Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έγκλημα της διοίκησης του ΚΑΤ καταγγέλλουν οι γιατροί!

Γράφει η Ρίτα Μελά

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους γιατρούς του ΚΑΤ, που καταγγέλλουν τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι προωθεί κλινική που λειτουργεί εντός του, με στόχο να μπει «λουκέτο» στη γνωστή και καταξιωμένη Μικροχειρουργική Κλινική Άνω Άκρων. Μάλιστα, πολλά ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του διοικητή του θεραπευτηρίου Ευάγγελου Βουμβουλάκη να δώσει προτεραιότητα στην Κλινική Αθλητικών Κακώσεων, η οποία πραγματοποιεί μόνο προγραμματισμένα χειρουργεία, μειώνοντας τόσο τον χρόνο όσο και τις χειρουργικές αίθουσες της Μικροχειρουργικής Κλινικής Άνω Άκρων, που καθημερινά αντιμετωπίζει τα έκτακτα περιστατικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η λίστα αναμονής στα τακτικά χειρουργεία της Μικροχειρουργικής Κλινικής Άνω Άκρων είναι τρία χρόνια, γεγονός που δηλώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο επιστημονικό προσωπικό της εν λόγω κλινικής. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν στη «δημοκρατία» γιατροί του ΚΑΤ, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τη διοίκηση, μέσα στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων, να μπει «λουκέτο» στην εν λόγω κλινική. Μάλιστα στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να τη διχοτομήσουν, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Σήμερα, κομματικοί κύκλοι προσπαθούν να δημιουργήσουν δεύτερη Μικροχειρουργική Κλινική για να εξυπηρετούν ημετέρους.

Φαίνεται όμως ότι και σήμερα κάποιοι επιθυμούν να την υποβαθμίσουν, περιορίζοντας τον χειρουργικό χρόνο που της αναλογεί σε σχέση με τους ασθενείς που της αντιστοιχούν.

Σύμφωνα με έγκυρες ιατρικές πηγές, ήδη δρομολογείται αρνητική εισήγηση της διοίκησης στο υπουργείο Υγείας, με σκοπό να υφαρπάξουν την υπογραφή του υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος φυσικά δεν είναι γνώστης του «πολέμου» που μαίνεται σήμερα στο ΚΑΤ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πέρσι τον Οκτώβριο ο διευθυντής της Μικροχειρουργικής Κλινικής Άνω Άκρων Νικόλαος Γεροσταθόπουλος προσέφυγε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για το θέμα. Ειδικότερα η κλινική του, όπως καταγγέλλει ο κ. Γεροσταθόπουλος, με απόφαση του διοικητή Ευάγγελου Βουμβουλάκη από τον περασμένο Ιούνιο λειτουργεί για τα έκτακτα περιστατικά μετά τις 18.30, με αποτέλεσμα ασθενείς να περιμένουν έως και 10 ώρες (!) στους διαδρόμους για να χειρουργηθούν. Επίσης, εκτός από τον χρόνο μειώθηκαν και τα χειρουργεία της εν λόγω κλινικής και από 12 που είχε έως και τον Ιούνιο 2012 σήμερα έχει μόνο οκτώ, όταν οι υπόλοιπες γενικές ορθοπεδικές κλινικές διαθέτουν 12-15 χειρουργικές αίθουσες. Συγκεκριμένα, με απόφαση του διοικητή προηγούνται τα προγραμματισμένα περιστατικά της Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων και ακολουθεί η κλινική του κ. Γεροσταθόπουλου, που επιλαμβάνεται τα έκτακτα περιστατικά στις εφημερίες.

Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Ευάγγελος Βουμβουλάκης σε ερώτησή μας σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον χειρουργικό χρόνο και τις αίθουσες απάντησε ότι «οι αρμόδιοι διευθυντές έχουν τοποθετηθεί και σύντομα θα εκδοθεί η σχετική απόφαση». Την ίδια απάντηση είχε δώσει και τον περασμένο Οκτώβριο στην εισαγγελέα Πρωτόδικων Αθηνών. Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί έδωσε εντολή να γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία σε αίθουσες που είναι για τα έκτακτα.

Το χρονικό της σοκαριστικής απόφασης

Τον Ιούνιο του 2012, ο διοικητής του ΚΑΤ Ευάγγελος Βουμβουλάκης ζήτησε από τους συντονιστές διευθυντές και τους διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου μια εισήγηση για τον χρόνο των χειρουργείων (ανά κλινική), προτείνοντας για την Κλινική Αθλητικών Κακώσεων το ωράριο 15.00-18.30. Η πλειονότητα των συντονιστών (στις 10 από τις 11 κλινικές του Τομέα) εισηγήθηκε θετικά. Έτσι με απόφασή του ο διοικητής στις 20 Ιουνίου 2012 ανακοίνωσε τα νέα ωράρια των χειρουργείων, βάζοντας εμβόλιμα στις εφημερίες να λειτουργεί κλινική που, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, πραγματοποιεί μόνο προγραμματισμένα χειρουργεία! Σχεδόν έναν μήνα μετά όμως, στις 17 Ιουλίου 2012, κάποιοι από τους διευθυντές άλλαξαν γνώμη και κατέθεσαν νέα εισήγηση για το ωράριο, που την υπογράφουν οι οκτώ από τους 11.

Η υπόθεση έφτασε και στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών έπειτα από καταγγελία του κ. Γεροσταθόπουλου, η οποία κάλεσε τον περασμένο Οκτώβριο τον διοικητή κ. Βουμβουλάκη και του ζήτησε εξηγήσεις. Ο διοικητής του ΚΑΤ απάντησε ότι θα ανακαλέσει την απόφαση που βάζει τα χειρουργεία της Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων μεταξύ 15.00 και 18.30.

Ωστόσο έως σήμερα, όπως καταγγέλλει ο κ. Γεροσταθόπουλος στη «δημοκρατία», εξακολουθούν να χειρουργούνται τα προγραμματισμένα περιστατικά στην Κλινική Αθλητικών Κακώσεων και τα έκτακτα παραμένουν στον διάδρομο, δημιουργώντας πολλές φορές σκηνές «φαρ-ουεστ» μέσα στο νοσοκομείο από αγανακτισμένους συνοδούς και ασθενείς που ταλαιπωρούνται:

«Πώς είναι δυνατόν να παραχωρήσει ο διοικητής μια χειρουργική αίθουσα για έκτακτα περιστατικά στην Κλινική Αθλητικών Κακώσεων που δεν εφημερεύει και δεν έχει έκτακτα περιστατικά;» λέει στη «δημοκρατία» ο διευθυντής της Μικροχειρουργικής Κλινικής και συμπληρώνει: «Εμείς έχουμε ασθενείς από τις 10 το πρωί που χρειάζονται χειρουργείο και τελικά μπαίνουν μετά τις 19.00- 19.30, γιατί τότε αδειάζουν οι αίθουσες από τα προγραμματισμένα χειρουργεία της Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων!»

Όπως τονίζει αγανακτισμένος ο κ. Γεροσταθόπουλος, είναι παράνομο να πραγματοποιούνται τακτικά χειρουργεία το απόγευμα σε νοσοκομεία που εφημερεύουν και τα έκτακτα να περιμένουν στους διαδρόμους. «Και για να μη λένε ότι νοιάζομαι μόνο για την κλινική μου, έχω ζητήσει από το 2005 να γίνουν αντίστοιχες κλινικές με τη δική μου στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Εγώ άλλωστε φεύγω σε έναν χρόνο με σύνταξη, αυτό που με νοιάζει είναι το μέλλον της κλινικής που είναι απαραίτητη στην ελληνική κοινωνία» σημειώνει ο χειρουργός.

Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι η Μικροχειρουργική Κλινική Άνω Άκρων ιδρύθηκε το 1986 από τον Νικόλαο Δαούτη και τον Νίκο Γεροσταθόπουλο, ο οποίος από το 2004 είναι διευθυντής και έχει πέντε γιατρούς στη διάθεσή του. Τα τελευταία 27 χρόνια έχουν εξετασθεί πάνω από 260.000 ασθενείς και έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 750 γιατρούς. Μόνο μέσα στο 2012 εξετάστηκαν στα πρωινά χειρουργεία 19.200 ασθενείς, όταν στην Κλινική Αθλητικών Κακώσεων εξετάζονται -όπως αποδεικνύεται από την στατιστική του νοσοκομείου, 1.200 άτομα τον χρόνο!

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]