Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βουλγαρία: Ανησυχία για «αναγέννηση του τουρκο-οθωμανικού γεωπολιτικού χώρου»

Ανησυχία προκαλούν στη Βουλγαρία τάσεις για αναθεώρηση της πολιτικής κληρονομιάς του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στην κατεύθυνση της «ιστορικής δικαίωσης» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. «Δικαίωση», την οποία ορισμένοι πολιτικοί και επιστημονικοί κύκλοι στην Άγκυρα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ως ιδιόμορφη πολιτική και ιδεολογική αφορμή για τις διεκδικήσεις τους αναφορικά με τον υποτιθέμενο «ρόλο της Τουρκίας σαν περιφερειακή μεγάλη δύναμη», με την «αναγέννηση του τουρκοοθωμανικού γεωπολιτικού χώρου» και άλλες παρόμοιες θέσεις, οι οποίες είναι όχι μόνο αναχρονιστικές στις αρχές του 21 αιώνα, αλλά είναι άκρως αταίριαστες για μια χώρα που δηλώνει την επιθυμία της να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Πολιτική αφέλεια και απειρία της πολιτικής τάξης στη Σόφια

Όπως τόνισε σήμερα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, Γκεόργκι Μάρκοφ, σε συνέντευξη στο βουλγαρικό και ξένο Τύπο, γνωστοί διανοούμενοι, πολιτικά κόμματα και μη-κυβερνητικοί οργανισμοί «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για «ορισμένα φαινόμενα πολιτικής αφέλειας και απειρίας της πολιτικής τάξης στη Σόφια».

Φαινόμενα τα οποία, κατά την εκτίμηση του κορυφαίου Βούλγαρου ιστορικού, η Άγκυρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για την κατοχύρωση των θέσεων της στις διαπραγματεύσεις για τα ανοιχτά προβλήματα εις βάρους των εθνικών συμφερόντων της Βουλγαρίας.

Ο κ. Μάρκοφ χαρακτήρισε «σοβαρό πολιτικό λάθος», την πρόσφατη διακήρυξη, δια της οποίας το βουλγαρικό κοινοβούλιο όχι μόνο ζήτησε για πολλοστή φορά συγνώμη από την Τουρκία για την εκστρατεία αλλαγής των ονομάτων των Τουρκόφωνων της Βουλγαρίας από το κομμουνιστικό καθεστώς κατά τη… δεκαετία του ογδόντα του περασμένου αιώνα (έπειτα από πολυάριθμες δηλώσεις διάφορων πολιτικών παραγόντων της Βουλγαρίας στο ίδιο πνεύμα κατά τις επαφές με Τούρκους ομολόγους τους στα τελευταία είκοσι χρόνια, όπως υπενθύμισε ο κ. Μάρκοφ), αλλά και συμπεριέλαβε στο επίσημο αυτό κείμενο και σύγκριση των τότε θλιβερών ιστορικών εξελίξεων στη Βουλγαρία με την «εθνική εκκαθάριση» στη διάρκεια των εμφύλιων πολεμικών συρράξεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία από το 1990 και μετά.

Πρόκειται για απολύτως ανιστόρητη και λανθασμένη ερμηνεία των πολύπλοκων εξελίξεων στη Βουλγαρία, δια της οποίας ορισμένα μέλη της πολιτικής ελίτ της Βουλγαρίας έδειξαν στις 11 Ιανουαρίου φέτος, ότι δεν γνωρίζουν, ούτε ενδιαφέρονται για τα διδάγματα της ιστορίας, τόνισε ο κορυφαίος Βούλγαρος ιστορικός.

Η Βουλγαρία ποτέ δεν έχει λάβει καμία συγνώμη από την Τουρκία

«Η Βουλγαρία ποτέ δεν έχει λάβει καμία συγνώμη όχι μόνο για όλα τα δεινά του βουλγαρικού λαού στα χρόνια της τουρκοκρατίας, αλλά έστω και για την εκδίωξη 1,5 εκατομμυρίου ατόμων με βουλγαρική εθνική συνείδηση από την Ανατολική Θράκη και άλλες περιοχές της Τουρκίας στις αρχές του 20 αιώνα», είπε.

Από τον πληθυσμό αυτό έχουν απομείνει στις μέρες μας σε όλη την επικράτεια της σύγχρονης Τουρκίας μόλις είκοσι χιλιάδες άτομα, περίπου. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο ιστορικό, μαζί με την αρμενική γενοκτονία, η τραγική μοίρα των Βούλγαρων και των άλλων χριστιανών στην Τουρκία εντός του 20ου αιώνα είναι αφορμή συλλογισμού για το που ακριβώς μπορούν να αναζητούνται οι ρίζες της πολιτικής που επιδιώκει την «εθνική εκκαθάριση» των μειονοτήτων στα Βαλκάνια.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Σεβόμεθα όλους τους εθνικούς λαούς, όμορους και μη, για την ιστορική τους μνήμη και ότι αυτοί θεωρούν ως άξιο για να προβάλλουν. Ταυτοχρόνως όμως απαιτούμε την ίδια ευαισθησία να αποδίδουν και αυτοί προς εμάς.
    Οι λαοί δεν κινδυνεύουν τόσο απο τους γείτονες τους όσο από τους παραδόπιστους απάτριδες, ανα τον κόσμο, που προκειμένου να κερδοσκοπούν ακόπως δεν διστάζουν να εφευρίσκουν και να θυμούνται, όπου τους συμφέρει,εθνοτικές διαφορές και αυτοδιαθέσεις, διαίρει και βασίλευε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]