Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βαλκανική Άνοιξη made by Turkey


Στην ημερίδα ‘Τουρκία – περιφερειακός παράγοντας’, που πραγματοποιήθηκε στο Τρέμπινιε της Ερζεγοβίνης, ο Σέρβος καθηγητής Ντάρκο Τανάσκοβιτς δήλωσε ότι «στόχος της Άγκυρας είναι να αναδειχθεί σε μείζονα περιφερειακό παράγοντα, με κρίσιμη επιρροή στην περιοχή που κάποτε υπήγετο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κυρίως στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και εν μέρει στον Καύκασο».  Ο κ. Τανάσκοβιτς τόνισε επίσης ότι η Τουρκία είχε τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων στη διεθνή κοινότητα, ενώ την ίδια στιγμή ηγεσίες βαλκανικών χωρών έκλειναν τα μάτια μπροστά στις βλέψεις της Τουρκίας στην περιοχή, ειδικά στη Σερβία. Σύμφωνα με τον κ. Τανάσκοβιτς, η Τουρκία, από την πλευρά της, προσπαθεί να γίνει ισότιμος εταίρος όλων των διεθνών κέντρων δύναμης που θα αποφασίζουν για το μέλλον του πλανήτη το 21ο αιώνα και μετά.

Την παραπάνω εκτίμηση του Τανάσκοβιτς επιβεβαιώνει η αποκλειστική συν/ξη του προεδρεύοντα της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που δημοσιεύει η ε/φ POLITIKA, με τίτλο «Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς: Οι Τούρκοι είναι αδέλφια μας», παραθέτοντας μεταξύ άλλων δήλωση του κ. Ιζετμπέγκοβιτς ότι «η Βοσνία-Ερζεγοβίνη επίλυσε επιτυχώς πολλά πολιτικά προβλήματα χάρη στην διαμεσολάβηση της Τουρκίας, στις συχνές υψηλού επιπέδου διμερείς συναντήσεις, καθώς επίσης στις τριμερείς συνομιλίες Τουρκίας και Βοσνίας με τη Σερβία ή Κροατία, οι οποίες ξεκίνησαν προ διετίας, κατόπιν πρωτοβουλίας της Τουρκίας». Ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς τόνισε επίσης ότι «οι ιστορικές σχέσεις Βοσνίας και Τουρκίας συνέβαλαν στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», ενώ πρόσθεσε «όπως είχαμε κοινό παρελθόν θα έχουμε και κοινό μέλλον». Επεσήμανε επιπλέον ότι «οι επιτυχίες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξαρτώνται από την Τουρκία, η οποία είναι μια ισχυρή, συνεχώς αναπτυσσόμενη χώρα», προσθέτοντας ότι «η επιτυχία ενός αδελφού είναι και επιτυχία του άλλου», καθώς και ότι «είμαστε υπερήφανοι για τα αδέλφια μας Τούρκους»

Με τέτοιες δηλώσεις πώς να πιστέψουμε σε ειρηνικό και κοινό μέλλον στα Βαλκάνια; Αντίθετα φοβόμαστε πως κάποια «Βαλκανική Άνοιξη» καραδοκεί και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε...

ΠΗΓΗ: ''Drougos.gr''
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]