Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παραιτήθηκε ο αρχηγός των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών

Μετά την καταστροφή αρχείων για ένα πυρήνα νεοναζί

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας παραιτήθηκε -κατ' άλλους «συνταξιοδοτήθηκε»- σήμερα, αφού παραδέχθηκε πως στελέχη της κατέστρεψαν αρχεία για ένα πυρήνα νεοναζί, οι δολοφονίες που είχε διαπράξει ο οποίος προκάλεσαν σάλο στη χώρα πέρυσι.

Η αποχώρηση του Χάιντς Φρομ αποτελεί το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε μια σειρά εξελίξεων που προκάλεσαν αμηχανία στις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας και σχετίζονται με τους χειρισμούς στην υπόθεση της ακροδεξιάς συμμορίας Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), η δράση της οποίας παρέμενε «άγνωστη» για μια δεκαετία. Οι νεοναζί της συμμορίας είχαν δολοφονήσει 10 ανθρώπους, οκτώ Τούρκους μετανάστες, έναν Έλληνα μετανάστη και μια αστυνομικίνα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι στα τέλη Ιουλίου ο Φρομ θα αποχωρήσει από τη θέση, στην οποία βρισκόταν από το 2000.

Μια εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την προστασία του Συντάγματος ανέφερε ότι παρά τις πληροφορίες περί παραίτησης, ο Χάιντς Φρομ ούτε ζητήθηκε να εγκαταλείψει τη θέση ούτε απηλλάγη των καθηκόντων του, αλλά απλώς ζήτησε να συνταξιοδοτηθεί.

Πάντως, Γερμανοί βουλευτές έλεγαν ότι ο Φρομ, παρότι δεν διέταξε την καταστροφή των αρχείων για την NSU, ανέλαβε την ευθύνη για τις ενέργειες υφισταμένων του.

«Ο Φρομ. . . προασπιζόταν σταθερά το Σύνταγμα. Δεν ήταν Τζέιμς Μποντ», σχολίασε ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, σε δηλώσεις στην εφημερίδα Die Welt.

Ο ίδιος και άλλοι βουλευτές κάλεσαν να υπάρξει άμεση και εξονυχιστική έρευνα για το θέμα.

Γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ένα στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών φέρεται να κατέστρεψε τα αρχεία μιας επιχείρησης στρατολόγησης ακροδεξιών σε ρόλο πληροφοριοδοτών μια ημέρα αφού αποκαλύφθηκε η ανάμιξη της NSU στις δολοφονίες.

Ο Φρομ είχε δηλώσει στο περιοδικό Spiegel ότι η καταστροφή των εγγράφων που σχετίζονταν με την υπόθεση έκανε «τεράστια ζημιά στη φήμη» της υπηρεσίας του.

Παρά την αποχώρησή του από τη θέση, ο Φρομ αναμένεται να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση της NSU σε επιτροπή του κοινοβουλίου εντός της εβδομάδας, είπε ένας βουλευτής.

Οι Γερμανοί, οι οποίοι φέρουν βαρέως το ναζιστικό παρελθόν της χώρας, είχαν αναστατωθεί πέρυσι από την αποκάλυψη ότι μια τριμελής νεοναζιστική συμμορία διέπραττε φόνους ασύλληπτη από το 2000 ως το 2007.

Η ύπαρξη και η δράση της NSU αποκαλύφθηκε μόνο μετά την συμφωνία των δύο από τα μέλη της συμμορίας ο ένας να εξοντώσει τον άλλο και κατόπιν να αυτοκτονήσει, έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα ληστείας το περασμένο φθινόπωρο. Μετά το θάνατο των Ούβε Μπένχαρτ και Ούβε Μούντλος, το τρίτο μέλος της συμμορίας, η Μπεάτε Τσεπ, παραδόθηκε στις αρχές.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων για τα σφάλματα και τις παραλείψεις που επέτρεψαν στην NSU να δρα ατιμώρητη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο, το υπουργείο Εσωτερικών έκανε δεκτή την παραίτηση του Φρομ.

Κατά ορισμένες πηγές και αναλυτές, στελέχη των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας ενδέχεται να προσπάθησαν να συγκαλύψουν τη χρήση ακροδεξιών ως πληροφοριοδοτών.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]