Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Βρυξέλλες "τσαλάκωσαν" τη Μέρκελ


Γράφει ο Μάνος Οικονομίδης

Τα πρώτα, αρνητικά για τη Γερμανία μηνύματα είχαν αρχίσει να έρχονται από νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, όταν η “squadra azzura” μετέτρεψε σε περίπατο τον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με τα “πάντσερ”, και σκόρπισε χαρά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ασχέτως του πόσο… ασχολείται κανείς με το ποδόσφαιρο, και πολύ περισσότερο ανεξαρτήτως του αν στηρίζει την εθνική ομάδα της Ιταλίας, σε αυτή τη διαρκή πάλη συναισθημάτων με τους παραδοσιακά μεγάλους του αθλήματος των μαζών.

Η συνέχεια ήταν το ίδιο ανάποδη για το έθνος που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια σε πολιτικό επίπεδο, σε μια Ευρώπη η οποία πασχίζει να ενοποιηθεί πολιτικά, καταλήγει ωστόσο… χαμένη στη μετάφραση των ιδιομορφιών των κοινωνιών της. Η αρχική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής για τη συμφωνία διάθεσης 120 δισεκατομμυρίων ευρώ στις χώρες του Νότου, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν προϊδέαζε για όσα θα ακολουθούσαν.

Και αυτό που ακολούθησε ήταν το πρώτο αδιαμφισβήτητο “τσαλάκωμα” της πολιτικής ηγεμονίας της Γερμανίας και προσωπικά της Άνγκελα Μέρκελ. Χάρη στη σθεναρή στάση του Μάριο Μόντι, ο οποίος έριξε στο τραπέζι το χαρτί του ευρωπαϊκού εκβιασμού, συνεπικουρούμενος από τον Μαριάνο Ραχόι, και με την… υπόνοια συνεννόησης με τον Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανία υποχρεώθηκε να κάνει ένα βήμα πίσω.

Και να δεχθεί την απευθείας από τον μηχανισμό στήριξης ανακεφαλαιοποίηση όσων τραπεζών αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, χωρίς την παρέμβαση κυβερνήσεων. Χωρίς τρόικα και Μνημόνιο. Δέχτηκε ακόμη τη δυνατότητα μιας χώρας της ευρωζώνης να έχει πρόσβαση στα αποθεματικά των ταμείων διάσωσης, προκειμένου να στηρίξουν τα ομόλογά τους, επαναγοράζοντάς τα οι ίδιες στη δευτερογενή αγορά, προκειμένου να υψωθεί ένα τείχος απόκρουσης των κερδοσκοπικών πιέσεων, που εκδηλώνονται συνήθως με την αναιτιολόγητη αλλά βίαιη εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού.

Είναι σημαντικό να εδραιωθεί ως εξέλιξη η παραπάνω “συνεννόηση” των ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς τη μεσολάβηση-παρέμβαση-έλεγχο από την τρόικα, μέσω ενός Μνημονίου, που αποδεικνύεται σχεδόν πάντα υπονομευτικό των προοπτικών της χώρας που αιτείται βοήθεια για το μέλλον της.

Το γυαλί λοιπόν ράγισε. Και τίποτα πλέον δεν θα είναι το ίδιο στο μέλλον για τη Γερμανία. Ακόμη κι αν το Βερολίνο πετύχει να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα πρόσθετη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, όλοι πλέον κατάλαβαν ότι η Γερμανία μπορεί να δεχθεί πιέσεις και να υποχωρήσει. Συνήθως δε, οι νίκες ψυχολογίας και σημειολογίας, έχουν μεγαλύτερη και διαχρονική χρηστικότητα.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

8 σχόλια :

  1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΥΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥς ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΡΙΟΙΚΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;
    ΟΥΣΤ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΊΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ.

    ΜΗΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΟΙ ΕΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ. ΔΙΟΤΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΒΓΑΛΑΜΕ ΤΟΥΣ ΜΝΗΟΜΟΝΙΑΚΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγά το τσαλάκωμα .....
    Καταλαβαίνει τίποτα αυτή η ....?
    Αυτοί τουλάχιστον ίσως να κερδίσουν κάτι....
    Με την Ελλάδα τί γίνεται ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τι Ελλαδα ΤΙΠΟΤΑ δεν γινεται , διοτι τα κατοχικα κοινοβουλευτικα κοπροσκυλα κυκλοφορουν ακομη ελευθερα και συνεχιζουν το μουλωμα του Γενους και το κομματιασμα της Πατριδος .
      Μαζευτε προμηθειες για κανα χρονο και "θωρακιστε" τα σπιτια σας , ανα ομαδες-γειτονιες , διοτι τα γεγονοτα δεν ειναι ασχημα . Ειναι μαυρα και αραχνα .
      "ΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ , ΠΡΙΝ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ"
      Κρατηστε το και θα το θυμηθητε ΟΣΟΝΟΥΠΩ .

      Διαγραφή
  4. Ρε σεις μη φοβαστε τωρα εχουμε τη Χρυση Αυγη και στη Βουλη και στις γειτονιες, θα καθαρισει αυτη τους παντες.Εχω μαθει οτι οι μεταναστες συμβουλευουν τους δικους τους αν ξεσπασουν τιποτα ταραχες να μη βγουν εξω απο τα σπιτια τους γιατι κινδυνευουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξερεις ποσες χιλιαδες λαθρεποικοι ( ΟΧΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ) ειναι οπλισμενοι με πολεμικα πολυβολα και εκπευδευμενοι δολοφονοι ;

      ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ , ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΝ ΑΙΜΑ !

      Ο.Υ.Κ

      Διαγραφή
  5. αυτοι δεν ειναι λαθρεποικοι [πολυ σωστα το εθεσες], ειναι τα shells, οι εισαγομενες μοναδες για τη αποσταθεροποιηση μιας χωρας οι οποιες πιθανοτατα εχουν ηδη εγκατασταθει απο καιρο.Ειδικευονται εκτος απο αποσταθεροποιησεις και σε εκλογομαγειρεματα.Αυτοι αντιμετωπιζονται μονο απο στρατο και απο μυστικους.
    Τωρα πως θα ανακατευτουμε γηγενεις, λαθρεποικοι και πρακτορες, μονο ενας Θεος το ξερει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο .
      Αλλα εγω μιλαω για τους υπολοιπους που και θα σφαξουν μαζι με τις εισαγομενες μοναδες και θα μεινουν στις περιουσιες μας που ηδη κατασχετουν οι αντιπροσωποι του εκλογικου σωματος .

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]