Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ισχυρά πρόσωπα στη «χαμένη» λίστα!

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Σε πολιτικό (και όχι μόνο) θρίλερ εξελίσσεται το θέμα της λίστας με τους Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία. Μετά την αρχική «εξαφάνισή» της από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ξεκίνησε μια μακρά σκυταλοδρομία, καθώς έως χθες η λίστα πήγαινε από χέρι σε χέρι ή, σωστότερα, από συρτάρι σε συρτάρι.

Άπαντες βέβαια εμφανίζονταν να μη «γνωρίζουν» πού βρίσκεται (ανεξάρτητα από το τι έπρατταν στην πραγματικότητα) και να αποποιούνται τις τεράστιες ευθύνες τους. Ακόμη και ο «κομιστής» της λίστας παραμένει άγνωστος, καθώς από τη μια φέρεται ότι παραδίδει το «δώρο» στην Ελλάδα η γενική διευθύντρια σήμερα του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας) και από την άλλη κάποιος «άγνωστος» Έλληνας εξωτερικού, που για να το παραδώσει εισέπραξε (;) από τα μυστικά κονδύλια 1.200.000 ευρώ!

Ένας από τους πραγματικούς λόγους που η λίστα «χάθηκε» και δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε, για να εισπραχθούν τεράστια ποσά φόρων και να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις, έχει σχέση με το περιεχόμενό της. Ανάμεσα στους μεγαλο-καταθέτες περιλαμβάνονται και ισχυρά ονόματα, που ασκούν επιρροή στον δημόσιο βίο της χώρας και παίζουν καθοριστικό ρόλο σε κρίσιμες αποφάσεις. Αυτά τα ονόματα έμειναν προστατευμένα (όσον αφορά το οικονομικό σκέλος αλλά και τη δημόσια εικόνα τους) χάρη στην έως τώρα «εξαφάνιση» της περίφημης λίστας...

Μάλιστα ώσπου να φτάσει η λίστα με τους περίπου 2.000 καταθέτες στα χέρια του ΣΔΟΕ πέρασε όχι μόνο από 40 κύματα αλλά και από δεκάδες... χέρια σε κάθε μορφή. Η τελευταία έγινε γνωστή μόλις χθες, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος την «ανακάλυψε» στο αρχείο του σε μορφή USB (φλασάκι), το οποίο και έστειλε χθες, χωρίς ποτέ (!), όπως ισχυρίζεται, να το έχει ανοίξει, στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις αποκαλύψεις, γιατί πίστευε ότι ήδη το είχε το ΣΔΟΕ.
Το ίδιο έπραξε και το Μαξίμου. Χωρίς να το ανοίξει και εκείνο, το έστειλε στο ΣΔΟΕ!
Ωστόσο, η συγκεκριμένη λίστα που κατέληξε στα χέρια του κ. Βενιζέλου και από εκεί μέσω Μαξίμου στο ΣΔΟΕ δεν είναι ξεκάθαρο σε κανέναν αν είναι η περίφημη λίστα Λαγκάρντ ή μέρος αυτής, δεδομένης της παραδοχής του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι δεν παρέδωσε όλα τα στοιχεία στον κ. Διώτη, παρά μόνον όσα έκρινε ο ίδιος σημαντικά.

Το θρίλερ αυτό παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, μια και στη... διαδρομή της λίστας ενεπλάκη και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που ο νέος επικεφαλής της ΕΥΠ Θόδωρος Δραβίλλας διαψεύδει, ο προκάτοχός του Κ. Μπίκας τον είχε ενημερώσει και ότι λίστα «φωτιά» είχε στοιχίσει στην ΕΥΠ περίπου 1.200.000 ευρώ, που φερόταν ότι είχε εισπράξει Ελληνας του εξωτερικού για να την παραδώσει.

Από τη μεριά του ο κ. Δραβίλλας δηλώνει: «Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν».

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φωνές που ζητούν ο Γ. Παπακωνσταντίνου να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για τον ρόλο που διαδραμάτισε αναφορικά με την εξαφάνιση του CD με τα ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών σε τράπεζες στην Ελβετία.

Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, η κυβέρνηση ήδη κινείται για την ανάκτηση της λίστας της κυρίας Λαγκάρντ, ενώ παράλληλα παραπέμπει στη Δικαιοσύνη για την απόδοση ευθυνών σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε.

Ειδικότερα, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε: «Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, η κυβέρνηση κινείται για να ανακτήσει τη δισκέτα με τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, την οποία παρέδωσε η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ στον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Από την πλευρά του ο αρμόδιος οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης έχει διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, αφενός, για την αναζήτηση της συγκεκριμένης δισκέτας και, αφετέρου, για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες χάθηκε».

Το θέμα έχει προκαλέσει όμως και πολιτικές παρενέργειες, μια και η ΔΗΜ.ΑΡ. επέλεξε να αφήσει σαφείς αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ και του κ. Βενιζέλου, που μίλησε για «μη νόμιμα» στοιχεία.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο που έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Τσούκαλης: «Με το μη νόμιμο αρχείο η Ισπανία εισέπραξε 6 δισ. ευρώ, η Ιταλία 570.000.000 ευρώ, ενώ 4.200 Γάλλοι προσήλθαν αυτοβούλως και τακτοποίησαν τις οικονομικές εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]