Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συρία: Κλιμάκωση των διπλωματικών παζαριών και αντιπαραθέσεων

Με αναγνώριση των σταθερά διαφορετικών τους απόψεων ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συνάντηση της ρωσικής διπλωματίας με το, κατά κύριο λόγο, ελεγχόμενο από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», Εθνικό Συριακό Συμβούλιο στη Μόσχα, η πρώτη μετά από περίπου ένα χρόνο. Την ίδια ώρα, στην, κεκλεισμένων θυρών, ενημέρωση διά μέσου βιντεοδιάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου σχετικά με τις τελευταίες του επαφές σε Συρία, Ιράν και Ιράκ, ο Κόφι Ανάν, σύμφωνα με διαρροές, ζήτησε λήψη συγκεκριμένων μέτρων πίεσης και προς τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές για την εφαρμογή εκεχειρίας και των προτάσεών του περί πολιτικής μετάβασης και μετέφερε ότι ο πρόεδρος Ασαντ αποδέχτηκε τη λογική της μεταβατικής κυβέρνησης και, ήδη, πρότεινε το πρόσωπο που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί εκ μέρους του.

Η ενημέρωση έγινε ενόψει της νέας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις επόμενες ημέρες, κατά την οποία θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τους παρατηρητές στη Συρία, των οποίων η αποστολή λήγει στις 20 Ιούλη. Η Ρωσία έχει ήδη καταθέσει σχέδιο απόφασης, το οποίο ζητά να παραταθεί για ένα ακόμη τρίμηνο η αποστολή των παρατηρητών, αλλά και να διευρυνθούν οι αρμοδιότητές τους προκειμένου να αναλάβουν ενεργότερα ρόλο στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης. Η ρωσική πρόταση συνάδει ως ένα βαθμό τόσο με τη σχετική παραίνεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, αλλά και τις απόψεις που έχει εκφράσει ο Ανάν.

Η Κίνα ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει το ρωσικό σχέδιο και την προώθηση των προτάσεων Ανάν, ενώ δήλωσε ότι συμμερίζεται τη ρωσική θέση, που συμφωνεί με τις εκτιμήσεις και του Ανάν, περί συμπερίληψης στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης περιφερειακών δυνάμεων που ασκούν επιρροή στην περιοχή, όπως είναι η Σ. Αραβία και το Ιράν. Στο ενδεχόμενο αυτό, και κυρίως στην ιρανική παρουσία, αντέδρασαν έντονα οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ΗΠΑ, αλλά και Βρετανία - Γαλλία. Οι δύο τελευταίες, μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ετοιμάζουν το δικό τους σχέδιο απόφασης για το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο, κατά πληροφορίες, θα συμπεριλαμβάνεται πρόβλεψη για ενεργοποίηση του άρθρου 7 της καταστατικής χάρτας του ΟΗΕ, από όπου απορρέει η λήψη μέτρων για εφαρμογή αποφάσεων, στα οποία περιλαμβάνονται οικονομικά και πολιτικά μέτρα, αλλά ακόμη και στρατιωτική επέμβαση, κάτι που μέχρι τώρα αποκλειόταν, επισήμως τουλάχιστον...

Αδιέξοδο στη Μόσχα

«Η Ρωσία θα πρέπει ν' αντιληφθεί ότι στη Συρία δεν υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά επανάσταση, ανάλογη με αυτή που έγινε όταν δημιουργήθηκε η Ρωσική Ομοσπονδία και ανατράπηκε η ΕΣΣΔ» δήλωνε τόσο γλαφυρά - αποτυπώνοντας και την ουσία των εξελίξεων - ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, πριν τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών. Ο Αμπντελμπάσετ Σάιντα, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε λακωνικά ότι δεν «υπάρχει καμία αλλαγή στη ρωσική θέση, δυστυχώς».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, από την άλλη, πριν τη συνάντηση είχε δηλώσει ότι περιμένει ν' ακούσει από την αντιπολίτευση συγκεκριμένα πώς θα προωθήσει την ενότητά της και ποιο είναι το πλαίσιο που θέτει για διάλογο με την κυβέρνηση, στη βάση του σχεδίου Ανάν. Ο υφυπουργός του Μπογκντάνοφ είχε ξεκαθαρίσει ότι η ρωσική διπλωματία αποβλέπει να «εκμαιεύσει από την αντιπολίτευση ρεαλιστικές και εποικοδομητικές προτάσεις».

Αποσκίρτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο Σύρος πρέσβης στο Ιράκ Ναουάφ αλ Φάρες, παλαίμαχος διπλωμάτης και σημαίνον στέλεχος του καθεστώτος Ασαντ. Αν ισχύει η είδηση, θα πρόκειται για την πρώτη διπλωματική αποσκίρτηση για τη Δαμασκό.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]