Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνεχίζουν να δολοφονούν τη χώρα


Διπλάσιο το πρωτογενές έλλειμμα φέτος, ενώ τα μέτρα στραγγαλίζουν την κοινωνία
Τρόικα: Διπλάσιο πρωτογενές έλλειμμα (1%+ του ΑΕΠ) θα έχει φέτος ο προϋπολογισμός, αλλά συγχρόνως προτείνει εξοντωτικά μέτρα...

Του Μ. Χριστοδούλου

Διπλάσιο θα είναι το πρωτογενές έλλειμμα που θα παρουσιάσει φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός. Τούτο αποτελεί εκτίμηση της τεχνικής αντιπροσωπείας της Τρόικας με αφορμή την ολοκλήρωση του ελέγχου στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το μακροοικονομικό σενάριο των ξένων που θα περιλαμβάνεται και στην έκθεση αξιολόγησης που θα συντάξουν το επόμενο διάστημα και η οποία θα είναι έτοιμη έως τις 8 Οκτωβρίου, το πρωτογενές έλλειμμα για το 2012 αναμένεται να ανέλθει στα 2,2 με 2,3 δις. ευρώ. Θα ξεπεράσει δηλαδή το 1% του ΑΕΠ.

Στο κείμενο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που είχε καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του στην Βουλή προέβλεπε φέτος πρωτογενές έλλειμμα 1,1 δις. ευρώ.

Μάλιστα, πριν από αυτό το σχέδιο στο υπουργείο Οικονομικών έκαναν όνειρα ακόμη και για πρωτογενές πλεόνασμα... Στόχο τον οποίο προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2012 που είχε καταθέσει το Νοέμβριο στην Βουλή ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πρόκειται για μία πρόβλεψη η οποία σήμερα ακούγεται τουλάχιστον αστεία, αφού την περίοδο εκείνη που καταρτίζονταν ο προϋπολογισμός κυβέρνηση και Τρόικα δεν είχαν υπολογίσει την επίπτωση που θα είχαν στην πραγματική οικονομία τα επώδυνα μέτρα του Μνημονίου.

Όπως αποδείχτηκε, η ύφεση ήταν βαθύτερη, με αποτέλεσμα το έλλειμμα ως παρονομαστής στο κλάσμα για τον υπολογισμό του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ να γίνεται χειρότερος.

Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση, τόσο θα μεγαλώνει το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η ύφεση για το 2012 δεν θα ξεπεράσει το 6,2% με 6,3% σε μέσα επίπεδα. Στοιχείο το οποίο δεν ασπάζεται η Τρόικα η οποία σε κάθε περίπτωση θεωρεί ότι θα είναι μεγαλύτερη. Παρά ταύτα όμως δεν κάνει κάτι για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της.

Αντιθέτως, προτείνει μέτρα που θα την στραγγαλίσουν ακόμη περισσότερο ενώ δραματικές θα είναι και οι συνέπειες για την κοινωνία.

Με τα δεδομένα αυτά ο κ. Στουρνάρας μεταβαίνει σήμερα στην Κύπρο για την άτυπη σύνοδο του Eurogroup. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πηγαίνει στην Λευκωσία με ένα περίγραμμα μέτρων και όχι με ένα οριστικό σχέδιο αφού ως γνωστό το πακέτο των 11,9 δις. ευρώ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Η Τρόικα έχει διατυπώσει ενστάσεις σχεδόν για τα μισά μέτρα.

Βέβαια στη σύνοδο της Λευκωσίας το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία, ενώ το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί εκτενώς στο επόμενο Eurogroup, που θα συγκληθεί στις 8 Οκτωβρίου, και στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης-19ης του μήνα.
Εκτός από την οριστικοποίηση των μέτρων η κυβέρνηση πιέζεται και από την καταβολή της επόμενης δόσης των 31,5 δις. ευρώ που είναι συνδεδεμένη με αυτά. Όσο καθυστερεί η οριστικοποίηση των μέτρων και η έκθεσης από τους δανειστές τόσο πίσω θα πηγαίνει και η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ως μήνα αποδέσμευσης της δόσης των 31,5 δις. ευρώ τον Νοέμβριο. Από την άλλη τα ταμειακά διαθέσιμα στης χώρα μας επαρκούν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]