Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η επόμενη μέρα των εκλογών: Νέα κρίση ή άνεμος αλλαγής;

Στις ελληνικές εκλογές της 6ης Μαϊου στρέφονται όλα τα φώτα, με την ανησυχία για το αποτέλεσμα να είναι έκδηλη. Διεθνή μέσα και αναλυτές σκιαγραφούν την επόμενη μέρα της εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς και το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η πλειοψηφία των αναλυτών προβλέπει ότι η 7η Μαϊου θα ξημερώσει με μια Ελλάδα ακυβέρνητη και βυθισμένη σε ένα σκηνικό αβεβαιότητας και αστάθειας, ενώ εγείρονται ερωτήματα για την ικανότητα της όποιας νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα και να προχωρήσει στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Πάντως δεν λείπουν και οι φωνές που μιλούν για τον άνεμο αλλαγής που φυσάει στην ελληνική πολιτική σκηνή, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες για τη χώρα.

Ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση των ψηφοφόρων από το δικομματισμό και την ενίσχυση της άκρας δεξιάς, συνθέτουν την εικόνα, την ώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και οι πολίτες θέλουν να δείξουν κόκκινη καρτα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κυβερνούν τον τόπο εδώ και 40 χρόνια.

Η αδύναμη κυβέρνηση της επόμενης μέρας

Το ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι αδύναμη, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, σημειώνει το marketwatch, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της να εφαρμόσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δις. ευρώ.

Οι τελευταίοι δύο μήνες απλώς αποτελούν την «ηρεμία πριν την καταιγίδα», σύμφωνα με τον Desmond Lachman, πρώην οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την ώρα που όλο και περισσότεροι ανησυχούν για την Ισπανία, ο πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ, φοβάται ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να βρουν διέξοδο από την ύφεση, η οποία έχει συρρικνώσει το ΑΕΠ κατά 14% την τελευταία τετραετία

Σύμφωνα με τον Lachman, το πρόγραμμα λιτότητας ΔΝΤ-Ε.Ε. είναι «παράλογο», ακριβώς η λάθος συνταγή από τη στιγμή που επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας διευρύνει τα ελλείμματα, τα οποία υποτίθεται ότι να μειώνονταν.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, βρίσκεται αντιμέτωπη με τα περιβόητα μέτρα του Ιουνίου, ύψους 11,5 δις. ευρώ.

Από την πλευρά της η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά, αντιπρόσωπος της Ελλάδα στο ΔΝΤ τη δεκαετία του ’90, επιμένει ότι παρά τον πόνο που προκαλούν τα μέτρα, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πιστή στο «φάρμακο» της λιτότητας. Η κ. Ξαφά κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα για σπατάλες και κακοδιαχείριση, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η Ελλάδα στην κρίση.

Απορρίπτοντας τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι η επιστροφή στη δραχμή θα στήριζε την ανάκαμψη, η κ. Ξαφά εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην αρνητική ανάπτυξη με τον πληθωρισμό που θα προκύψει από μια υποτίμηση του νομίσματος και στην αρνητική ανάπτυξη χωρίς πληθωρισμό.

Άλλωστε οι πιστωτές συμφωνούν ότι μόνο οι δομικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, μιας χώρας η οποία έζησε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της.

Άνεμος αλλαγής φυσάει στην Αθήνα

Στην απαίτηση των πολιτών για πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και όσων δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν την Κυριακή, στέκεται το BBC, χαρακτηρίζοντας τις επικείμενες εκλογές, τις πιο κρίσιμες των τελευταίων τριάντα ετών.

Οι Έλληνες ψηφοφόροι φαίνεται πως γυρίζουν την πλάτη τους τους στο δικομματισμό και το ποσοστό που θα λάβουν μαζί αναμένεται να διαμορφωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.

Για τις δυσκολότερες εκλογές έκανε λόγο ο υπουργός Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, ενώ εξέφρασε το φόβο του για την ενίσχυση των μικρών κομμάτων, τα οποία όπως δήλωσε δεν είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο κ. Νικιτιάδης κάνεις την αυτοκριτική του για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο BBC, ενώ ζητά και συγγνώμη από τον ελληνικό λαό.

Το BBC σημειώνει επίσης την ανησυχία των Βρυξελλών για την άνοδο των αριστερών κομμάτων, τα οποία είναι κατά της πολιτικής λιτότητας και του μνημονίου, αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς φοβούνται ότι θα τεθούν σε κίνδυνοι οι όροι που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα. Το δίκτυο αναφέρεται και στη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών, όπως η «Δημιουργία Ξανά» του Θάνου Τζημέρου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην ενίσχυση της ακροδεξιάς «Χρυσής Αυγής», με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνο Βερεμή, να στηλιτεύει τις επιθέσεις του κόμματος κατά των μεταναστών, ενώ τονίζει ότι οι Έλληνες αυτή τη στιγμή είναι μπερδεμένοι και δεν ξέρουν ακριβώς τι θέλουν.

Όπως σημειώνει το BBC, οι Έλληνες ελπίζουν ότι οι θυσίες τους δεν θα πανε χαμένες και ότι το νέο πολιτικό τοπίο που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαïου θα οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή, καλύτερη για το μέλλον της χώρας με έναν πολιτικό κόσμο λιγότερο διεφθαρμένο.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]