Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η γνώμη των Ευρωπαίων για τους Έλληνες


Γράφει η Σοφία Τ.

Επιφυλλίδα όπου διάφοροι συντάκτες επιχειρούν να σκιαγραφήσουν την άποψη διαφόρων λαών(Βρετανοί, Γάλλοι, Ελβετοί, Ιταλοί, Γερμανοί) για τους Έλληνες με τίτλο «Απλώς μεσογειακοί» και υπότιτλο «Εμείς και οι Έλληνες» δημοσιεύεται στις πολιτικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Ειδικότερα για κάθε χώρα σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

· Μεγάλη Βρετανία: Η Ελλάδα παραμένει τόπος διακοπών για αρκετούς Βρετανούς αλλά οι κατά βάση ευρωσκεπτικιστές Βρετανοί με το πατερναλιστικό ύφος της πάλαι ποτέ αποικιοκρατικής δύναμης προτείνουν την έξοδο από το ευρώ, ώστε μετά να σπεύσουν να κλείσουν φθηνότερα ταξίδια στο Αιγαίο, σε δραχμές(σχόλιο: δεν είναι αυτό συμπάθεια;).

· Γαλλία: Εκτός από το ότι η Ελλάδα αποτελεί τον 3ο πιο αγαπημένο προορισμό διακοπών των Γάλλων, σημειώνεται ότι οι Γάλλοι σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με τους Έλληνες, άλλοι αισθανόμενοι αλληλεγγύη και άλλοι επειδή διαισθάνονται ότι ίσως και η Γαλλία βρεθεί σύντομα σε παρόμοια οικονομική θέση.

· Ελβετία: Οι Ελβετοί δεν έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει στην Ελλάδα(σχόλιο: εμείς αντιλαμβανόμαστε το γιατί. Τόσα λεφτά κλεμμένα φυλάνε στην χώρα τους ΚΑΙ από την Ελλάδα). Η κρίση στην Ελλάδα δεν αποτελεί θέμα καθημερινής συζήτησης και ως εκ τούτου δεν προκαλεί και κάποιου είδους συναισθήματα. Κανένας δεν οργίζεται με τους Έλληνες, κανένας δεν δείχνει αλληλεγγύη, οι Έλληνες αφήνουν τους Ελβετούς αδιάφορους.

· Ιταλία: Κάποτε οι Ιταλοί πήγαιναν για διακοπές στην Ελλάδα και υπήρχε ένα κοινό μεσογειακό μέτωπο σε ζητήματα πολιτικής. Σήμερα κατηγορούν τους Έλληνες ότι μπήκαν στο ευρώ εξαπατώντας τους Ευρωπαίους, αλλά επιθυμούν την παραμονή τους στην ευρωζώνη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση πλησιάζει και η σειρά τους.

· Γερμανία: Από την εποχή του Goethe(σχόλιο: είδατε κάτι από Goethe στην BILD ή το FOCUS;), δεν υπήρξε άλλος λαός στην Ευρώπη που να εκτιμήσει και να εξυμνήσει περισσότερο τους Έλληνες από τους Γερμανούς (σχόλιο: από την Αντιβασιλεία η «εκτίμηση» είναι αμοιβαία και έγινε μεγαλύτερη όταν απαίτησαν τον ΔΟΕ και μας εξώθησαν στον πόλεμο του 1897, συμμάχησαν με τον Kemal στον Α’ ΠΠ και μας κατέστρεψαν στον Β’ ΠΠ). Παρόλο που ο θαυμασμός για την κλασική αρχαιότητα είχε μικρή ή καθόλου σχέση με την πραγματικότητα της υπό οθωμανική κατοχή χώρας, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να προκαλεί το θαυμασμό όσων είναι σε θέση να διαβάζουν Όμηρο και Πλάτωνα από το πρωτότυπο (σχόλιο: δεν είναι και τόσοι πολλοί).
Παράδειγμα ο Günter Grass, ο οποίος στο τελευταίο ποίημά του, σε ένα ξέσπασμα οργής χωρίς ρίμα, προειδοποιεί τους άμυαλους συμπολίτες του «Δίχως φιλότιμο θα μαραθείς δίχως τη χώρα τούτη, το πνεύμα που σε εμπνεύστηκε Ευρώπη». Οι συμπολίτες του όμως νοιάζονται περισσότερο για τη σταθερότητα του νομίσματος.
Το Μάιο του 2010, όταν η Αθήνα έλαβε το 1ο πακέτο βοήθειας, η πλειονότητα των Γερμανών το θεώρησε σωστό. Τα ¾ των πολιτών αισθάνονταν συμπάθεια για την Ελλάδα, 55% τη θεωρούσαν ελκυστικό τουριστικό προορισμό. 2 χρόνια αργότερα, μετά τις άκαρπες εκλογές, 56% των ερωτηθέντων επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ποσοστό 70% των πολιτών επιθυμεί να διατηρήσει η καγκελάριος Merkel τη σκληρή στάση ως προς το πρόγραμμα λιτότητας, με το οποίο δεσμεύθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ακόμη και οι ταξιδιώτες είναι διστακτικοί. Μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες σημειώνουν ότι ακόμη και για την υψηλή περίοδο οι κρατήσεις για την Ελλάδα είναι κατά 1/3 χαμηλότερες, γεγονός που συνδέεται μεταξύ άλλων και με την αβεβαιότητα ως προς το νόμισμα στο οποίο θα γίνουν οι πληρωμές.

Υ.Γ.: ρώτησαν τους Έλληνες τι αισθάνονται για τους Ευρωπαίους; Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να καταστραφούμε για να κάνουν φθηνές διακοπές. Συμπάθεια με μεσαία δάκτυλα και απαιτήσεις για νησιά ή μνημεία(όσα δεν έκλεψαν), βρισιές για τεμπελιά επειδή απλά δεν είμαστε Σάξονες, Γότθοι, Τεύτονες ή Γαλάτες και Λατίνοι αλλά Έλληνες, δεν είναι συμπάθεια και κριτική, αλλά ρατσισμός. Τα νούμερα αλλάζουν αλλά ο χαρακτήρας όχι! Αυτός και τα ιστορικά επιτεύγματα ενός λαού μένει μακροπρόθεσμα!
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]