Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Από τον μεγαλοϊδεατισμό στην ανώμαλη προσγείωση

Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης

Και ξαφνικά χωρίς να υπάρχει λόγος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ένα «μυστικό». Πριν μερικές εβδομάδες η τουρκική πολεμική αεροπορία είχε αερομαχίες «α λα Αιγαίο» με Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, στην Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα δε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, μία ολόκληρη μοίρα 15 ρωσικών μαχητικών, μη κατονομαζόμενου τύπου, εισήλθαν στον τουρκικό εναέριο χώρο, με αποτέλεσμα η Τουρκική αεροπορία να αντιδράσει και να «αναγκάσει»(!!) τους Ρώσους να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ο Τούρκος πρωθυπουργός μάλιστα έγινε πολύ συγκεκριμένος, κατονομάζοντας μάλιστα τις αεροπορικές βάσεις του Μπαλίκεσιρ και της Μερφιζόν, από όπου απογειώθηκαν τα τουρκικά αεροσκάφη. Σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, η Ρωσία μετά από διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών «απολογήθηκε για τη παραβίαση»!!!

Συνέβη κάτι τέτοιο όντως; Δηλαδή η Ρωσική Αεροπορία πλησίασε τις τουρκικές ακτές και τον τουρκικό εναέριο χώρο; Σύμφωνα με πληροφορίες ιστοσελίδων του διαδικτύου, όντως συνέβη κάποιο περιστατικό, αλλά όχι τότε που ισχυρίζεται ο Ρ.Τ.Ερντογάν.
Συνέβη λοιπόν στις 22/02/2012, όταν πέντε Ρωσικά Α/Φ στρατηγικού βομβαρδισμού ενεπλάκησαν σε κάποιο αεροπορικό επεισόδιο με τουρκικά μαχητικά, λίγο έξω από τις Τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Τα πέντε Ρωσικά βομβαρδιστικά (και όχι 15 κατά τον Ερντογάν) προσεγγίστηκαν από τα Τουρκικά F-16 όταν πλέον φαίνονταν οι ακτές της Τουρκίας, σε ένα επεισόδιο που για πρώτη φορά μετά το 1990 καταγράφεται στην περιοχή και αυτό είναι σημαντικό και ενδεικτικό της κατάστασης. Τα Ρωσικά βομβαρδιστικά είχαν νωρίτερα εντοπιστεί από τα ραντάρ της βουλγαρικής Αεροπορίας, 40 χλμ ανοικτά των βουλγαρικών ακτών.

Δεν αποκλείεται όμως να είχαμε και δεύτερο περιστατικό, με περισσότερα αεροσκάφη, κάτι που θα σήμαινε ότι επιτέλους η Τουρκική Αεροπορία αποκτά και ένα "δεύτερο μέτωπο" στα βόρεια της χώρας, αλλά αυτή την φορά να παίζει τον άχαρο ρόλο του αμυνόμενου και όχι του επιτιθέμενου όπως είχε μάθει μέχρι τώρα στο Αιγαίο και μάλιστα απέναντι στα Ρωσικά στρατηγικά "τέρατα".
Με λίγα λόγια εάν η Μαύρη Θάλασσα μετατραπεί σε… Αιγαίο αναφορικά με την αεροπορική αντιπαράθεση των δύο δυνάμεων , όπου βέβαια η Ρωσία δεν θα διακρίνεται από «στρατηγική ψυχραιμία» και φοβικά σύνδρομα, όπως δυστυχώς πράττει δεκαετίες τώρα η Ελλάδα και γιατί να το κάνει άλλωστε, τότε οι εξελίξεις στη Συρία και ίσως στο Ιράν να μετατρέψουν τη Τουρκία σε πρώτης τάξεως «σάκο του μποξ» για τη Ρωσική αρκούδα. Η οποία Τουρκία τελευταία από γκάφα σε γκάφα πέφτει, τρώει «ξύλο» ακόμη και από την Συρία, όπως συνέβη με το αναγνωριστικό RF-4 στις 22 Ιουνίου, που μέσα σε λίγες ώρες είπαν τόσα ψέματα και ανακρίβειες που απλά γελοιοποιήθηκαν και πρόσφατα έκαναν την μεγαλειώδη «κολοτούμπα» πάνω στο θέμα αυτό που τους πονάει πολύ και με επίσημη ανακοίνωση λέγουν ότι το αεροσκάφος δεν έπεσε ούτε από πύραυλο, ούτε από πυρά αντιαεροπορικών( αν είναι δυνατόν!!!) και όλοι οι σύμμαχοι (ΗΠΑ και ΝΑΤΟ) την έχουν αδειάσει στο θέμα αυτό.

Η είδηση, αν και ετεροχρονισμένη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή, όπως και να το πάρει κανείς, αφού προέρχεται από τα χείλη του Τούρκου πρωθυπουργού. Τι συμβαίνει και τι προσπαθεί να μας πει ο Ερντογάν και που στέλνει τα μηνύματα;

Καταρχήν εκτιμούμε ότι η εν λόγω είδηση είναι κατά βάση για εσωτερική κατανάλωση και ως μια προσπάθεια ανύψωσης του ηθικού και του γοήτρου της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που έχει καταβαραθρωθεί τελευταία.
Δεν είναι δα και μικρό πράγμα να σου καταρρίπτουν ένα αεροσκάφος, να σκοτώνονται οι δύο πιλότοι σου και η χώρα σου να γελοιοποιείται με την πολιτική ανακριβειών και λεονταρισμών της πολιτικής ηγεσίας και να μετατρέπεσαι από «υπερδύναμη», όπως βαυκαλιζόταν (πολιτική και στρατιωτική ηγεσία) σε Νότια Κορέα, που δεν αντιδρά με τίποτα σε ότι και να συμβεί. Ε, το ηθικό σου πάει περίπατο και είναι σημαντικός παράγων για την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Και να μην αναφερθούμε για τις «διώξεις» ανωτάτων στελεχών των ΕΔ, που είτε είναι προφυλακισμένοι ή είναι κατηγορούμενοι.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, αυτές τις ημέρες, αντιλαμβανόμενος ίσως της κρισιμότητας της κατάστασης στην περιοχή, προσπαθεί να κάνει ένα «άνοιγμα» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς έχει αρχίσει να διαφαίνεται το πραγματικό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, που φυσικά δεν είναι καλό μα καθόλου καλό για την Τουρκία.
Αλλά αυτό δεν είναι άνοιγμα προς την εξομάλυνση, αλλά προσπάθεια να δημιουργηθεί θέμα με την Ρωσία και μάλιστα για ένα γεγονός μήνες πριν, λίγες ημέρες πριν ο Ερντογάν μεταβεί στην Μόσχα για συνομιλίες με τον Πούτιν.
Μήπως είναι η προσπάθεια της Τουρκικής ηγεσίας να αποδείξει στους Αμερικανούς και τους συμμάχους των ότι η «μεγάλη» Τουρκία δεν φοβάται την Ρωσία και ότι είναι έτοιμη να εκπληρώσει την αποστολή της στην περιοχή και όλοι γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται.

Και φυσικά δεν θεωρούμε ότι είναι απειρία ή έλλειψη διπλωματικής ρεαλιστικής πολιτικής από τους δημιουργούς της νεοωθωμανικής μεγαλοιδεάτικης πολιτικής της σημερινής Τουρκικής ηγεσίας (Ερντογάν και Νταβούτογλου), αλλά προφανώς για συνέχεια της ίδιας πολιτικής μέχρι τώρα, που τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν απέδωσε στον βαθμό που θα ήθελαν.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι που το πάνε οι Πασάδες πλέον και μήπως έχουνε χάσει παντελώς την αίσθηση του μέτρου, της λογικής, της ρεαλιστικής διπλωματίας;
Και που θα τους οδηγήσει η όπως διαφαίνεται «αυτοκαταστροφική» τους πορεία, λαμβανομένου υπόψη των διεθνών συγκυριών, εξελίξεων και επικίνδυνων καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή των;
Και όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα στην Τουρκία έχουν σχέση και επιμένουμε με την «φιλόδοξη», αλλά θα τολμούσαμε να πούμε αποτυχημένη και αλαζονική πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με το Ιράν, την Συρία και τον ισχυρό παίκτη και προστάτη αυτών, την Ρωσία.
Να το πούμε καθαρά, ότι κατά την άποψή μας η Τουρκία έχει μετατραπεί από τους «παγκοσμιοποιητές» σε «χρήσιμο ηλίθιο», ώστε να ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί των. Δηλαδή έχουν καταστεί όργανο χρήσιμο για τους σκοπούς, επιδιώξεις, σχεδιασμούς των Αμερικανών και συμμάχων των (Δύση και ορισμένες αραβικές χώρες), για την αλλαγή της γεωπολιτικο- στρατηγικής κατάστασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Και ο αλαζών, άφρων , «χρήσιμος ηλίθιος» παίζει τον ρόλο του τέλεια μέχρι την καταστροφή του. Και όπως λέει και ο μεγάλος μας ποιητής Καβάφης στο εξαίρετο ποίημά του «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» οι πολιτικο-διπλωματικοί σχεδιασμοί Ερντογάν και Νταβούτογλου θα καταλήξουν (ελπίζουμε) Αλεξάνδρεια που φεύγει.
την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου που βγήκαν όλα πλάνες, μη ανοφέλετα θρηνήσεις. Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος, αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που φεύγει.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Λαγός την πτέρη έσειε κακό της κεφαλής του.....
    Λέτε να προλάβουμε να δούμε την εκπλήρωση των προφητειών των Γερόντων της Ορθοδοξίας μας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω τι είναι αλήθεια ή όχι από τα παραπάνω που λέει ο φίλος που έβαλε το άρθρο. Όλα αυτά μου φαίνονται ως μία ωραία έκθεση ιδεών και προσωπικών απόψεων. Εκείνο,όμως, που σίγουρα ξέρω έίναι ότι η Τουρκία μας έχει ξεσκίσει τα τελευταία 38 χρόνια και εμείς απλά καθόμαστε. Και μάλλον μας αρέσει. Ο κόσμος που ζει στην Ελλάδα δεν έχει καμμία σχέση με τους Έλληνες που έχει γράψει η ιστορία. Είμαστε Ελλαδίτες και όχι ΄Ελληνες, δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]