Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για ανάπτυξη συστημάτων Patriot στην Τουρκία


Ρωσικό Πρακτορείο RIA Novosti
30 Νοεμβρίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Με επίσημη δήλωσή τους σήμερα, 30/11, οι ρωσικές αρχές προειδοποιούν ότι η προγραμματισμένη ανάπτυξη των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στα τουρκοσυριακά σύνορα θα σημαίνει εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση της Συρίας.

Η δήλωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί, στα πλαίσια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο νεοδιορισθείς απεσταλμένος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο ΝΑΤΟ, Alexander Grushko, επανέλαβε ότι η Ρωσία ανησυχεί έντονα για το σχέδιο ανάπτυξης των εν λόγω συστημάτων σε τουρκικό έδαφος.  

«Η συμμετοχή αυτή μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις και να γίνει αμετάκλητη σε περίπτωση ατυχήματος ή προβοκάτσιας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Grushko. «Στο παρελθόν, αξιωματούχοι της Συμμαχίας έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Συρία δεν είναι Λιβύη, και πως το ΝΑΤΟ δεν έχει ρόλο στη συριακή σύγκρουση», είπε, αναφερόμενος στην στρατιωτική επέμβαση του περασμένου έτους στη Λιβύη, με την συμμετοχή πολλών χωρών που ανήκουν στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Grushko, η Ρωσία επιμένει στην θέση της ότι μια στρατιωτική εισβολή στη Συρία δεν πρόκειται να επιλύσει το πρόβλημα της σύρραξης στη Συρία.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ζητήσει την ανάπτυξη των πυραύλων Patriot στο έδαφός της, ισχυριζόμενη ότι το αντιπυραυλικό σύστημα είναι αναγκαίο για την προστασία των συνόρων της με τη Συρία, τα οποία εκτείνονται κατά μήκος 900 χιλιομέτρων.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι τα συστήματα πυραύλων δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αλλά η Ρωσία επέκρινε την πρόθεση του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Αυτή την εβδομάδα αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει την διεξαγωγή τοπογραφικών ερευνών σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας.

Η συνεχιζόμενη σύρραξη στο εσωτερικό της Συρίας αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, όπου θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία, από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις μεταξύ ξένων μισθοφόρων και συριακού στρατού, εδώ και ενάμιση χρόνο, ανέρχεται σε 40.000 περίπου.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]