Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βαρουφάκης: Να μην τολμήσουν να επιστρέψουν...

“Να μην τολμήσει η ελληνική αντιπροσωπεία να πατήσει ελληνικό έδαφος αν δεν έχει δηλώσει πρώτα ευθαρσώς και σε υψηλούς τόνους πως στην περίπτωση που δεν ισχύσει το πρώτο μέτρο και για την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση θα προβάλει βέτο στα πάντα”

Πρόκειται για την πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η Κρίση που η ΕΕ λαμβάνει μια απόφαση που να συνάδει με την λογική. Πρώτη φορά! Έπρεπε βέβαια πρώτα να βρεθεί η Ευρωζώνη δύο εβδομάδες προ της οριστικής και μη αναστρέψιμης διάλυσης και, το πιο σημαντικό, να βρεθεί κάποιος που να πει στην κα Μέρκελ: «Όχι κυρία μου. Δεν υπογράφω, ο κόσμος να χαλάσει, τα ανόητα κείμενα που μου θέτεις».

Ο κύριος αυτός ήταν, βέβαια, ο κ. Μόντι ο οποίος βρήκε το σθένος (να κάνει κάτι που κανείς δεν είχε τολμήσει πριν) για έναν απλό λόγο: Εδώ και δύο εβδομάδες, οι μεγάλες επιχειρήσεις της Βόρειας Ιταλίας ρευστοποιούν όσο-όσο και μαζικά περιουσιακά τους στοιχεία και μεταφέρουν τα κεφάλαια στην Ελβετία, στην Γερμανία, στο Λονδίνο και στην Νέα Υόρκη. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ιταλία βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης και ο κ. Μόντι είχε, το πολύ, δύο εβδομάδες για να κάνει κάτι πριν τον ανατρέψουν τα κόμματα που τον «στηρίζουν». Στήλωσε λοιπόν τα πόδια και έκανε αυτό που, αν είχε πράξει ο κ. Παπανδρέου πριν δυο χρόνια, ολόκληρη η Ευρώπη θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα: Είπε ΟΧΙ!

Και τι κέρδισε; Τι πήρε; Τι κερδίσαμε όλοι από την πρώτη περίπτωση πραγματικής διαπραγμάτευσης; Δύο πράγματα.

Μέτρο πρώτο: Το πρώτο μέτρο που ανάγκασε την κα Μέρκελ να αποδεχθεί ο κ. Μόντι είναι αυτό που σας έχω κουράσει να επαναλαμβάνω από την αρχή της Κρίσης ότι έπρεπε να γίνει ως ελάχιστο: να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την επανακεφαλαιοποίηση των πτωχευμένων τραπεζών με το δημόσιο χρέος των πτωχευμένων κρατών. Όπως προτείνω εδώ και δυο χρόνια (*), ο κ. Μόντι απαίτησε (και κέρδισε, τουλάχιστον στα χαρτιά) η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει άμεσα από το EFSF, χωρίς την μεσολάβηση του δημοσίου και χωρίς να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος αυτά τα κεφάλαια. Παράλληλα, να περάσει ο έλεγχος και η επιτήρηση των τραπεζών στην ΕΚΤ.

Μέτρο δεύτερο: Να μπορεί να δανείζεται ένα κράτος από το EFSF μέσα από απ’ ευθείας αγορά των ομολόγων του από το EFSF στις πρωτογενείς αγορές και όχι μέσα από την εξευτελιστική διαδικασία του Μνημονίου.

Πόσο σημαντικά είναι αυτά τα μέτρα για την Ευρωζώνη; Χωρίς το πρώτο μέτρο, το ευρώ δεν θα υπήρχε τον Σεπτέμβρη. Με την απαγκίστρωση των τραπεζικών ζημιών στην Ισπανία από το δημόσιο χρέος της Μαδρίτης, το ευρώ κέρδισε χρόνο. Το δεύτερο μέτρο, ακόμα και η ανακοίνωσή του (καθώς η εφαρμογή του ενδέχεται να εμποδιστεί από το Γερμανικό Κοινοβούλιο και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης), θα δώσει και μερικές ανάσες στην Ιταλία. Όμως, αυτά τα δύο μέτρα δεν λύνουν το πρόβλημα. Απλά «δανείζουν» άλλους μερικούς μήνες στο ευρω-σύστημα. Βλ. παρακάτω γιατί. Πριν πάμε εκεί ας δούμε τα του οίκου μας:

Τι σημαίνουν αυτά για την Ελλάδα; Πέραν του γεγονότος ότι διώχνουν για μερικούς μήνες την προοπτική της κατάρρευσης του ευρώ, δίνουν στην ελληνική κυβέρνηση ένα σημαντικό πάτημα να απαιτήσει, για πρώτη φορά, κάτι που μπορεί να επιβραδύνει την ελεύθερη πτώση της οικονομίας μας: Η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες να δηλώσει πως ό,τι ισχύει για την Ισπανία (που σίγουρα θα ισχύσει και για την Ιρλανδία) θα πρέπει να ισχύσει άμεσα και για την Ελλάδα. Δηλαδή, τα 30 δις που δανείστηκε το δημόσιο εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών να μην καταγραφούν στο ελληνικό δημόσιο χρέος (αλλά να χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακά μέτρα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – αφήνοντας απ’ έξω το δημόσιό μας) και η επιτήρηση των ελληνικών τραπεζών να περάσει άμεσα στην ΕΚΤ. Να το πω απλά; Να μην τολμήσει η ελληνική αντιπροσωπεία να πατήσει ελληνικό έδαφος αν δεν έχει δηλώσει πρώτα ευθαρσώς και σε υψηλούς τόνους πως στην περίπτωση που δεν ισχύσει το πρώτο μέτρο και για την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση θα προβάλει βέτο στα πάντα. Δεν θεωρώ ότι στην περίπτωση που συμβεί αυτό «σωθήκαμε». Απλά ότι, αν δεν πετύχουμε αυτή την μικρή «νίκη», η νέα κυβέρνηση θα έχει αυτο-καταργηθεί.

Και η Κρίση;

Όπως έγραψα πιο πάνω τα δύο μέτρα που αποφασίστηκαν σε αυτή την Σύνοδο, αντίθετα με ό,τι έχει αποφασιστεί έως τώρα, συνάδουν με την λογική. Όμως σε καμία περίπτωση δεν αρκούν. Ο βασικός λόγος είναι ότι και τα δύο βασίζονται στα κεφάλαια ενός καθόλα τοξικού Ταμείου – του EFSF. Αυτό που πέτυχε η Ευρώπη ήταν να δημιουργηθεί ένα ορθολογικότερο σύστημα αναλήψεων από το EFSF. Όμως, ο τρόπος που συλλέγει το EFSF τα κεφάλαιά του παραμένει άκρως τοξικός. Το γιατί το είχα εξηγήσει αναλυτικά πριν ένα χρόνο – βλ. εδώ. Για αυτό αναφέρθηκα σε μέτρα που δανείζουν χρόνο στην Ευρωζώνη, χωρίς να αναστέλουν την κατάρρευση του ευρώ.

ΥΓ. Όσο για το αναπτυξιακό πακέτο μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που ανακοινώθηκε, πρόκειται για καθαρή απάτη, καθώς αφορά μόνο ένα επί πλέον αστείο ποσό 10 δις για ολόκληρη την Ευρώπη. Χαίρομαι πάντως που, επί τέλους, άρχισε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναφαίρεται ως η λύση του προβλήματος της κρίσης επενδύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

(*) Στην πρώτη έκδοση της πρότασής μας για έξοδο από την Κρίση, γράφαμε τον Νοέμβριο του 2010, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Σταθεροποίηση απαιτεί το σπάσιμο του φαύλου κύκλου στην παγίδα του οποίου έχει πιαστεί όλη η ευρωζώνη. Ποιος είναι αυτός; Η ευρωζώνη ταλανίζεται από δύο παράλληλες και αλληλένδετες κρίσεις. Όμως η ΕΕ επικεντρώνεται στην μία αγνοώντας επιδεικτικά την άλλη. Έτσι, η συνολική Κρίση χειροτερεύει. Πιο συγκεκριμένα, η κρίση που τραβά την προσοχή όλων, είναι η κρίση χρέους των υπερχρεωμένων κρατών. Η Ευρώπη ρίχνει όλο της το βάρος στη τιθάσευση αυτής της κρίσης μέσω περιορισμών, περικοπών, λιτότητας κλπ. Στο μεταξύ τα γιατροσόφια αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να φουντώνει η δεύτερη, παραμελημένη, κρίση που, δυστυχώς, είναι εξ ίσου σημαντική: Είναι η κρίση των ευρωπαϊκών τραπεζών στις οποίες ‘ανήκει’ το χρέος των υπερχρεωμένων κρατών.» Αυτός ο φαύλος κύκλος, συμπληρώσαμε στην πιο πρόσφατη έκδοση της πρότασής μας, για να σπάσει: «η ευρωζώνη δεν μπορεί να συνεχίσει με «εθνικά» τραπεζικά συστήματα στο πλαίσιο του κοινού νομισματικού συστήματος. Χρειάζεται έναν κοινό θεσμό που να επιτηρεί και να επανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες της ευρωζωνικής επικράτειας, ανεξάρτητα από τις εθνικές κυβερνήσεις. Για να το πω απλά, δεν νοείται πλέον να υπάρχουν ισπανικές, γαλλικές και ελληνικές τράπεζες εντός της ευρωζώνης, παρά μόνο όσον αφορά τα ονόματά τους τις έδρες τους και την ιστορία τους.» Η σημερινή απόφαση ανοίγει τον δρόμο για ένα τέτοιο εθρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

  1. Είναι τόσο αθώο το χρέος των υπό ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, με τα τοξικά δημόσια ομόλογα και τις ιδιωτικές επισφάλειες κλπ, να γίνει άμεσα από το EFSF και να πιστώνεται στην ΕΚΤ; ( άρα ευρωπαικές πλέον τράπεζες, ενώ θα περνούσαν με συνοπτικές διαδικασίες στο δημόσιο αφού η κεφαλαιοποιηση τους είναι πλέον ανύπαρκτη, έτσι λέγει η ελεύθερη οικονομία, όποιος πτωχεύει εξαγοράζεται στην τρέχουσα τιμή όπως κακή ώρα η χώρα μας).
    Ποιός ωφελείται από αυτό και ποιός σώζεται;
    Γιατί να μη γίνεται και σε όλες τις επιχειρήσεις που χρεοκοπούν; Θα ήταν κάτι τέτοιο λογικό; Πώς είναι λογικό για τις τράπεζες; ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΤΙΚΟ ΑΝΤΙΒΑΡΟ;
    Συμπέρασμα..οι τράπεζες ποτέ δεν πτωχεύουν είναι υπερθεσμός ανώτερος των χωρών, τι τις θέλουμε τις εκλογές για κόμματα; Καλλίτερα να εκλέγουμε απ΄ ευθείας τους τραπεζίτες της αρεσκείας μας!, συμπέρασμα δεύτερον...αφού είναι έτσι τα πράγματα πρώτα φτιάχτηκε το χρήμα και μετά η πραγματική οικονομία.
    Ένας αντιπραγματισμός θα μας σώσει.
    Ο κος υπερπατριώτης Γεωργιάδης σήμερα ηκούσθη λέγων (δεν είναι ο μόνος)...να πουλήσουμε γρήγορα ότι απομένει γιατί αύριο οι τιμές θα είναι χειρότερες!..ο υπερπατριώτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα κάνουν επενδύσεις!! που θα κάνουν; μόνο εκεί που θα υπάρχουν μεγάλες εισπρακτικές ευκαιρίες όπου ένα ευρώ μπαίνει στην χώρα και δέκα βγαίνουν!
    ΟΤΕ; 5 λεπτά στις πληροφορίες εξωτερικού 10 ευρώ! και μετα μουσικής..ωραία μηχανή!
    Διόδια δρόμων; σίγουρες προεισπράξεις για απαγορευτικές μετακινήσεις σε έργα που δουλεύουν αλλοδαποί 1 ευρώ μέσα 3 έξω!
    Λιμάνια; ξεπούλημα όσο όσο για να παίρνουν το 15% σχεδόν τοις εκατό επι των εισιτηρίων και άλλων "παροχών", άντε εδώ γιατί ακόμη δουλεύουν Έλληνες λιμενεργάτες καλλίτερη αναλογία.
    Τυχερά, προπο, λοτο, καζίνα, τζόγος κλπ;....όλα δικά τους.
    Το καμποτάζ τους μάρανε και ο κρουαζιεροτουρισμός γιά μια πορτοκαλάδα και σεργιάνια σε τουρίστες που κάποιοι από αυτούς θα ερχόντουσαν κανονικά και θα άφηναν πολύ περισσότερα. Όσο για τις υπερξενοδοχειακές πολυεθνικές, οσον ούπω, all exclusive...μη τους είδε η τοπική αγορά..ακόμη και το προσωπικό θα είναι με τα "άσπρα" δόντια υποτακτικό και φρονιμότατο..εμείς μόνο το έδαφος παραχωρούμε με την θέληση μας οσο οσο για την ανάπτυξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην ξεχναμε , οτι ο Μοντι ειναι οργανο των τοκογλυφων που διαλυουν τα Εθνη .
    Ολα αυτα οδηγουν στην Ευρωπη του ενος πρωθυπουργου .
    Δεν στηλωσε τα ξυλινα ποδια του . Απλα στρωνει το χαλι για την δικτατορια της Ευρωπης των 10 κρατων .
    Καμια εμπιστοσυνη , ειδικα , στους "αναγνωρισμενους" του συστηματος .
    Γρηγορειτε και προσευχεστε , αντι να αναλυετε τα καθρεπτακια των δολοφονων των Εθνων και λαων .
    Ζουμε μερες της Αποκαλυψεως.
    Η ΕΕ ηταν ενας καθρεπτης μπιχλιμπιδι , και ιδου η καταντια .
    Οι πραξεις , τα γεγονοτα μιλουν και δειχνουν την Αληθεια .Και η Αληθεια ειναι οτι μας διαλυσαν το κρατος και τα χειροτερα ειναι μπροστα μας .
    Η Μονη Ελπιδα μας ειναι ο ΘΕΟΣ . Ας μαθουμε λοιπον τι μας λεει και ας γυρισουμε την πλατη στους υπηρετες προδρομους της α-νομιας και του ψευδους .
    ΟΛΟΙ οι "ηγετες" και παρατρεχαμενοι στην Ευρωπη (και οχι μονο) , υπηρετουν την παγκοσμια δικτατορια . Αυτος ειναι ο λογος που διαλυθηκε το εκτρωμα τους και οχι επειδη ειναι ΟΛΟΙ ανικανοι , αλλα επειδη ειναι ΤΥΦΛΑ οργανα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγο παλι δεν καταλαβενο γιατι το κρατοΣ που περνει φορουΣ απο εμενα πρεπει να δοσει ΣτιΣ τραπεζεσ,Για το μαγαζι μου που φαλιρισε δεν μου εδοσε μια.
    Συγομι για τιν ορθογραφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχες και οι δύο προτάσεις αρθρογράφε, μας δίνουν κουράγιο! Ειδικά η 2η "Να μπορεί να δανείζεται ένα κράτος από το EFSF"! Το χειρότερο για την Ελλάδα είναι ότι όλοι, διαφωνόντας μεταξύ τους, συμφωνούν σε μία πρόταση: ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να δανείζεται και να δανείζεται και πάλι να δανείζεται. Οχι να παράγει και να καλύπτει τις ανάγκες της και πόσο μάλλον να εξάγει! Μόνο να υπάρχει ως χώρα για να δανείζεται και να μπαίνει όλο και βαθύτερα στο λάκκο. Και αυτή και οι τράπεζες και οι πολίτες να είναι σφιχτοδεμένοι από το λαιμό και τα κλειδιά της αλυσίδας να τα κρατούν στις Βρυξέλες, χωρίς καμιά δυνατότητα απαλλαγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικά όπως πήγαν, έτσι και γύρισαν.....
    Ανύπαρκτοι, ψοφοδεείς, ανίκανοι, τιποτένιοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ησουν ευχαριστημενος αν ερχοντουσαν με καθρεφτακια ;
      Αυτο θα κανουν τωρα . Θα δωσουν ταχα χρονο , μεχρι να ξεζουμισουν τα ΠΑΝΤΑ .
      Μακρυα απο τα δουλικα βαρβαρα Εθνη και θα σωθουμε .
      Δεν εχουμε την αναγκη τους . Ολα ειναι ψευτικα και προσχεδιασμενα .

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]