Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσία: "Διατηρούμε το δικαίωμα προληπτικής επίθεσης κατά της αντιπυραυλικής ασπίδας"


RT News
4 Mαΐου 2012


"Η Ρωσία είναι σε ετοιμότητα για μια προληπτική επίθεση εναντίον των ευρωπαϊκών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, αν οι ΗΠΑ αρνηθούν τον διάλογο", δήλωσε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΕΔ της Ρωσίας, στρατηγός Νικολάι Μακάροφ, κατά τη διάρκεια διήμερης διεθνούς διάσκεψης για τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που άρχισε χθες στη Μόσχα.

"Δεδομένου του αποσταθεροποιητικού χαρακτήρα της αντιπυραυλικής άμυνας, δηλαδή της δημιουργίας μιας ψευδαίσθησης αφοπλιστικής [πυρηνικής] επίθεσης για την οποία δεν κατηγορείται κανείς εκ των υστέρων, είναι πιθανό να ληφθούν αναγκαστικά αποφάσεις για μια προληπτική ανάπτυξη επιθετικών όταν η κατάσταση θα γίνει δυσκολότερη", τόνισε ο στρατηγός Μακάροφ απευθυνόμενος στο ακροατήριό του.

Η αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ στο συνέδριο έσπευσε να διαφωνήσει με τον Ρώσο στρατηγό, διευκρινίζοντας ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δεν θα στοχεύσει ποτέ τη Ρωσία.

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Ουέρσμπαου, απάντησε ότι τα επιχειρήματα της Ρωσίας δεν τον πείθουν.

Μεταξύ άλλων μέτρων, η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αναπτύξει μικρού βεληνεκούς πυραύλους τύπου Iskander στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, εάν το ΝΑΤΟ δεν καταλήξει σε συμφωνία μαζί της για την αντιπυραυλική άμυνα.

Η Ρωσία ανησυχεί ότι ο απώτερος στόχος της παγκόσμιας ασπίδας αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, που εξακολουθεί να επεκτείνεται, είναι η σταδιακή υποτίμηση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας. Η Μόσχα δηλώνει ότι καμιά χώρα, εκτός από τη Ρωσία, δεν διαθέτει ποσότητα πυρηνικών για στρατιωτική χρήση αρκετή ώστε να αποτελεί σημαντική πυρηνική απειλή για τις ΗΠΑ.

Η πρόταση της Μόσχας για την ανάπτυξη ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος πυραυλικής άμυνας έχει δυστυχώς απορριφθεί.

Επίσης, η κυβέρνηση Ομπάμα αρνήθηκε να δώσει απτές εγγυήσεις ότι η νέα αντιπυραυλική ασπίδα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κατά της Ρωσίας.

Το κεντρικό θέμα της διεθνούς διάσκεψης που οργάνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας για τις 3 και 4 Μαΐου στη Μόσχα είναι "Ο παράγοντας της πυραυλικής άμυνας στην δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος ασφαλείας" και έχει στόχο τον συσχετισμό των θέσεων αρκετών ενδιαφερόμενων κρατών σχετικά με το φλέγον ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Πάνω από 200 εμπειρογνώμονες από στρατιωτικές υπηρεσίες 50 χωρών, από τις οποίες οι 28 είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν συγκεντρωθεί στη ρωσική πρωτεύουσα προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις.

Ανοίγοντας τη διεθνή διάσκεψη, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Σερντιούκοφ, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας.

"Η κατάσταση κατευθύνεται ουσιαστικά προς ένα αδιέξοδο", παραδέχτηκε ο Σερντιούκοφ.

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος απηύθυνε χαιρετισμό στη διάσκεψη, εκφράζοντας μήνυμα ελπίδας ότι θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση.

"Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια φόρμουλα που θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να αποφευχθεί μια διαίρεση σε κερδισμένους και ηττημένους", υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος Μεντβέντεφ.

Στην διάσκεψη συμμετέχουν αρκετές ομάδες εργασίας. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας πρόκειται να παρουσιάσει μέσω ενός ηλεκτρονικού προγράμματος το πώς η αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα στην Ευρώπη πρόκειται να επηρεάσει τις ρωσικές δυνάμεις περιορισμού των πυρηνικών.

Εκτός από τη Ρωσία και τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, στην διάσκεψη της Μόσχας συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και κράτη μέλη του ΟΣΣΑ (Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας).

Σαν χειρονομία καλής θέλησης, η Ρωσία θα προσφέρει στους σύνεδρους μια ξενάγηση στην καρδιά του του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος Α-135, κοντά στης Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης δεν πρόκειται να υπογραφούν επίσημες συμφωνίες.





Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]