Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Aπό ελβετική πολυεθνική εξαγοράζεται το 50% των καπνών της Ελλάδας


  • Tι θα αναφέρει το σύμφωνο εξαγοράς των ελληνικών καπνών που υπογράφει σήμερα στο Μαξίμου ο Έλληνας Ανδρέας Καλατζόπουλος (Philip Morris), παρουσία του πρωθυπουργού 
  • Αναδιαρθρώνει το δίκτυο διανομής η Παπαστράτος από 1ης Ιουνίου
Ρεπορτάζ: Ανέστης Ντόκας

Υπογράφεται σε λίγες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, το σύμφωνο συνεργασίας της Philip Morris International (PMI) με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, για να εξαγοράσει η ελβετική πολυεθνική το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού για την τρέχουσα τριετία 2013-2015.

Μάλιστα έχει έρθει ήδη στην Αθήνα και θα φύγει αμεσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Έλληνας Γενικός Επιχειρησιακός Διευθυντής της Philip Morris κ. Ανδρέας Καλατζόπουλος, το νούμερο δύο στην ιεραρχία της πολυεθνικής με έδρα την Λωζάνη. Η συμφωνία που θα ξεπερνά σε αξία τα 100 εκατ. ευρώ θα περιλαμβάνει την αύξηση κατά 20% των ποσοτήτων καπνού που θα αγοράσει για την τρέχουσα τριετία η Παπαστράτος καθώς μέχρι και το 2012 η θυγατρική της PMI αγόραζε το 30% της εγχώριας παραγωγής καπνού από τους προμηθευτές. Από πλευράς της πολυεθνικής θα τονισθεί η ανάγκη να διατηρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την ιδια πολιτική τιμών στην αγορά καπνού για να προστατευθεί το εισόδημα των 15.000 καλλιεργητών και 12.000 εργατων που απασχολούνται σήμερα στο κλάδο καπνού. 

Η συμφωνία αυτή έρχεται σε μία κρίσιμη καμπή για τον κλάδο αφού η παραγωγή της Ελλάδας έχει περιοριστεί πλέον στα 26 εκατ. κιλά ετησίως, όταν το 2005 οι έλληνες καπνοπαραγωγοί προμήθευσαν τις μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας καπνού με 110 εκατ. κιλά! Η στέρηση της πρώτης ύλης είναι η επίπτωση που είχε το 2005 η απόφαση της πολιτείας αλλά και των αγροτικών οργανώσεων να δεχτούν από το 2006 την αποσύνδεση (decoupling) κατά 100% των επιδοτήσεων από την παραγωγή.

Δηλαδή να λαμβάνει ο αγρότης επιδότηση ανεξάρτητα από το αν παράγει ή όχι, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να εγκαταλειφθούν και να γεμίσουν τα καφενεία από καπνοπαραγωγούς που περίμεναν βρέξει-χιονίσει την επιταγή από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να πληρωθούν. Οι αγρότες που ασχολούνται πλέον με την παραγωγή καπνού έχουν περιοριστεί από 49.000 το 2005 σε 15.000 το 2012.

Στις 11 Δεκεμβρίου του 2012, η Παπαστράτος εγκαινίασε μία νέα γραμμή παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού, συνολικής επένδυσης 3 εκατ. ευρώ. Η «Παπαστράτος» το 2011 συνεισέφερε 1,4 δισ. ευρώ στα κρατικά έσοδα από τους φόρους καπνού, που αντιστοιχούν στο 4% των συνολικών εσόδων της χώρας. 

Επίσης από 1η Ιουνίου 2013 η «Παπαστράτος» αποφάσισε την αναδιάρθρωση του ισχύοντος δικτύου διανομής της σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα με τον ορισμό αποκλειστικών διανομέων στις περιοχές αυτές, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενήλικων καπνιστών, την ταχύτερη διανομή και την καλύτερη παρουσία των προϊόντων στα σημεία πώλησης και τη βιωσιμότητα του παραδοσιακού λιανεμπορίου που, τα τελευταία χρόνια, πλήττεται συνεχώς. 

Με την απόφαση αυτή η επιχείρηση σκοπεύει στη δημιουργία ενός δυνατού και σύγχρονου δικτύου, που θα μπορεί να αντεπεξέλθει αποτελεσματικότερα στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Το νέο μοντέλο διανομής, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2013, εφαρμόζεται για πολλά χρόνια με επιτυχία στην υπόλοιπη χώρα. Η Παπαστράτος έχει επενδύσει πάνω από 600 εκατ. ευρώ από το 2003 που εξαγοράστηκε από τη Philip Morris International μέχρι σήμερα.

Πηγή: Banking News

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]