Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα σενάρια για το ελληνικό χρέος

Εντείνονται οι πιέσεις από το ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρξει νέο «κούρεμα», αυτήν τη φορά στον επίσημο τομέα, για το ελληνικό χρέος, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Η μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση, αλλά και οι ελληνικές αστοχίες στην υλοποίηση του προγράμματος, έχουν «πείσει» τους επικεφαλής του Ταμείου, ότι το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, εφόσον δεν υπάρξει και νέα παρέμβαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες, έχουν ενταθεί οι πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση και αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έχει σηκώσει τον πήχυ των απαιτήσεων από την ελληνική πλευρά σε ότι αφορά το περιεχόμενο των μέτρων.

Χθες σε όλο αυτό προστέθηκε και το δημοσίευμα του Der Spiegel, που κάνει λόγο, επικαλούμενο πηγές από την τρόικα, για ανάγκη λήψης μέτρων ύψους 20 δισ. ευρώ για την διετία 2013 – 2014 και όχι 13,5 δισ. ευρώ, όπως έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και πιστωτές. Αν και δεν αναφέρεται ποια από τις τρεις πλευρές πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο, εύκολα συμπεραίνει κανείς, πως αυτή είναι του ΔΝΤ.

Η απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών στο δημοσίευμα του περιοδικού ήρθε άμεσα, μέσω κύκλων που σημειώνουν χαρακτηριστικά «το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι 13,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων (έπειτα από συμφωνία με την τρόικα) τα 11,5 δισ. ευρώ προέρχονται από τον περιορισμό των δαπανών και τα 2 δισ. ευρώ από τα έσοδα». Γερμανία – ΗΠΑ Την ίδια ώρα φαίνεται να υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Βερολίνο και Βρυξέλλες για το πότε θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα. Η γερμανική πλευρά, αν και δεν διατυπώνεται επισήμως, φέρεται να προκρίνει τη λύση της λήψης των οριστικών αποφάσεων, μετά τις αμερικάνικές εκλογές προκειμένου όπως αναφέρουν τόσο το Der Spiegel, όσο και το Reuters, να έχουν καλύτερη εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα η Κομισιόν θέλει να κλείσει το θέμα μία ώρα νωρίτερα, δηλαδή στα μέσα Οκτωβρίου, δηλαδή στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν ότι «κάτι τρέχει με την Ελλάδα». Αρχικά ήταν η ξαφνική αύξηση των απαιτήσεων του ΔΝΤ, μέσω του εκπροσώπου του στην τρόικα Π. Τόμσεν, για ακόμη πιο σκληρά μέτρα και μάλιστα άμεσης και σίγουρης απόδοσης, δηλαδή μεγαλύτερες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ακολούθησε η αιφνίδια «προσωρινή διακοπή» των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδος και τρόικας για το «πακέτο» των 13,5 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές είχαν δώσει ως deadline τη χθεσινή ημέρα.

Επίσης την Παρασκευή ήρθε και το δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο πηγές από το Βερολίνο, ότι η έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικό χρέος θα ήταν διαθέσιμη μετά τις αμερικανικές εκλογές, κάτι που θα σήμαινε και την χρονική μετάθεση της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Μπορεί τόσο ο Μ. Μορς όσο και η Κομισιόν να διέψευσαν μία τέτοια περίπτωση, ωστόσο φαίνεται ότι εδώ ισχύει η παροιμία «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά». Να σημειωθεί ότι δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των FT ανέφερε σενάρια για «κούρεμα» των διμερών δανείων.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η πάγια θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ότι «οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν, όχι μόνο με οικονομικούς, αλλά και με πολιτικούς όρους». Και χθες το παζλ ήρθε να συμπληρώσει το δημοσίευμα του Der Spiegel, που επικαλούμενο πηγές της τρόικας, αναφέρει ότι το έλλειμμα στον ελληνικό προϋπολογισμό είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι αναμενόταν μέχρι τώρα, και σημειώνει ότι σύμφωνα με προσωρινές διαπιστώσεις της τρόικας λείπουν επί του παρόντος περί τα 20 δισ. ευρώ, «σχεδόν τα διπλά απ’ ό,τι έγινε πρόσφατα παραδεκτό». Εκταμίευση δόσης Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι «μόνον αν κλείσει το κενό χρηματοδότησης, θα μπορέσει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση της δανειακής βοήθειας για την Αθήνα».

Επίσης το περιοδικό σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει ήδη ρωτήσει πολλές φορές αν οι δημόσιοι πιστωτές -μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ- θα ήταν πρόθυμοι να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, προστίθεται στο δημοσίευμα, ο Αντ. Σαμαράς ελπίζει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος, οπότε εκτιμάται ότι θα έπρεπε να καταβληθούν άλλα 20 δισ. ευρώ ως βοήθεια. Το Spiegel αναφέρει ότι μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ξεσπάσει διαμάχη για το πότε θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα θα λάβει νέα χρήματα. Οι επίτροποι των Βρυξελλών θέλουν να απαντηθεί αυτό το ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα μέσα Οκτωβρίου (18-19), ενώ το Βερολίνο πιστεύει ότι αξιόπιστα στοιχεία θα μπορέσουν να παρουσιαστούν το νωρίτερο το Νοέμβριο.

Σενάρια

Πλέον μπαίνει ξανά στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος και προφανώς δεν αποτελεί αποκύημα φαντασίας κάποιων στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο ή στην Ουάσιγκτον. Αν μη τι άλλο συζητείται. Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα και πηγές από τις Βρυξέλλες, σε πρώτη φάση συζητείται η απομείωση του χρέους που προέκυψε από το πρώτο δάνειο 2010 – 2011. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν αντιρρήσεις από αρκετά κράτη. Επίσης είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα νέο δάνειο για να κλείσει τις δανειακές της ανάγκες, πέραν αυτού που έχει αποφασιστεί. Ταυτόχρονα είναι δεδομένη η θέση του ΔΝΤ, ότι και μετά το PSI το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Τέλος, όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, η Ελλάδα θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες, να ακροβατήσει πάνω στις επιδιώξεις Ουάσιγκτον, Βερολίνου, Βρυξελλών και Φραγκφούρτης και να προσπαθήσει να κλείσει το ζήτημα και να πάρει την επόμενη δόση, όσο το δυνατό πιο σύντομα.

Πηγή: Ημερησία
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]