Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μήνυμα στον Μπουτάρη από μια Πόντια Θεσσαλονικιά


Γράφει η Σοφία Αμπερίδου

Η μοναδική μου περιουσία είναι τ΄ όνομα που μου δώσανε. Κι αν αυτό δεν λέει κάτι για σας, για μένα είναι ευχή και πλούτος, ίσως και μοίρα να φέρω τ΄ όνομα μιας 17χρονης ποντιοπούλας κοπέλας που χάθηκε στην εξορία στα βάθη της Τουρκίας.. Η κληρονομιά που μου έδωσε η γιαγιά μου Μαρία, καθώς ήρθε το 1922 με την υποχρεωτική ανταλλαγή προσφύγων στην Ελλάδα, μαζί με τα δάκρυα και το συχνό παραμιλητό της για το γενικότερο χαμό, ήταν τ΄ όνομα της αδελφής της.. Κάθε τι λοιπόν που αφορά το θέμα της Γενοκτονίας και της ιστορίας των Ποντίων με αγγίζει ως τα μύχια της ύπαρξης μου.

Σίγουρα δεν είμαι η μόνη. Εκατοντάδες άνθρωποι, κάποιοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο αγωνίζονται και προσπαθούν ο καθένας από το μετερίζι του, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων που έγινε από την Κεμαλική Τουρκία. Μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι αράδες, το Ελληνικό Κράτος το μόνο που κατάφερε είναι να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, μόλις το Φεβρουάριο του 1994. Επίσης γίνονται ειρηνικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για 9η συνεχή χρονιά αλλά κ.α. πόλεις της Ελλάδας. Αποδίδοντας έτσι φόρο τιμής και μνήμης στα θύματα της θηριωδίας του Κεμάλ.

Στη Θεσσαλονίκη που ως συνήθως πρωτοτυπήσαμε για πολλοστή φορά, τα πράγματα για το 2012 δεν κύλησαν και τόσο ομαλά, καθώς η δημοτική αρχή της πόλης απαγόρευσε τη συγκέντρωση της ΠΟΕ στις 19 Μαΐου στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Έτσι λοιπόν και καθώς έκοψε το ανάλογο πρόστιμο καλεί τώρα στο πταισματοδικείο Θεσσαλονίκης, το Γενικό Γραμματέα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Για το γεγονός ότι η ΠΟΕ πραγματοποίησε την εκδήλωσή της για την επέτειο Γενοκτονίας των Ποντίων, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, χωρίς να έχει πάρει άδεια από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ο Γιώργος Γεωργιάδης έλαβε τη σχετική κλήση και πρόκειται να δικαστεί ως υπαίτιος για την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου χωρίς άδεια.

Όπως διαβάζουμε ο πρόεδρος της ΠΟΕ εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη που έχει η αντιπαράθεση. “Ο ίδιος ο Δήμαρχος μου ζήτησε συγγνώμη για το ότι δεν μας παραχώρησε άδεια και μου είπε ότι θα στηρίξει το σωματείο και ότι θα δημιουργήσει μνημείο ποντιακού ελληνισμού. Του ζήτησα εγγράφως τη συγγνώμη του και δεν μου την έστειλε ποτέ” δήλωσε ο κ. Γιώργος Παρχαρίδης.

Το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν πολιτικές προεκλογικές συγκεντρώσεις κομμάτων στην Αριστοτέλους, για τις εκλογές του Ιουνίου 2012. Επίσης, στις 24 Ιουνίου ο δήμαρχος Γ.Μπουτάρης επέτρεψε στην πλατεία Αγίας Σοφίας τη συγκέντρωση ομοφυλόφιλων και μάλιστα συμμετείχε με την παρουσία του και από εξέδρας! Ενώ για την εκδήλωση τις ΠΟΕ δεν δόθηκε σχετική άδεια όπως ζητήθηκε, με γελοίες αιτιολογίες…

Με τις διακρίσεις που έγιναν είναι φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά με τη διοίκηση του δήμου.. Ερωτώ εύλογα λοιπόν εγώ κι ο καθένας γιατί αυτή η διάκριση? Οι πλατείες δεν είναι ελεύθερες για το λαό; Σύμφωνα επίσης με πρόσφατο δημοσίευμα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης φαίνεται να μην πολυενδιαφέρεται για την 100η επέτειο απελευθέρωσης από τους Οθωμανούς Τούρκους που ήσαν οι κατακτητές επί 500 χρόνια. Όπως δήλωσε ο Γ.Μπουτάρης «Η Θεσσαλονίκη δεν απελευθερώθηκε, αλλά εντάχθηκε στον ελληνικό ιστό»…!!!!

Όπως δήλωσε ο γ.γ. της ΠΟΕ Γ. Γεωργιάδης, «Ο Αγώνας δεν είναι προσωπικός, είναι Παμποντιακός και Πανεθνικός.. Ισως στο επόμενο Δ.Σ της Π.Ο.Ε να μην είμαι καν υποψήφιος.. Το θέμα είναι όλοι μαζί μια γροθιά να προστατεύσουμε την Ιερή Μνήμη των σφαγμένων προγόνων μας από κάθε Ανιστόρητο και Αντιπόντιο.. Εγώ θα είμαι στο πεζοδρόμιο, στις πλατείες, στην πορεία στο Τουρκικό Προξενείο σαν απλός Πόντιος με όλους σας..»

Ο κ. Δήμαρχος ίσως δεν κατάλαβε ότι με αυτή την πράξη του στέλνει στο εδώλιο τον Ποντιακό ελληνισμό κι ότι θα μας βρει όλους στο δικαστήριο μαζί και τους 353.000 νεκρούς, αλλά και τους προγόνους μας που μας έθρεψαν με τις πικρές ιστορίες και διηγήσεις απ’ αυτά που τράβηξαν ως «ν’ άρχουνταν σην Ελλάδα» όπως έλεγε πάντα στο τέλος η γιαγιά μου με δάκρυα στα μάτια.. και το ερώτημα παραμένει μετέωρο: Αυτή είναι η δημοκρατία στην Ελλάδα…!!!…;




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ο Γιάννης μας, αυτή η «ευγενής βροχή»(το δικό μας Πάντα),λένε οι φήμες πως σκέφτεται μετά από Δήμαρχος ν απευθυνθεί κι αυτός στο γραφείο της The Harry Walker Agency να τον «νοικιάζουμε»... προσφορά στο πακέτο ευφράδειας, μαζί με το πέτο του Γιωργάκη . δεν ξέρω πως την κόβεις την Δημοκρατία μας στην Ελλάδα Σοφία,ο Γιάννης μας έχει όμως απόψεις και επίκαιρες θέσεις όταν θέλει να βλέπει θάλασσα από το διαμέρισμά του. με το ιστορικό χρέος δεν τα πάει και τόσο καλά ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]