Γαύδος και ελληνική ΑΟΖ
Γράφει ο Ν. Λυγερός
Όταν εξετάζουμε με ακρίβεια τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν ήδη βρεθεί στο Ισραήλ και στην Κύπρο, μπορούμε ν’ αντιληφθούμε επί του πρακτέου την αξία του τετραγωνικού χιλιομέτρου.
Παραδείγματος χάρη το κοίτασμα Αφροδίτη στο οικόπεδο 12, έχει ένα εμβαδόν της τάξης των 140Km2. Ενώ το κοίτασμα Αχιλλέας στην ελληνική ΑΟΖ, στην περιοχή του Ιονίου είναι πολύ μεγαλύτερο. Αν τώρα εξετάσουμε την περίπτωση της Γαύδου αυτό το μικρό νησί που βρίσκεται μόνο 26 ΝΜ μακριά από την Κρήτη και υπολογίσουμε την πρόσθετη ΑΟΖ που προσφέρει στην Ελλάδα βρίσκουμε ότι το εμβαδόν της είναι 2428Km2.
Αμέσως με αυτό το στοιχείο καταλαβαίνουμε την αντικειμενική αξία του νησιού για το όλο θέμα της ΑΟΖ ειδικά αν το συνδυάσουμε με τις γνώσεις που έχουμε όσο αφορά στη Μεσογειακή Ράχη. Διότι δεν είναι μόνο ότι έχουμε ένα μεγάλο εμβαδόν που έχει σημασία, αλλά επιπλέον ότι βρίσκεται σε μία πλούσια περιοχή για τους υδρογονάνθρακες.
Η έννοια της ΑΟΖ αφού δίνει έμφαση στην οικονομική δραστηριότητα αποφεύγει έντεχνα τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας. Αφού η Γαύδος έχει κατοίκους, είναι στην ουσία ένα νησί που έχει de facto και de jure μια ΑΟΖ.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η Γαύδος είναι ένα ελληνικό νησί που πρέπει να ενισχύσουμε. Η επιλογή μας για το 2ο Master Class Τοποστρατηγικής και ΑΟΖ δεν είναι τυχαία. Θέλουμε να δώσουμε όλη την πρέπουσα σημασία σε αυτό το νησί. Δεν θα κοιτάξουμε μόνο την καθαρή θεματολογία του Master Class αλλά θα ενσωματώσουμε μέσα του και τις επαφές μας με τους κατοίκους, θα καταγράψουμε τη δραστηριότητά τους στην περιοχή, έτσι ώστε να έχουμε μία επιστημονική βάση δεδομένων ακόμα και για το ανθρώπινο δυναμικό, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τις ανάγκες που υπάρχουν.
Δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια για το θέμα της Γαύδου, αφού ξέρουμε ήδη από τώρα ότι θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο για το θέμα της ΑΟΖ.
Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί σε αυτές τις λεπτομέρειες της στρατηγικής που αφορούν τους ανθρώπους μας. Αλλιώς η στρατηγική δεν έχει νόημα.
Επιπλέον η τοποστρατηγική δίνει μία ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις και όχι μόνο στις γεωμετρικές αποστάσεις. Αυτός είναι και ένας τρόπος να ενσωματώσει τα στοιχεία της ΑΟΖ, τα οποία είναι διαφορετικά από το πλαίσιο της υφαλοκρηπίδας.
Με αυτή την ανάλυση, βλέπουμε τοπικά υλικά ως ψηφίδες μιας ολικής προσέγγισης. Η Γαύδος δεν είναι μόνο ένα μικρό νησί, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Είναι η απόδειξη επί του πρακτέου της αξίας της ΑΟΖ για την Ελλάδα. Τα νησιά της είναι προικισμένα παιδιά, αν δεν έχει το ταλέντο της ΑΟΖ δεν θα μπορέσει να τα αξιοποιήσει και θα παραμείνει στο πλαίσιο της μιζέριας.
Η Γαύδος δείχνει ότι οι λίγοι μπορεί να γίνουν σπάνιοι και να αλλάξουν τα δεδομένα, ενώ συχνά οι πολλοί είναι απλώς λίγοι και παρακολουθούν την πραγματικότητα. Η Γαύδος είναι διαφορετική και το αποδεικνύει.
Καλά τα λέει ο κ Λυγερός και τα ξαναλέει και τα είχε πεί...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ .....κυβέρνηση αυτή τί κάνει επιτέλους ???
Θα ανακηρύξει την Ελληνική ΑΟΖ ???
ή θα συνεχίσει να μας δουλεύει .....
Τέτοιοι που είναι αυτοί οι γραικύλοι....
Η κατοχικη κυβερνηση , εχεις αλλες υποχρεωσεις .
ΔιαγραφήΟπως την καταργηση της Αλφαβητου , προχθες , τον καταπτυστο νομο που ψηφισαν εδω και πολλους μηνες , για να μην μπορεις πλεον να αποθηκευης και να κανεις χρηση του νερου της βροχης , και αλλα πολλα που τα περνουν σαν νομους ΠΑΝΤΑ τα μαυρα μεσανυχτα . Και το πρωϊ στο γυαλι , σκιζονται ποιος θα πρωτοσωση το Εθνος .
Και το ξεπουλιασμα ΠΑΝΤΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ , συνεχιζεται .
Την ΑΟΖ την εχουν κανει δωρο στο αφεντικο τους , μην ρωτας λοιπον τι κανουν .
Αφου χαρισουν οτι υπαρχει πανω απο την Ελληνικη γη και ελθει η ωρα για τα υπο της θαλασσης , θα μας πουν και τους ιδιοκτητες .
Δεν θα προλαβουν ομως .Αλλα αυτο δεν εχει καμια σημασια . Ειναι σαν να προλαβαν .
Οταν μια δυνατητα που υπαρχει δεν ξεκινα..δε θα τελειωσει ποτε.Τα λογια και οι δημοσιευσεις παντα σκονταφτουν στις πολιτικες που ισως δε θελουν να εφαρμοσουν χρονια οι πρωην και σημερινοι κυβερνωντες.Ρωταμε ενα γιατι;;.. που ισως αυτοι ξερουν και επιμελως το αποκρυβουν.Πρεπει να φτασουν το λαο σε κατασταση λοιμοκτονιας για να ενεργοποιηθουν;;.Ας τολμησουν καποτε και σημερα ισως με την πιεση της αντιπολιτευσης μπορει κατι να γινει,Αλλοιως αυτοι φαινεται καλοπερνουν..αλλα αυτην τους την αδιαφορια εσκεμενη η οχι θα την πληρωσουν συντομα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγάλη αδιαφορία, δεν τους νοιάζει για καμμιά εξυγίανση του κράτους και να 'χαμε να λέγαμε,βασικά τη θέση τους θέλουν να κρατήσουν όλοι, επίσης, φέρονται στον πολίτη σα να είναι είδος β κατηγορίας ακόμα και οι υπάλληλοι υπηρεσιών, βρε ουστ, σαπίλα, μακάρι ο Θεός να βάλει το χέρι ΤΟΥ και να σώσει τη Γαύδο κι ό,τι άλλο νομίζει...σύντομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΟΖ Η ΓΑΥΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΚΑΤΑΦΥΤΟ ΑΠΟ ΚΕΔΡΑ ΝΗΣΙ ΜΕ ΚΑΤΑΓΑΛΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΦΕΡΟ ΣΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΦΑΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 40 ΜΙΛΙΩΝ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνα λαμπερο διαμαντι ειναι η Πατριδα μας .
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βρωμισαν να μην το βλεπουμε και το παιζουν στα ζαρια , ανεβαζοντας στον Σταυρο το Γενος .
Ας γρηγορουμε και αφησουμε να θαψουν οι νεκροι(νεκροι ειναι οσοι παγιδευτηκαν στα ακουσματα του κατοχικου κοινοβουλιου) τους νεκρους τους .
Δεν βλεπουν ουτε τα σημασια της Εθνοκτονιας τους , αλλα ουτε και ακουουν τις κραυγες τρομου των διπλανων των . Οι νεκροι ουτε ακουν ουτε βλεπουν .
Οσοι γυρισαν την πλατη στο δωσιλογο κοινοβουλευτικο συστημα , ας αγκαλιασουν την Γαλανολευκη και να ετοιμαζονται για την Σταυρωση - Ανασταση .
Αμαρτιαι Εθνη ελαττονουσι , αλλα , Θαρσειν χρη , ταχ'αυριον εσσετ' ΑΜΕΙΝΟΝ .