Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αντισυνταγματικοί οι νόμοι για τα εργασιακά σύμφωνα με το Ειρηνοδικείο Αθηνών


Αντισυνταγματικοί και αντίθετοι στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις Εργασίας κρίθηκαν σε απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών οι δύο μνημονιακοί νόμοι 3833/2010 και 3845/2012 που οδήγησαν στη μείωση αποδοχών και επιδομάτων στους εργαζομένους στο Δημόσιο τομέα.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση πολιτικού δικαστηρίου που είναι αντίθετη με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι οι μειώσεις στο πλαίσιο του μνημονίου στις αποδοχές, δώρα, κτλ των εργαζομένων είναι συμβατοί με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

Σύμφωνα με την απόφαση τόσο ο νόμος 3833/2010 σχετικά με τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, όσο και ο νόμος 3845/2012 αναφορικά με τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ προσκρούουν στα άρθρα 4, 22, 23, 25, 28 και 106 του Συντάγματος, στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151/1978 και 14/1981.

Στην εν λόγω δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συλλογική αυτονομία, καταλύοντας τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος, ενώ παράλληλα δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των τιμών και των φόρων. Αντιθέτως, όπως τονίζεται στην απόφαση, επιβλήθηκαν φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα.

Να σημειωθεί ότι κατά των μνημονιακών νόμων για τα εργασιακά είχαν προσφύγει οι εργαζόμενοι στην Ανώνυμη Εταιρεία ΣΤΑΣΥ», η οποία είναι θυγατρική της «Αττικόν Μετρό Α.Ε.» και ανήκει στον Δημόσιο τομέα.

Πρόκειται για την
599/2012 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, η οποία και δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου» -τεύχος 10/2012.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ε και λοιπον ;
    Και που το ειπαν τι εγινε ;
    Αντισυνταγματικα ειναι ΟΛΑ οσα εχουν υπογραψει οι εφιαλτες .
    Αυτα τα αφηνουν να λεγονται και αυτες οι αποφασεις δεν ειναι παρα σταχτη στα ματια των ραγιαδων .
    Μπας και καταλαβουν οι σκλαβοι , οτι ειναι σκλαβοι .
    Την στιγμη που αυτοι που κουρελιασαν το Συνταγμα και σκλαβωσαν το Εθνος , ειναι ελευθεροι να ΠΟΛΙΤΕΥΟΝΤΑΙ ! αυτα ειναι καθρεπτακια και σανος για την μαζα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]