Πούτιν: Η ενίσχυση της Δημοκρατίας είναι εμβόλιο κατά των "χρωματιστών επαναστάσεων"
Γαλλικό ειδησεογραφικό ιστολόγιο Voltaire Network
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο οποίος έχει αρκετές πιθανότητες να κερδίσει τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, μίλησε προχθές ανοιχτά για το μέλλον της Δημοκρατίας στη χώρα του.
Την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους επικεφαλής διάφορων σωμάτων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μην επιτραπεί από τις ρωσικές αρχές σε ξένες χώρες να επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας. "Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό", τόνισε ο Putin, "για την αποτροπή της εφαρμογής ενός σεναρίου "χρωματιστής επανάστασης", που είδαμε να εκτυλίσσεται σε αρκετές χώρες".
Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η καλλιέργεια των δημοκρατικών θεσμών στη Ρωσία είναι "ο εμβολιασμός κατά της εισαγωγής μιας ξενοκίνητης εξέγερσης" στη χώρα και παρουσίασε τη Λιβύη ως κλασικό παράδειγμα. Σύμφωνα με τον Putin, η απομάκρυνση του Muamar Qaddafi είχε ως τραγικό αποτέλεσμα μια σειρά από βίαιους "ξεκαθαρισμούς λογαριασμών" μεταξύ των φυλών της Λιβύης. Κατά τη γνώμη του, "η Ρωσία δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε μια σκηνή πάνω στην οποία θα παιχτεί μια εισαγόμενη παράσταση "χρωματιστής επανάστασης". Για το σκοπό αυτό", υπογράμμισε, "είναι αναγκαία η ενίσχυση της Δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Στην περίπτωση αυτή, η αντιπολίτευση παίζει σημαντικό ρόλο, εφόσον ενεργεί εντός των πλαισίων που ορίζει το Σύνταγμα και εφόσον δεν κατευθύνεται από τη Δύση".
"Η παρουσία μιας νόμιμα εκλεγμένης αντιπολίτευσης είναι ζωτικής σημασίας για κάθε δημοκρατική χώρα", συνέχισε ο Putin. "Και είναι φυσικό, κάθε πολιτική εκστρατεία που συνδέεται με επικείμενες εκλογές να συμβάλλει στο να παρατηρούνται εντάσεις. Σε αυτό καμιά χώρα δεν αποτελεί εξαίρεση".
"Δυστυχώς, όμως, δεν λείπουν εκείνοι που θα έκαναν ο,τιδήποτε για την επίτευξη των πολιτικών φιλοδοξιών τους, και δυστυχώς, συχνά αυτές οι φιλοδοξίες τροφοδοτούνται από ξένες δυνάμεις. Αυτή είναι η απλή αλήθεια. Πολλές χώρες στον κόσμο, ανάμεσά τους και εκείνες με μεγάλη δημοκρατική παράδοση, προστατεύονται από εξωτερικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πολιτική. Κατά την άποψή μου, καλό θα ήταν να πάρουμε παράδειγμα από αυτές τις χώρες, ώστε να αναλύουμε τα πάντα και να εφαρμόζουμε ό,τι είναι απαραίτητο, δίχως να γίνονται εξαιρέσεις. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει κατ' ανάγκη να βάλουμε στο ψυγείο τους δημοκρατικούς θεσμούς ή ότι κάποιοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μονοπωλούν την εξουσία, κρατώντας την μονίμως στα χέρια τους. Η επιλογή θα πρέπει να παραμένει πάντα στα χέρια των πολιτών", δήλωσε ο Vladimir Putin.
Τέλος, τόνισε ότι η Ρωσία δεν επιδίδεται σε παρεμβάσεις στις υποθέσεις άλλων χωρών, ούτε μακρινών, ούτε γειτονικών, και περιέγραψε την πρακτική της αναγκαστικής "εξαγωγής δημοκρατίας" σε άλλες χώρες, η οποία εκθειάζεται από αρκετούς πολιτικούς της Δύσης, ως επιεικώς αντιπαραγωγικό φαινόμενο.
Τι εννοούσε ο Πούτιν...
Η «επιχειρησιακή» απάντηση του επιτελείου του Βλαντιμίρ Πούτιν στις συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης κατά του Ρώσου ηγέτη, ήταν μάλλον αναμενόμενη, ειδικά από τη στιγμή που απέχουμε ελάχιστα 24ωρα από τις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου.
Υπό την έννοια αυτή, κανέναν δεν εξέπληξε η χθεσινή ογκώδης συγκέντρωση 130.000 υποστηρικτών του Ρώσου πρωθυπουργού, στο στάδιο στο οποίο φιλοξενήθηκαν το 1980 οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Μόσχας. Η έκπληξη υπάρχει, αλλά έγκειται στην πατριωτική ρητορική στην οποία επέλεξε να επενδύσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να τονώσει το φρόνημα των συμπατριωτών του, και να ξαναπιάσει το νήμα με τις περισσότερο φωτεινές μέρες από το παρελθόν της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο σύγχρονος τσάρος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ρωσικού έθνους, δεν δίστασε να προχωρήσει σε ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που φέρνει μαζί του ένα μέλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από τη βαθιά παγκόσμια οικονομική κρίση, και έστειλε ένα μήνυμα με… συγκεκριμένους αποδέκτες.
Η αποστροφή του πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, ακούστηκε ως προειδοποίηση σε όσους, εκτός Ρωσίας, επιχείρησαν τους τελευταίους μήνες να προκαλέσουν χαοτική αναστάτωση. Στα πρότυπα της «Αραβικής Άνοιξης». Με προφανή στόχευση, είτε να πετύχουν την αποτροπή της επανεκλογής Πούτιν στην Προεδρία της Ρωσίας, είτε να καταστήσουν εξαιρετικά δύσκολη τη διαχείριση της εξουσίας την επομένη.
Η καταγγελία Πούτιν για «ξένο δάχτυλο», αποκτά ευρύτερες διαστάσεις, αν τη συνδυάσει κανείς με τις κατά καιρούς δηλώσεις του για την Ελλάδα. Δεν έχει κρύψει άλλωστε την πεποίθησή του ότι η χώρα μας έχασε την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της, στη βάση ενός συγκεκριμένου και πολυετούς σχεδιασμού από την πλευρά των εταίρων και δανειστών.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...