Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επικίνδυνες δηλώσεις του Ερντογάν προς την Συρία


Ο Ερντογάν αλλάζει τους κανόνες στρατιωτικής εμπλοκής απέναντι στην Συρία και προκαλεί μεγαλύτερο κύκλο έντασης μεταξύ των δύο χωρών
Ερντογάν: «Όποια συριακή στρατιωτική μονάδα πλησιάζει στα σύνορα με την Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια άμεση απειλή»
Πηγή: TODAY'S ZAMAN
Είναι γνωστό πως η πολιτική της Τουρκίας κινείται απολύτως αυτάρεσκα και αποδέχεται μόνο εκείνα τα οποία καλύπτουν τα συμφέροντα της Άγκυρας, ενώ δεν δέχεται ποτέ –ακόμη και διεθνείς συνθήκες- οτιδήποτε μπορεί να βλάψει την ίδια την Τουρκία.

Όμως, μετά την κατάρριψη -από αντιαεροπορικά της Συρίας- του τουρκικού αναγνωριστικού πολεμικού αεροσκάφους της Τουρκίας, κι ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει το ΝΑΤΟ για το «δίκαιο» της Τουρκίας, φαίνεται πως αποφάσισε να αλλάξει τους κανόνες στρατιωτικής εμπλοκής απέναντι στην Συρία.

Βέβαια, η γενικότερη πτώση του κύρους της τουρκικής πολιτικής είναι ένα γεγονός που πιέζει αφόρητα την ηγεσία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία είναι προφανές πως θα αναζητήσει κάποιο «θύμα» για να ανατάξει την μέχρι στιγμής καταστροφική της πορεία. Έτσι, αν και τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε σειρά βομβαρδισμών σε καταυλισμούς Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, διαπιστώθηκε πως μόνο με κάποια «επιθετική» (έστω και σε πολιτικό λόγο) στροφή προς τη Συρία, είναι δυνατόν να υπάρξει κάποια ανάκαμψη.

Όμως, η αλλαγή των κανόνων εμπλοκής, που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι και περίτρανη απόδειξη για την αμηχανία και την νευρικότητα που επικρατεί στην Άγκυρα. Ίσως θα έπρεπε οι στρατηγοί της Τουρκίας να ενημερώσουν τι ακριβώς σημαίνει ή μπορεί να σημάνει για την Τουρκία αυτή η αλλαγή των κανόνων στρατιωτικής εμπλοκής, αφού είναι παγκοσμίως γνωστό πως ένα αυτοκυρίαρχο κράτος μπορεί να μετακινεί οπουδήποτε επιθυμεί το ίδιο και εντός της επικρατείας του τα στρατεύματά του και δεν είναι δυνατόν να αλλάξει ο τούρκος πρωθυπουργός αυτά που σαφέστατα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς κανόνες εμπλοκής (ως επιθετική ενέργεια εκλαμβάνεται μόνο εκείνη η οποία εκδηλώνεται μέσα στα γεωγραφικά πλαίσια ενός κράτους από –επίσημα αναγνωρισμένη- στρατιωτική δύναμη ενός άλλου (γειτονικού) κράτους.

Μπορεί, λοιπόν, ο τούρκος πρωθυπουργός να διέταξε την μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων στα σύνορα με την Συρία, όμως εάν τολμήσει να προχωρήσει πέρα από τις πολιτικής βαρύτητας εξαγγελίες του, υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπος με κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ο ίδιος ευελπιστεί. Εξάλλου, η κατάρριψη του αεροσκάφους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας θα πρέπει να λειτουργήσει ως φάρος κινδύνου για τον τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος κινείται πάνω σε τεντωμένο σχοινί ενώ την ίδια στιγμή από κάτω του βρίσκεται η κόλαση που περιμένει να καταπιεί τόσο τον ίδιο, αλλά και ολόκληρη την Τουρκία. Η Συρία σε καμία περίπτωση δεν είναι μία αδύναμη και απροστάτευτη χώρα, ούτε διαθέτει φοβικούς πολιτικούς που θα διστάσουν να συγκρουστούν με την Τουρκία.

Αυτές οι πολιτικές εξαγγελίες είναι σαφές πως ανησυχούν (ή χαροποιούν άραγε;) τους τούρκους στρατηγούς, οι οποίοι έχουν πιεστεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από τους νέο-οθωμανούς του Ερντογάν, ο οποίος επαληθεύει την παροιμία «καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς».

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ιστορικές αναλογίες κατά προσέγγιση. O Ερντογάν στον ίδιο ρόλο που ανέθεσαν οι νατοϊκοί στον Σαντάμ να παίξει ακριβώς πριν από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ. Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα σήμερα και ο μανιακός αυτός δικτατορίσκος παίρνει λαούς στον λαιμό του με το να τα βάζει με τον άξονα Συρίας-Ιράν-Ρωσίας-Κίνας. Σίγουρα "ήταν πολλά τα λεφτά, Άρη". Αλλά ένας δεν βρέθηκε να του ψιθυρίσει στ' αυτί "παγκόσμιος πόλεμος";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μωραινει Κυριος ους βουλεται απολεσαι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]