Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φορολογικό... για ρεκόρ Γκίνες - Το άλλαξαν 17 φορές σε δύο χρόνια!!!

Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που οδήγησε την χώρα μας στην οικονομική κρίση ήταν η φοροδιαφυγή. Παρά τις όποιες προσπάθειες της πολιτείας δεν έγινε κατορθωτό να περιορισθεί η ένταση της. Η φοροδιαφυγή, εάν και δεν έχει μετρηθεί επιστημονικά, θεωρείται ότι υπερβαίνει το 30% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ένα τεράστιο κράτος στο οποίο βασίλευε η γραφειοκρατία, η χαμηλή παραγωγικότητα του Δημοσίου τομέα, η σπατάλη και η έλλειψη στρατηγικής που σε συνδυασμό με τη φοροδιαφυγή επέφεραν το μεγάλο δημοσιονομικό μας πρόβλημα.

Η υστέρηση που παρατηρείται στα δημόσια έσοδα παρά τις αυξήσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην συρρίκνωση της οικονομίας.

Από τη άλλη στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανάπτυξη δεν μπορεί να επέλθει δημοσιονομική ισορροπία.

Βασική προϋπόθεση η πραγματική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να κινητοποιηθούν όλοι οι συντελεστές παραγωγής.

Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών πρέπει επιτέλους να διαμορφώσει μια αποτελεσματική Φορολογική Διοίκηση που θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους ,θα χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη και συνέπεια, θα είναι φιλική προς τους πολίτες και τους επενδυτές (Έλληνες και ξένους) και θα προάγει την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Η Φορολογική Διοίκηση δεν είναι ούτε φιλική ούτε παραγωγική, όταν αλλάζει (με ρυθμούς άξιους να καταγραφούν στο βιβλίο Γκίνες) τα νομοσχέδια.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να στοχεύει:

  • Να περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία,
  • Να ενισχύσει την εθελουσία φορολογική συμμόρφωση και να μειώσει το κόστος για τους φορολογούμενους,
  • Να εξαλείψει τη διαφθορά ώστε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των φορολογικών αρχών και την εμπιστοσύνη των φορολογούμενων,
  • Να βελτιώσει αποφασιστικά την αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων,
  • Να υποστηρίζει την αναδιανεμητική και αναπτυξιακή διάσταση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
  • Να πείσει τον Έλληνα φορολογούμενο, πως κάθε ευρώ που καταβάλλει στο δημόσιο επιστρέφει άμεσα στην κοινωνία και έμμεσα στον ίδιο.

Για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου απαιτείται η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, διεθνώς αποδεκτών πρακτικών και ορθολογικών φορολογικών διαδικασιών, ώστε να ελαχιστο­ποιηθεί το διοικητικό κόστος και η ταλαιπωρία των φορολογουμένων που δυστυχως είναι αυτοι που πληρωνουν συνηθως τα... σπασμενα. Παράλληλα με τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορούν να αυξηθούν οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις πρέπει να είναι σοβαρές, οριστικές και υπεύθυνες ώστε να σηκώσουν το βάρος μιας αργής αλλά σταθερής αναπτυξιακής πορείας και να μην αποτελούν πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού που τελικά επιβαρύνουν τον ήδη κουρασμένο, δικαίως αγανακτισμένο και απογοητευμένο έλληνα φορολογούμενο.

Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Κε ΚΟΚΚΟΡΗ ΛΥΠΟΥΜΑΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΕΛΑΦΡΩΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.

    Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΧΘΕΙ ΣΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΙΚΗ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ.

    Η ΕΛΛΑΣ ΓΝΩΡΙΣΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ, ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΠΟΥ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΛΕΧΘΕΙ (ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΚΤΕΝΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ) ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΔΕΙΧΘΕΙ ΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΟΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ 15ετια 1960-1975.

    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΥΡΙΟ ΑΝΑΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΛΟΓΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ. ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΝΑ, ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΕΧΕΤΕ ΧΙΛΙΑ ΔΙΚΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΧΝΟΤΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

    ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΚΙ ΕΧΕΤΕ ΧΡΟΝΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΡΙΞΕΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ. ΙΣΩΣ Η ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΦΟΣ, ΣΑΣ ΞΕΝΙΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΘΕΩΡΩ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΑ.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ
    http://isxys.blogspot.com/2010/07/blog-post_30.html

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
    http://isxys.blogspot.com/2011/07/blog-post_9324.html

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
    http://isxys.blogspot.com/2011/05/blog-post_7763.html

    http://isxys.blogspot.com/2012/03/blog-post_3887.html

    ΣΥΓΧΩΡΕΙΣΤΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΩ ΛΑΚΩΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]