Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Merrill Lynch: Η Ιταλία θα μπορούσε να φύγει από το ευρώ πριν από την Ελλάδα


Περισσότερα κίνητρα έχουν η Ιταλία και η Ιρλανδία να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ η Γερμανία έχει περισσότερα να χάσει παρά να κερδίσει αν φύγει από το ευρώ, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η Bank of America Merrill Lynch.

Σε έκθεση της Bank of America Merrill Lynch (10 Ιουλίου) που επικαλείται το Bloomberg και υπογράφουν οι αναλυτές, Ντέιβιντ Γου και Αθανάσιος Βαμβακίδης, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ίσως έχει υποτιμηθεί η προοπτική της εθελουσίας εξόδου μιας ή περισσότερων χωρών από το ευρώ.

Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, θα είχε περισσότερες πιθανότητες να πετύχει μια «τακτική» έξοδο σε σχέση με άλλες χώρες και θα επωφελούνταν από τις βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα, την οικονομική ανάπτυξη και τους ισολογισμούς, υποστηρίζεται στην ανάλυση.

Ενώ η Γερμανία είναι το κράτος που θεωρείται πιο ικανό να φύγει πιο εύκολα από την ευρωζώνη, έχει τα λιγότερα κίνητρα από οποιαδήποτε άλλη χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ, γιατί θα ερχόταν αντιμέτωπη με μικρότερη ανάπτυξη, πιθανώς υψηλότερο κόστος δανεισμού και αρνητικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς, εξηγούν οι αναλυτές.

Η Αυστρία, η Φινλανδία και το Βέλγιο επίσης δεν έχουν πολλούς λόγους να φύγουν από την ευρωζώνη.

Η ανάλυση βασίστηκε σε ένα πλαίσιο που κατατάσσει τους 17 της εναιίας νομισματικής ένωσης με κριτήριο το πόσο «τακτικά» θα μπορούσαν να την εγκαταλείψουν και πως αυτή η έξοδος θα επηρέαζε την οικονομική ανάπτυξη, τα επιτόκια και τους ισολογισμούς.

Η Ιρλανδία και η Ιταλία είχαν κατά μέσο όρο 3,5 στην κατάταξη, η Ελλάδα 5,3, ενώ η Γερμανία είχε το υψηλότερο σκορ, 8,5.

Όσο πιο μικρός ο αριθμός, τόσο πιο πολλά έχει να κερδίσει η χώρα από την έξοδό της.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Δεν μας λένε, οι Ντέιβιντ Γου και Αθανάσιος Βαμβακίδης, τους Δεικτες αυτούς για πριν απο 2,5 χρονια για να δούμε αν η Ελλάδα θα κερδιζε απο μία τακτική έξοδο απο την Ευρωζώνη το 2009 ή το 2010.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]