰς τὴν Ἑλλάδα μας, ἀπ’ ὅσον ἔκαμε ποτὲ ὁ Ἰμπραὴμ μὲ ὅλους τους Αἰγυπτίους, οἱ ὁποῖοι τοὐλάχιστον δρῶσιν ἐκ τοῦ φανεροῦ…»!

Πηγή: Παρασκήνιο 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ποσο σοβαροι μπορουμε να ειμαστε,οταν μιλουμε για ελληνικη εξωτερικη πολιτικη?ενα κρατος που ποτε δεν το αφησαν οι πατρωνες δυναμεις,με την βοηθεια της γειτονος ,και φιλης πανω απο ολα τουρκιας να παρει εθνικες αποφασεις και να χαραξει δικη του εθνικη πορεια σε συμπλευση,σε ταυτισει με αλλα κρατη μα με μπουσουλα,τα εθνικα μας συμφεροντα και οχι τις εξ ανωθεν πιεσεις που απροκαλυπτα πλεον παρεμβαινουν και σε τροπολογιες της βουλης,αισχος,και ξανα αισχος,για εκει που μας εχουν διασυρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]