Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θα τσακίσουν το έγκλημα με αστυνομικούς Ρόμποκοπ


Σε διαρκή κλιμάκωση της καταστολής με «εμπράγματα» μέσα και με πρόσχημα την εμπέδωση της ασφάλειας στον πολίτη προχωρά η αστυνομία, αλλά, όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων και από τα... «μέσα» της ΕΛ.ΑΣ., η ασφάλεια δεν είναι τίποτε παραπάνω από φενάκη, καθώς οι νέες προμήθειες και υπηρεσίες έρχονται ν’ αθροιστούν στη συνολική προσπάθεια επιβολής και καθιέρωσης του αισθήματος της αστυνομοκρατούμενης πολιτείας.

Επειδή όλα αυτά μπορεί ν’ ακούγονται γενικόλογα και... προβοκατόρικα, ας δούμε τι μάθαμε τις προηγούμενες μέρες μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος» για τα νέα εξοπλιστικά οράματα της ΕΛ.ΑΣ., αφού προηγουμένως κάνουμε την απαραίτητη υποσημείωση - απαρίθμηση των άμεσα κατασταλτικών ή «διαδραστικής ψυχολογίας» μέσων με τα οποία έχει εφοδιαστεί η ενάρετος αστυνομία τα προηγούμενα χρόνια, δίχως ουδείς ή ελάχιστοι μόνο ν’ αντιδράσουν.

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες η αστυνομία και οι μηχανισμοί επιβολής της έννομης τάξης πήραν C4I, κάμερες, δορυφορικές συνδέσεις και βαν διοίκησης, σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά συστήματα και κέντρα διαχείρισης κρίσεων, όπλα κ.ά.

Αργότερα, με πρόσχημα την αναβίωση της τρομοκρατίας και κυρίως μετά το χτύπημα του Επαναστατικού Αγώνα στην αμερικανική πρεσβεία, προέκυψαν συστήματα τηλεφωνικών επισυνδέσεων (σούπερ κοριοί ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής), εισαγγελικές παραγγελίες για σωρηδόν νόμιμες υποκλοπές, οι οποίες μεγιστοποιήθηκαν με τις παράνομες.

Όλα τα παραπάνω έγιναν στο όνομα της ασφάλειας, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα και τα συστήματα που είτε είναι ορατά είτε ασκούν αρνητική επίδραση. Μετά την εξάρθρωση της «νεοτρομοκρατίας», όμως, με την ακμή του μεταναστευτικού ζητήματος και τον ερχομό της κρίσης, η αστυνομία πέρασε σε πιο... «ψυχαναγκαστικούς» εξοπλισμούς, στους οποίους συνεχίζει να είναι προσανατολισμένη.

Πήρε φράχτες, ενεργοποίησε χουντικούς νόμους για τις διαδηλώσεις, εφοδιάστηκε κι έβγαλε στους δρόμους υδροβόλους «Αίαντες», παίρνει νέα σκάνερ, ελικόπτερα κ.ά., και τώρα σκοπεύει να γεμίσει την Αθήνα με τεθωρακισμένα οχήματα και αστυνομικούς με πολυβόλα.

Και όχι μόνον αυτά. Στα σχέδιά της περιλαμβάνεται η δημιουργία ειδικών μονάδων κρούσης παρενθετικών στα ΜΑΤ, με βασική αποστολή τη βίαιη επέμβαση σε περιπτώσεις επεισοδίων και ταραχών, αλλά επίσης για την αποτροπή οποιασδήποτε απόπειρας εισβολής διαδηλωτών σε κυβερνητικά κτήρια – και ο νοών νοείτω. Εκτός πια κι αν, με τις περικοπές που κάνουν και στα ειδικά μισθολόγια, δούμε αστυνομικούς να εισβάλλουν στα υπουργεία αντί κάποιας άλλης ομάδας εργαζομένων.

Οι νέοι «Αίαντες»

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σε ανύποπτο χρονικό σημείο, στο περιθώριο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση για την... καταδίωξη της ανασφάλιστης εργασίας, είχε απαντήσει «σεμνυνόμενος» σε δημοσιογραφική ερώτηση ότι οι τρεις νέοι «Αίαντες» από το Ισραήλ δεν κόστισαν ούτε ένα ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο και η αυτονόητη επόμενη ερώτηση που τέθηκε – αλλά έμεινε... αναπάντητη – ήταν «ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά ωφελήματα».

Προϊόντος του χρόνου το υπουργείο Δημόσιας Τάξης μάς ξεφουρνίζει μέσω διαρροών ή μέσω δημοσιογραφικών ερευνών, όπως για παράδειγμα το «Π» αποκάλυψε πρόσφατα, μια μεγάλη σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων σε καιρό σκληρής κρίσης, κόστους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με κυριότερο βασικό προμηθευτή – ποιον άλλο; – το... Ισραήλ.

Μεταξύ όσων λοιπόν σκοπεύει το ευαγές υπουργείο της Κατεχάκη να κάνει ώστε να... καταντήσει (κ. διορθωτά, «καταντήσει», όπως θα δούμε είναι το σωστό, και όχι «καταστήσει») «αξιομαχότερη» την αστυνομία έναντι του οργανωμένου και βαριά οπλισμένου εγκλήματος είναι, σύμφωνα με το «Βήμα» και όπως επιβεβαιώνεται από έγκυρες πηγές, να συγκροτήσει δέκα «σιδερόφρακτες» ομάδες κρούσης με ισάριθμα θωρακισμένα τζιπ αξίας μεγαλύτερης των 3 εκατομμυρίων, για να καταπολεμήσει τις συμμορίες με τα... καλάσνικοφ. Τόμπολα...

Ακόμη ετοιμάζονται τουλάχιστον οκτώ διμοιρίες «άμεσης επέμβασης» σε έκτακτες καταστάσεις, όπως επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, απόπειρες εισβολής σε κυβερνητικά κτήρια ή άλλες ανάλογες ενέργειες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η «ομάδα θωρακισμένων» της ΕΛ.ΑΣ. θα αποτελεί ουσιαστικά επέκταση των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), που αριθμεί σήμερα στην Αθήνα 130 άτομα και άλλα 60 στη Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΛ.ΑΣ. θα χρησιμοποιεί τέτοιου είδους υπερ-θωρακισμένα τζιπ, 5.000 κυβικών, το κόστος των οποίων υπολογίζεται στα 300.000 έως 500.000 ευρώ το καθένα.
Ήδη η ΕΛ.ΑΣ. έχει στη διάθεσή της δύο τέτοια θωρακισμένα αυτοκίνητα αμερικανικής κατασκευής, δωρεά – προ οκτώ μηνών – ενός φορέα του Δημοσίου, ο οποίος τα χρησιμοποιούσε για χρηματαποστολές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων ασφαλείας, η «θωράκισή τους είναι ιδιαίτερα ισχυρή και αντέχουν σε ρίψεις χειροβομβίδων και βολές από καλάσνικοφ».

Την ίδια ώρα, καλού - κακού, συνεχίζεται στο παλιό Ολυμπιακό Σκοπευτήριο του Μαρκόπουλου, που ως εγκατάσταση παραχωρήθηκε στην αστυνομία, η εκπαίδευση των επιχειρησιακών ομάδων ταχείας επέμβασης, τις οποίες αποτελούν αστυνομικοί που υπηρετούν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στις αστυνομικές υποδιευθύνσεις της πρωτεύουσας και αλλού.

Οι ομάδες αυτές, για να μην ξεχνιόμαστε, θα λειτουργούν ως «ενισχυμένες διμοιρίες ΜΑΤ», θα υποκαθιστούν τις δυνάμεις που επιστρατεύονταν κάθε φορά από την επαρχία και θα έχουν και μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες.

Πού πας, ρε Καραμήτρο;

Κι εκεί που περιχαρείς και πλήρεις ενθουσιασμού οι σχεδιαστές της νέας μορφής του άγριου κατασταλτικού βραχίονα του βαθέος κράτους, όπως είναι η αστυνομία, ήταν έτοιμοι ν’ ανοίξουν... σαμπάνιες, ήρθε η εκ των έσω και από τα κάτω κριτική, η οποία συνέτριψε το προϋπολογιζόμενο αποτέλεσμα του στρατηγικού σχεδίου.
Αξιωματικοί με πείρα σε τέτοιου είδους δυναμικές αποκρίσεις είχαν μόνο ερωτήματα για το πώς και με τι κόστος θα λειτουργήσει αυτή η νέα ομάδα. Σύμφωνα με όσα μας είπαν και τ’ απαριθμούμε, τα ερωτήματα με τις συνοδευτικές απαντήσεις είναι τα ακόλουθα:

1. Ποιο τζιπ χωράει 10 αστυνομικούς με τα υλικά τους;
«Μάλλον κανένα», είναι η απάντηση, διότι υπάρχει και μία εξαίρεση. Δέκα πάνοπλοι αστυνομικοί, υποστηρίζουν, χρειάζονται περισσότερο χώρο από 10 ενήλικους άνδρες. Αλεξίσφαιρα γιλέκα, οπλισμός, εξαρτύσεις... αυτά θέλουν χώρο. Πώς είναι δυνατόν να καθίσουν οκτώ ένστολοι στο πίσω μέρος (οδηγός - συνοδηγός εμπρός); Μάλλον μιλούν για λεωφορείο και όχι για τζιπ.

2. Αν δεχθούμε ότι χωρούν, πού θα κινείται το αυτοκίνητο;
Μιλήσαμε για εξαίρεση και υπάρχει αυτή του Hummer, το οποίο, πρέπει να σημειώσουμε, ταιριάζει στην περιγραφή του κυβισμού και του κόστους. Και σε αυτό, τονίζουν κάποιοι που το έχουν χρησιμοποιήσει, 10 δεν χωρούν, αλλά... Αν υποθέσουμε, όμως, ότι θα χρησιμοποιηθούν αυτού του τύπου τα οχήματα, έχει αναλογιστεί κανείς ότι στα δύο τρίτα των δρόμων της Αθήνας δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν;
Το μήκος τους είναι 4,68 μέτρα και το πλάτος τους 2,19 μέτρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα οχήματα και οι αστυνομικοί θα μένουν εγκλωβισμένοι σε κεντρικές οδούς και θα είναι άχρηστα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως ο Βύρωνας, το Παγκράτι, η Κυψέλη... Άρα; Κι αν δεν είναι τζιπ και είναι σαν εκείνα που χρησιμοποιούνται σε χρηματαποστολές; Εκείνα, λένε οι άνθρωποι που γνωρίζουν και όχι εμείς, είναι ακόμη πιο δυσκίνητα.

3. Θα κάνουν καταδίωξη με τα θωρακισμένα;
Αστεία πράγματα. Πώς να κάνουν καταδίωξη αυτά τα αυτοκίνητα, όταν με τη θωράκισή τους αυξάνεται το αρχικό βάρος τους στο τριπλάσιο; Τι ταχύτητα μπορεί να αναπτύξει ένα θωρακισμένο Ηummer, όταν ένα αντίστοιχο της Μερσεντές μετά βίας φθάνει τα 130 χιλιόμετρα την ώρα και, όταν ο οδηγός του πατά φρένο, δεν ξέρει πού θα σταματήσει ο αυτοκινούμενος βράχος; Και πάλι, όμως, σε ποιους δρόμους; «Στη Συγγρού πάνω - κάτω» είπε χαρακτηριστικά κάποιος αξιωματικός.

4. Επιχειρησιακά ποιος θα είναι ο ρόλος τους;
Το πιο πιθανό, όπως λένε οι ίδιες πηγές, είναι να μην φθάνουν πρώτοι αυτοί οι «πάνοπλοι αστυνομικοί με τα θωρακισμένα οχήματα», αλλά και πάλι οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, οι οποίοι θα δέχονται τα πρώτα πυρά, όπως και σήμερα. Άρα ποιος ο λόγος δημιουργίας αυτής της σούπερ ομάδας;
«Για να επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις ομηρείας ή εγκλωβισμού των κακοποιών» ακούστηκε. Μα για αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει η ΕΚΑΜ; Ξαφνικά θα παροπλίσουν την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα, για τους άνδρες της οποίας έχουν ξοδέψει χρόνο και χρήμα για την εκπαίδευσή τους, και θα χρησιμοποιήσουν άλλους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν έχουν εκπαιδευτεί σε τέτοια σενάρια μάχης;
Διατυπώθηκαν επίσης ερωτήματα για τη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από αυτές τις ομάδες και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για μια καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση, η οποία θα ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο οικονομικά και, τελικά, ως κίνηση θα παραμείνει στο αλυσιτελές επίπεδο του φαίνεσθαι. Κάποιος, μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ τα διαβάζω και βάζω τα γέλια».
Και όντως είναι για γέλια. Αλλά και για κλάματα. Διότι σκεφτείτε τώρα, αν κάποιοι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, της ΖΗΤΑ, της ΔΕΛΤΑ ή όποιου άλλου γράμματος και... αναγραμματισμού έρθουν σε τετ α τετ με κακοποιούς που είναι οπλισμένοι με τα καλάσνικοφ, τι θα τους λένε; «Περιμένετε να έρθουν οι δικοί μας με τα άρματα μάχης για ν’ αναμετρηθείτε με ίσους όρους και τότε θα δείτε τι θα πάθετε»; Κι αυτοί... θα περιμένουν.
Όχι, συμμορίες δεν πρόκειται να εξαρθρώσουν έτσι. Υποψήφια προς εξάρθρωση λοιπόν μένει μόνο η σοβαρότητά τους. Όση εν πάση περιπτώσει τους έχει απομείνει...


Σχόλιο ιστολογίου: Άραγε όλα αυτά είναι ανέκδοτο ή απειλή; Μήπως είναι και τα δύο; Πάντως με την εκπαίδευση των σημερινών αστυνομικών, που παίζουν πολεμικά παιχνίδια μέσα σε αστικά περιβάλλοντα, μάλλον πρόκειται και για τον χειρότερο εφιάλτη των πολιτών, οι οποίοι θα δούνε να παραβιάζεται το Σύνταγμα υπέρ τρίτων, θα βρεθούν να χάνουν τα δικαιώματά τους και επιπλέον θα γίνουν κινούμενοι (ή σταθεροί ενίοτε) στόχοι των "αδέσποτων" πυρών... 
Μάλλον ο κύριος Δένδιας βολεύεται με τέτοιες λύσεις αντιμετώπισης του εγκλήματος, όμως φαίνεται πως δεν ισχύει το ίδιο με τους πολίτες. 
Αλήθεια, η "μηδενικού κόστους βοήθεια" σε συστήματα παρακολούθησης από το Ισραήλ, θα έχει ανεξάρτητο λογισμικό ή θα επιτρέπει τις παρεμβάσεις του "δωρητή" και αν συμβαίνει αυτό, πόσο ασφαλές μπορεί να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο σύστημα τη στιγμή που θα ελέγχεται από άλλη χώρα; 
Ακαδημαϊκές ερωτήσεις για τον παντογνώστη κ. Δένδια, υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για να μην ξεχνιόμαστε...
 
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. θα με πειραζε αν αυτα που διαβασα παραπανω ειχαν οντως να κανουν με την ελληνικη αστυνομια και οχι με την "black water", η οποια θα αντικαταστησει την ελληνικη αστυνομια για 2 ετη...η "black water" ειναι μαζι μας απο 1η Ιανουριου 2013, η προσληψη της εγινε υπο το ονομα "ελληνικη δημοκρατια 2012"...το προσωπικο της θα απαρτιζεται απο καθε καρυδιας καρυδι που θα προσλαβουν εδω, μεσω του ινστιτουτου κρισεως του ΕΛΙΑΜΕΠ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]