Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παΐσιος: Όταν ακούσετε στην τηλεόραση να γίνεται λόγος για τα 12 ναυτικά μίλια, να ετοιμάζεσθε

Κάποτε, είχα πάει στον Γέροντα με ένα φίλο μου κι εκεί συναντήσαμε μια παρέα από πέντε παιδιά.
Τότε ρώτησα τον Γέροντα ποιές προέβλεπε να είναι οι εξελίξεις σχετικά με την Τουρκία.
«Γέροντα», του λέω « απ’ την Αλεξανδρούπολη είμαστε. Μήπως μας πιάσει η μπόρα κατά κει;».
Μου απαντά:

«Κοίταξε να δεις. Οι Τούρκοι δεν θα μπούν στην Αλεξανδρούπολη. Θα κάνουν μόνο μια πρόκληση στην Ελλάδα, που θα έχει σχέση με την αιγιαλίτιδα ζώνη. Και εμάς θα μας πιάσει πείνα. Θα πεινάσει η Ελλάδα.
Και επειδή θα κρατήσει αυτή μπόρα κάποιο διάστημα, μήνες θα είναι, «θα πούμε το ψωμί ψωμάκι».

Μετά ρωτάω:

«Γέροντα, πως θα καταλάβω εγώ ότι θα είμαστε κοντά στον πόλεμο;»
«Όταν», λέει, «θα ακούσεις στην τηλεόραση να γίνεται θέμα για τα μίλια, για την επέκταση των μιλίων (της αιγιαλίτιδας ζώνης) από 6 σε 12 μίλια, τότε από πίσω έρχεται ο πόλεμος. Ακολουθεί”.

Λέω:

«Και ποια κράτη θα συμμετέχουν;»

«Κοίταξε μετά την πρόκληση των Τούρκων, θα κατέβουν οι Ρώσοι στα Στενά. Όχι για να βοηθήσουν εμάς. Αυτοί θα έχουν άλλα συμφέροντα. Αλλά, χωρίς να το θέλουν θα βοηθήσουν εμάς.

Τότε, οι Τούρκοι για να υπερασπιστούν τα Στενά, που είναι στρατηγικής σημασίας, θα συγκεντρώσουν εκεί και άλλα στρατεύματα.  Παράλληλα δε, θα αποσύρουν δυνάμεις από καταληφθέντα εδάφη.

Όμως θα δουν τότε τα άλλα κράτη της Ευρώπης, συγκεκριμένα η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλα έξι-εφτά κράτη της ΕΟΚ, ότι η Ρωσία θα αρπάξει μέρη, οπότε θα πουν: «Δεν πάμε και εμείς εκεί πέρα, μήπως πάρουμε κανένα κομμάτι;»  

Όλοι όμως θα κυνηγούν την μερίδα του λέοντος.
Έτσι θα μπουν και οι Ευρωπαίοι στον πόλεμο».

Σ’ αυτό το σημείο ρωτάω:
«Εμείς τι θα κάνουμε; Ο ελληνικός στρατός θα πάρει μέρος σε αυτόν τον πόλεμο;»
«Όχι» λέει. «Θα βγάλει η κυβέρνηση απόφαση να μην στείλει στρατό. Θα κρατήσει στρατό μόνο στα σύνορα. Και θα είναι μεγάλη ευλογία που δεν θα πάρει μέρος. Γιατί, όποιος πάρει μέρος σε αυτόν τον πόλεμο, χάθηκε…

Τότε, επειδή στην Ελλάδα ο κόσμος θα φοβηθεί, πολλοί θα στραφούν προς την Εκκλησία, προς τον Θεό, και θα μετανοήσουν.
Γι αυτό επειδή θα υπάρξει μετάνοια, δεν θα πάθουμε κακό οι Έλληνες.
Ο Θεός θα λυπηθεί την Ελλάδα, επειδή ο κόσμος θα στραφεί προς την Εκκλησία, προς τον μοναχισμό και θα αρχίσουν να προσεύχονται.
Και θα βαπτισθούν πολλοί Τούρκοι.

«Γέροντα» τον ρωτάω μετά, «την Πόλη θα την δώσουν σε μας;»
«Θα την δώσουν σε μας, όχι επειδή το θέλουν, αλλά επειδή αυτή η λύση θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ξένων. Τότε θα το καταλάβουν αυτό. Αυτά που σου λέω μην τα πεις σε κανέναν. Θα σε βγάλουν τρελλό. Γιατί δεν είναι ώριμες οι συγκυρίες ακόμα. Τότε θα το καταλάβεις.»

Αυτή η συζήτηση με τον Γέροντα έγινε το 1991, όταν υπηρετούσα τον στρατό.

Άλλη φορά, ο Γέροντας είπε: «Η διοίκηση της Πόλης, από μας, θα είναι και στρατιωτική και πολιτική».
Γνώρισα και τρεις αξιωματικούς που είχαν πάει στον Γέροντα. Από τους τρεις αξιωματικούς ο ένας έλεγε:
«Μόνο σε μένα ο Γέροντας είπε πως θα είμαι διοικητής στρατιωτικού τμήματος στην Πόλη. Στους άλλους δεν ανέφερε τίποτε».

Κάποια άλλη παρέα είχε πάει στον Γέροντα. Ένας απ’ αυτούς σπούδαζε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης. Σε μια στιγμή, γυρίζει ο Γέροντας, τον δείχνει με το δάκτυλο –αυτόν, σημειωτέον, πήγαινε στον γέροντα για πρώτη φορά- και του λέει:

«Εσύ, σαν πολιτικός μηχανικός, θα συμβάλλεις στην ανοικοδόμηση της Πόλης, γιατί η Πόλη θα ανοικοδομηθεί απ’ την αρχή».
Γύρισε και τον έδειξε με το δάκτυλο μπροστά σε όλους. Το παιδί, τότε, ήταν φοιτητής.
Μετά, ο Γέροντας γυρίζει σε μένα και λέει:
«Κι εσύ, Ανέστη, θα πας στην Πόλη.
Κι εσείς οι δύο –έδειξε εμένα και τον φίλο μου– θα πάτε στην Πόλη, αλλά για άλλο σκοπό».

Δεν μου το φανέρωσε τον σκοπό. Μετά απ’ αυτό μου μπήκε η επιθυμία να μάθω τουρκικά.

Μια άλλη φορά που είχα πάει στο κελί του Γέροντα έτυχε, να είναι μέσα ένας νέος πρώην μουσουλμάνος από την Θράκη. Τον πιάνω και του λέω:
«Εσύ πως συνέβη και ήλθες εδώ, στον Γέροντα;» Σταύρο τον έλεγαν.
«Άσε», λέει, «κάτσε να σου πω. Ο Γέροντας μας έκανε ένα πολύ μεγάλο θαύμα και πίστεψε όλη η οικογένεια μου. Μετά ήλθε στο χωριό και φρόντισε να βαπτισθούμε».
Και σε άλλη επίσκεψη μας στην Παναγούδα, ήταν παρόν και ο μουσουλμάνος που βαφτίστηκε Σταύρος. Τότε πάλι μας ανέφερε ο Γέροντας για τα γεγονότα, πως θα εξελιχθούν με την Κωνσταντινούπολη. Και όταν έφθασε στο σημείο που θα πονέσει η Ελλάδα και είπε ότι, εμάς, θα μας αγγίξει η πείνα, λέει ο κύριος Σταύρος:
«Γέροντα, να κρατήσω ένα σακί αλεύρι για να μπορέσω να αντιμετωπίσω εκείνη την περίοδο και να μην πεινάσουν τα παιδιά;»
«Όχι», του λέει «μην παίρνεις, γιατί ο γείτονας σου θα έχει αλεύρι και θα σου δώσει!»

Δηλαδή, προείδε ο Γέροντας ποιός θα βοηθήσει τον κύριο Σταύρο στην περίοδο της πείνας! Εκείνος φυσικά θα ζει στο χωριό.

Τώρα εμείς που ζούμε στις πόλεις θα πούμε το ψωμί ψωμάκι… Γι αυτό, άλλη φορά, ο Γέροντας έλεγε: «Να έχετε ένα κτηματάκι και λίγο να το καλλιεργείτε. Κοντά σε σας, θα βοηθήσετε και κάποιον που δεν θα έχει».

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994, Β΄Έκδοση, Σελ: 434

Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

13 σχόλια :

 1. Δεν έχω νου, πραγματικά, να χωρέσει όλα όσα έγιναν και ειπώθηκαν για τον Γέροντα Παΐσιο στο τελευταίο διάστημα. Σίγουρα, αν ο Γέροντας ήταν στη ζωή δεν θα έκανε κακές σκέψεις για αυτά τα πράγματα. Απλά θα λυπόταν και θα ανησυχούσε όπως έκανε συχνά.

  Τα σημάδια που μας έδωσε, όπως όλοι οι χαρισματικοί άνθρωποι που είχαν και έχουν μέσα τους το Θεό, φανερώνονται ένα ένα και θα πυκνώνουν όλο και περισσότερο στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ας είμαστε έτοιμοι, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΑΝΑΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΣΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΙΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΙΟ.ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΟΒΕΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΡΥΒΑΝ ΕΠΙΜΕΛΩΣ. ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ Η ΕΚΡΗΞΗ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ[ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ],ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ,ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ορε πολυ καλες οι προφητειες και του αγικοσμα συμπλεουν σχεδον ιδιες τωρα τι γινετε με του ςπροδοτες που εχουμε μπλεξει και δεν ξεμπλεκουμε με τιποτα θα γινουν αυτα αφου τα ειπαν αγιοι και το θεμα ειναι πρεπει να βοηθησουμε τους ευτουσμα ς και οχι να περιμενουμε τα παντα απο τον θεο και να καθομαστε στον καναπε καποτε πνηγοταν ενας και λεει προσευχοντα παναγια μου βοηθησεμε και του απαντα κουνα τα χερια ευλογημενε ετσι και εμεις τωρα μηπω ςπρεπει νακουνησουμε τα χεριαμας η καλυτερα να παρουμε κανα ξυλο και να πλακοσουμε τους προδοτεςκρεμασμα στους προδοτε που εξαθλιωνουν και προδηδουν τον ελλην κωννο ςαγραφιωτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΕΙ Η ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΠΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΙ ΖΗΣΤΕ.ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΣΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ Η CIA ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΙΣΙΟ ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΣ.ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΟΙ ΒΛΑΣΦΗΜΟΙ ΠΟΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΠΑΙΣΙΟΥ. ΤΑ ΒΛΑΣΦΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣΙΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΟΤΑΝ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΑΔΙΚΑ ΨΥΧΕΣ ΟΜΩΣ ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΠΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΓΕΛΟΥΣΑΝ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Όταν ακούσετε στην τηλεόραση να γίνεται λόγος για τα 12 ναυτικά μίλια, να ετοιμάζεσθε"

   «Κοίταξε να δεις. Οι Τούρκοι δεν θα μπούν στην Αλεξανδρούπολη. Θα κάνουν μόνο μια πρόκληση στην Ελλάδα, που θα έχει σχέση με την αιγιαλίτιδα ζώνη. Και εμάς θα μας πιάσει πείνα. Θα πεινάσει η Ελλάδα.
   Και επειδή θα κρατήσει αυτή μπόρα κάποιο διάστημα, μήνες θα είναι, «θα πούμε το ψωμί ψωμάκι».

   Αυτές οι ανοησίες εξέθρεψαν τους "πατσίτσιους". Η πλήρης εμπορευματοποίηση ενός πραγματικά σπουδαίου Ανθρώπου της Ορθοδοξίας. Ντραπείτε την μνήμη του!

   Διαγραφή
  2. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ

   Διαγραφή
  3. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ

   Διαγραφή
 5. Επειδη θα γινουν ολα αυτα που λενε οι προφητειες και επειδη σαν ανθρωποι ειμαστε αδυναμοι να τα αποτρεψουμε,ας κανουμε τουλαχιστον αυτο που μπορουμε:
  προσευχη για τη πατριδα για τα παιδια μας και για τη σωτηρια μας.Αυτον τον κοπο, που δεν ειναι μεγαλος, τον θελει πολυ ο Θεος και τον επιβραβευει....
  Α και να φωτιζει τους ηγετες, ντοπιους και ξενους.
  Ο γεροντας Εφραιμ της Αριζονα εστειλε μηνυμα με προσκυνητες που τον επεσκεφθηκαν οτι η Ελλαδα καθεται πανω στην αμαρτια και στον πανσεξουαλισμο.Τα παιδια μας χανονται απο βρωμερες συνηθειες.Εκει να επικεντρωσουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτή η μοιρολατρία και η εναπόθεση κάθε ελπίδας στο Θεό και τους Γέροντες, μού θυμίζει έντονα καταρρέον Βυζάντιο, ή καταρρέουσα Τσαρική Ρωσσία.

   Φοβούμαι ότι το κλίμα αυτό ηττοπάθειας καλλιεργείται σκοπίμως από διαφόρους κύκλους και δεν θα μάς βγει σε καλό. Οι Γέροντες ήσαν σε θέση να προφητεύουν και όχι μόνο, αλλά δεν σχολούνταν με πατριωτικά και εθνικά θέματα. Όποιος τούς έχει γνωρίσει, ξέρει ότι αυτά δεν τους ενδιέφεραν, επειδή είχαν εντελώς άλλη θεώρηση του κόσμου.

   Συν Αθηνά και χείρα κίνει, όπως έλεγε ο Αίσωπος!

   Διαγραφή
  2. ανθρωπε μου αν ημασταν μοιρολατρες θα μιλουσαμε για μοιρα και θα ελπιζαμε στην μοιρα αυτα ειναι το δικο σου μπερδεμα εδω μιλαμε για πραγματα που ειπαν θεοπνευστοι ανθρωποι που τα προκαλεσε η δικη μας ανεγκεφαλια κ ο εγωισμος μας απλα ο θεος ηξερε ποιες θα ειναι οι επιλογες μας κ η ζωη μας

   Διαγραφή
  3. "μιλαμε για πραγματα που ειπαν θεοπνευστοι ανθρωποι"

   Πες καλύτερα που θα θέλαμε να τα είχαν πει, διότι, όπως έγραψα παραπάνω, όσοι τους γνώρισαν, ήξεραν ότι δεν ασχολούνταν με τέτοια ζητήματα.

   Αντί να κάθεσαι ν' ακούς "προφητείες", καλύτερα θα ήταν να πατάς με τα πόδια στην γη και να αγωνίζεσαι για το καλό και την σωτηρία της πατρίδος σου. Μοιρολατρία είναι το να εναποθέτεις την πίστη σου σε προφητείες

   Διαγραφή
 6. O Aγιος Κοσμας ο Αιτωλος; γιατι προφητευσε εαν δεν ηθελε ο Θεος κατι να καταλαβουμε;τις δικες του προφητειες ερμηνευουν ολοι και με φωτιση Θεου κανουν αυτες τις ερμηνειες.Ο δε γεροντας Παισιος ενδιαφεροταν πολυ για τα εθνικα θεματα και μερικοι μαλιστα τον ειχαν παρεξηγησει οπως εσυ.
  Η Παναγια μας γιατι εμφανιζοταν στον Αλβανικο και βοηθησε τοσο κοσμο που το μαρτυρει;Οταν ο Θεος ενδιαφερεται και για το παραμικρο οπως ο Ιδιος μας πληροφορει [και αι τριχαι της κεφαλης υμων καταγεγραμμεναι εισι]γιατι να μην ενδιαφερεται και για ενα Ορθοδοξο εθνος που Τον λατρευει;Το στομα Του μας μιλαει δια των προφητειων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. >Ο δε γεροντας Παισιος ενδιαφεροταν πολυ για τα εθνικα θεματα και μερικοι μαλιστα τον ειχαν παρεξηγησει οπως εσυ.<

   Τίποτε δεν παρεξήγησα εγώ. Όσοι τα διηγούνται αυτά το έχουν παρεξηγήσει, ή, ακόμη χειρότερο, τον εμπορεύονται. Απλώς, εγώ δεν το άκουσα ποτέ να κάνει λόγο γι αυτά. Αν γνώριζες πώς σκέπτονται οι Άνθρωποι αυτοί, θα ήξερες ότι είναι υπεράνω πατρίδων και εθνών, όπως και ο Χριστός.

   Το θέμα είναι να μην περνά αυτή η καταστροφική προπαγάνδα της μοιρολατρίας, που μάς κάνει να τα περιμένουμε όλα ως μάννα εξ ουρανού.

   Χαρακτηριστικό της νοοτροπίας αυτής είναι το "ήτανε θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει". Ούτε ο Θεός, ο οποίος κυβερνά σύμπανατα, ούτε η Παναγία ασχολούνται με τον αν θα τουρκέψει μία πόλη στην απειροελάχιστη Γη, ή αν θα νικήσουν οι Έλληνες τους Ιταλούς. Με τον τρόπο αυτό, καταεβάζει το θείο στα ανθρώπινα μέτρα, όπως έκαναν και οι αρχαίοι Έλληνες.

   Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]