Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ισραηλινό ενδιαφέρον για τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Βόρειας Ελλάδας



Toυ Χάρη Φλουδόπουλου
Κεφάλαιο

Την αποκάλυψη ότι οι Ισραηλινοί θα ξεκινήσουν έρευνες για φυσικό αέριο στην Β. Ελλάδα έκανε χθες από το βήμα του Athens Energy Forum, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Άριε Μέκελ.  

Σύμφωνα με τον κ. Μέκελ υπάρχουν Ισραηλινοί επιστήμονες οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει φυσικό αέριο και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν έρευνες στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα ο Ισραηλινός πρέσβης είπε πως υπάρχει ενδιαφέρον από την εταιρεία που ανακάλυψε το κοίτασμα του Λεβιάθαν στα ανοιχτά του Ισραήλ, μια ανακάλυψη που έφερε σαρωτικές ανακατατάξεις συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς λειτούργησε ως καταλύτης και για την Κύπρο, να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα.

Ο κ. Μέκελ διευκρίνισε ότι το ισραηλινό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στα νότια της Κρήτης –θυμίζουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι κατατέθηκε επίσημη πρόταση από την ισραηλινή Delek να κάνει έρευνες στην επίμαχη περιοχή, ωστόσο επελέγη τελικώς από την κυβέρνηση η μέθοδος των σεισμικών ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη από την PGS –αλλά όπως διευκρίνισε και στο βορρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η εταιρεία στην οποία αναφέρθηκε ο ισραηλινός πρέσβης είναι η περίφημη Ratio Oil, με επικεφαλής τον κ. Eitan Eisenberg, δηλαδή τον άνθρωπο που πρώτος ερεύνησε και εντόπισε τα τεράστια κοιτάσματα αερίου στο Ισραήλ. Η Ratio Oil ξεκίνησε ως μια μικρή πετρελαϊκή εταιρεία η οποία ωστόσο γιγαντώθηκε μετά την ανακάλυψη του Λεβιάθαν, στο οποίο και κατέχει μερίδιο 15%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ratio Oil, η οποία συνεργάζεται με την ελληνικών συμφερόντων Energean Oil & Gas, έχουν από κοινού προσεγγίσει την ελληνική κυβέρνηση καταθέτοντας από τον περασμένο Οκτώβριο επίσημη πρόταση για να ξεκινήσουν έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου στο Θερμαϊκό κόλπο στα ανοιχτά της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα ο Iσραηλινός γεωλόγος έχει υπογραμμίσει στις επαφές που είχε με τις ελληνικές αρχές ότι είναι αισιόδοξος για τη συγκεκριμένη περιοχή: 

«Εάν υπάρχει αέριο να είστε σίγουροι ότι θα το βγάλουμε» φέρεται να έχει διαμηνύσει σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Παρά το γεγονός ότι η πρόταση έχει γίνει από τον περασμένο Οκτώβριο, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη –θετική ή αρνητική– απάντηση στην ισραηλινή εταιρεία. Ο κ. Μέκελ ανέφερε ότι η πρόταση για έρευνες φυσικού αερίου στο βορρά, έχει ήδη παρουσιαστεί στις αρμόδιες αρχές. Πρόσφατα το ισραηλινό ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στη Β. Ελλάδα κοινοποιήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο, με την ισραηλινή πλευρά να λαμβάνει θετικά μηνύματα ανταπόκρισης.

Πετρέλαιο

Στο μεταξύ, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, κ. Σόλων Κασσίνης, διευθυντής ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, τόνισε ότι η Τουρκία εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στη Μαύρη Θάλασσα, όχι όμως και στο Αιγαίο.

O Κύπριος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η γαλλική Total στην οποία και δόθηκαν για εκμετάλλευση περιοχές στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων, θα ξεκινήσει γεωτρήσεις με στόχο τον εντοπισμό κοιτασμάτων όχι μόνο φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι θα βρεθεί πετρέλαιο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Κασσίνης εκτίμησε ότι τα απολήψιμα αποθέματα στα θαλάσσια «οικόπεδα» της Κύπρου που έχουν παραχωρηθεί για έρευνες θα είναι πολλαπλάσια των αρχικών εκτιμήσεων, ενώ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι θα υπάρξει εντοπισμός και εξόρυξη και πετρελαίου, πέρα από το φυσικό αέριο. Ο κ. Κασσίνης ανέφερε ακόμη ότι το αέριο θα μεταφερθεί προς την ΕΕ τόσο με αγωγό (μέσω Κρήτης προς Ελλάδα) όσο και σε υγροποιημένη μορφή με πλοία. Και σημείωσε πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς την 'Αγκυρα για τη διοχέτευση του αερίου μέσω Τουρκίας όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο καθώς, όπως υποστήριξε, θα υπάρχουν προβλήματα ανάλογα με αυτά που ανακύπτουν με τη διαμετακόμιση αερίου από την Ουκρανία.

Σύμφωνος με την εκτίμηση ότι θα βρεθεί και πετρέλαιο στην Κύπρο δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Flow Energy Η. Κονοφάγος. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα αναβαθμίσει συνολικά το ενδιαφέρον στο τόξο από την Κύπρο και νότια της Κρήτης ως την Κεφαλονιά όπου υπάρχουν συνολικά 80 λασποηφαίστεια. Στην περιοχή αυτή πρόσθεσε αν υπάρχουν πιθανότητες 60% να βρεθούν κοιτάσματα, αυτά θα αποφέρουν 270 δισ. δολάρια σε βάθος 35ετίας. Πρότεινε δε να τροποποιηθεί ο νόμος για τις έρευνες σε «ακριβές» περιοχές (μεγάλα θαλάσσια βάθη) ώστε να γίνει πιο ελκυστικός για τους επενδυτές.

Με επιπρόσθετες πληροφορίες από Βόρεια

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Ξένοι επιστήμονες, ξένες εταιρίες, ξένη τεχνολογία. Αχρηστος λαός οι Ελληνες, κοπρίτες και λαμόγια. Οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξιζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιοι, από το πρωί μέχρι το βράδυ (ίσως και κατά την διάρκεια της νύκτας...), βρίζουμε τους Εβραίους, αντί να κοιτάξουμε να τους μιμηθούμε.

      Συμφωνώ, Κίμων, οι Έλληνες είμαστε εντελώς άχρηστοι. Οι κυβερνώντες είναι αυτοί που ψηφίσαμε και αντικατοπτρίζουν την κοινωνία και τον λαό.

      Εδώ μπαίνει και μία άλλη ερώτηση. Αν και όποτε βρούμε υδρογονάνθρακες, ποιος θα διαχειρίζεται τα έσοδά των; Αυτοί που διαχειρίζονται εδώ και 39 χρόνια τα κοινά και μάς κατάντησαν έτσι; Ζήτω που καήκαμε!

      Διαγραφή
    2. AN THEN KSEFOTOTHITE TA LAMOGIA POY SAS KYBERNANE, OLA AUTOI THA TA KARPOTHOUNE OPWS PANTA.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]