Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μέρκελ και ΔΝΤ αμφιβάλουν για την επιβίωση του ευρώ


Ερωτήματα όσον αφορά τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης εγείρει η οικονομική κρίση, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και καλεί τους Ευρωπαίους να δημιουργήσουν άμεσα μια τραπεζική ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να παράσχει ρευστότητα στην οικονομία. Το Ταμείο συστήνει στην Ελλάδα μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό τομέα και στην αγορά εργασίας με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Η κρίση στην ευρωζώνη "έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο επίπεδο" και "εγείρει ερωτήματα όσον αφορά τη βιωσιμότητα" της ευρωζώνης, προειδοποιεί το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για την περιοχή.

"Οι αρνητικές συσχετίσεις ανάμεσα στα δημοσιονομικά των κρατών, τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία είναι πιο ισχυρές από ποτέ", επισημαίνει και ζητεί την εξυγίανση της κατάστασης με την άμεση δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης σε επίπεδο ευρωζώνης, η οποία θα έχει μια κοινή επίβλεψη, μια εγγύηση των καταθέσεων και μια αρχή που θα είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση των ανεπαρκειών των τραπεζών.

Για το ΔΝΤ, "η πρόοδος που έγινε προς αυτήν την κατεύθυνση κατά τη σύνοδο κορυφής της 28ης και της 29ης Ιουνίου είναι καλοδεχούμενη", αλλά πρέπει να επισπευσθεί η προσπάθεια αυτή.

Για να καταπολεμηθεί η κρίση, η ΕΚΤ έχει επίσης να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο με ένα πρόγραμμα παροχής ρευστότητας. "Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός είναι μικρός και μειωμένος, η ΕΚΤ έχει την δυνατότητα να χαμηλώσει τα επιτόκιά της και να πάρει άλλα μη συμβατικά μέτρα που θα ελαφρύνουν την πίεση ορισμένων αγορών", υπογραμμίζει το ΔΝΤ.

Αυτό μπορεί να γίνει με μια πολιτική "ποσοτικής χαλάρωσης" από την πλευρά της ΕΚΤ, μέσω ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Το ΔΝΤ τάσσεται επίσης υπέρ μιας νέας επιχείρησης βραχυπρόθεσμου δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ (LTRO).

Εξάλλου το ΔΝΤ κρίνει ότι η ευρωζώνη πρέπει να ενισχύσει τη δημοσιονομική της ολοκλήρωση "εισάγοντας περιορισμένες, αλλά εξελικτικές μορφές αμοιβαιοποίησης του χρέους".

Το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν αναφέρεται στα ευρωομόλογα, στα οποία αντιτίθεται η Γερμανία, αλλά κυρίως στην πιθανότητα δημιουργίας "εντόκων γραμματίων" σε ευρώ, δηλαδή στην κοινή έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους για τις χώρες της ευρωζώνης, και στην δημιουργία ενός ταμείου αποπληρωμής του χρέους.

Οι συστάσεις του ΔΝΤ προς την Ελλάδα
Συγκεκριμενοποίηση και νομοθετικές ρυθμίσεις για τα εναπομείναντα απαραίτητα εισοδηματικά μέτρα καθώς και για αυτά που αφορούν τις δαπάνες, ώστε να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος
Θεσμικές, δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις
Οριστικοποίηση της στρατηγικής ανακεφαλαιοποίησης για τις βιώσιμες τράπεζες και προσδιορισμός του χρονοδιαγράμματος για την αύξηση του κεφαλαίου
Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, την απελευθέρωση προϊόντων και υπηρεσιών και μεταρρύθμιση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος

Μέρκελ: Δεν είναι βέβαιο ότι το ευρώ θα αντέξει

«Αισιόδοξη» αλλά όχι «βέβαιη» για την επιτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν έχει ακόμη οικοδομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε βέβαιοι πως όλα θα λειτουργήσουν, όλα θα πάνε καλά», είπε η κ. Μέρκελ. «Πρέπει ακόμη να δουλέψουμε γι' αυτό. Είμαι ωστόσο αισιόδοξη».

Επίσης, για την κ. Μέρκελ, «ορισμένες χώρες στην Ευρώπη έχουν ακόμη πολύ δουλειά» για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και έτσι «να ξεπεράσουν την κρίση του χρέους και την κρίση της ανταγωνιστικότητας».

«Παρατηρούμε πλέον ότι δεν πάμε καλά παρά μόνον αν οι ευρωπαίοι γείτονές μας πηγαίνουν κι αυτοί καλά», πρόσθεσε η καγκελάριος μιλώντας για τη χώρα της.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]