Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αγροτιά μπορεί να σώσει την Ελλάδα!


  • Απαράδεκτες οι φήμες που κυκλοφορούν ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή δεν επαρκεί
Τέλος στην φημολογία ότι οι Έλληνες αγρότες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού έβαλε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες της φήμες που κυκλοφορούν κάποιοι κύκλοι ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή δεν επαρκεί για να θρέψει τον ελληνικό λαό.

Ο αγροτικός κλάδος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι ιδιαίτερα δυναμικός και μπορεί να τρέξει ακόμα πιο γοργά εάν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί μια σωστή αγροτική πολιτική, που θα κοιτάει μπροστά και δεν θα γυρνάει συνέχεια σε λάθη του παρελθόντος. Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε, “δεν αποτελεί πολιτική το καλάθι της περιφέρειας, ούτε και ο θεσμός των δημοπρατηρίων”, αφού όπως τόνισε αποτελούν πεπαλαιωμένες πρακτικές.

Βάσει μελέτης το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας μας σε μια σειρά βασικών αγροτικών προϊόντων φυτικής και ζωϊκής παραγωγής διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στο 94% το 2010. Στη φυτική παραγωγή, όπως προκύπτει η αυτάρκεια είναι 99% κατά μέσο όρο και διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων.

Μία τέτοια περίπτωση είναι τα δημητριακά όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, ενώ το μικρότερο ποσοστό εντοπίζεται στο μαλακό στάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%).

Εκεί που η ελληνική αγροτική παραγωγή παρουσιάζει την μεγαλύτερη αυτάρκεια είναι στα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια (167%) ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 67% η οποία καλύπτεται με εισαγωγές κυρίως από την Τουρκία και χώρες του νοτίου ημισφαιρίου.

Στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ χαμηλή διαπιστώνεται στον κλάδο των οσπρίων (39%). Στη ζωϊκή παραγωγή το ποσοστό αυτάρκειας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73%.

Στο κρέας καταγράφεται αυτάρκεια 56%, με το μικρότερο ποσοστό στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο (94%).

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 80% με την παραγωγή της φέτας να υπερβαίνει την εγχώρια κατανάλωση (αυτάρκεια 147%).

Στο μέλι και στα αυγά, καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας 92% και 91% αντίστοιχα. Σε τελική ανάλυση όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ “ακόμα και αν πάμε στη δραχμή οι Έλληνες δε θα πεινάσουμε“.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. μηλα και ο συνδικαληστης της παναεισαγογει ς που εχου ακομα τα βαμβακια απληροτα χα αφησαν την αγροτια να πεθανει και ολα τα κανουμε εισαγωγει χα και δεν αντισταθηκε καθολου φανταστιτε τι τρωνε στα συβμουλια που ειναι μεσα χα και τωρα που εχουμε αναγγη τους αγροτες για να μας ζησουν τους θυμιθηκε χα παλι φαει μυρηστηκαν οι αγροτοσυνδικαλυ σταδες χα αυτοι που διαλισαν τους συνετερισμους χα αυτοι που δεν μηλισαν καθολου για τους νομους που ψυφησαν τα λαμογια της βουλης υπερ αερετζηδων σκορδα λεμονια τουρκιας πατατες αιγυπτου χυμους αργεντινα ντοματα ινδιας χα τωρα που ισως σταματισουν οι εισαγογες λογο χρεοκοπιας η λογο πιστοσεων ποθ δεν θα δινουν οι ξενοι θυμιθηκαν τον ελληνα αγροτη για τι αλο να τον φανε παλη οι αερετζηδες και αυτος να παιδεβεται τελικα οταν χριαζονται τον ελληνα πραγματι τον θυμουνται αλλα η αληθια ειναι οτι η ελλαδα μπορει να θρεψει το λαοτης παραγει τα παντα εχει τα παντα δεν ηταν μαλακες οι αρχαιοι που κατικησαν εδω και μεγαλοδημιουργισαν κοθονια ουτε ηταν απατεωνες να εισαγουν και να τα πουλανε ελληνικα για να κερδιζουν οι αερετζηδες καθαρματα καινα τα περνουν τζαπα και ο καταναλωτης να το πληρωνει 5 φορες επανω κολοπαιδα και ουτε τις ποσοστοσεις γαλακτος αγγελαδινου τις αδειες καθαρματα να τις εχου στρατιγει αερετζηδες μεγαλες βιομιχανιες και να τις νικιαζουν καθικια και να μην μπορει νεος να κανει μια τετια δουλια και ο υπουργος να κυταει τι θα γινει στο μπαστοκ αλλα σιγα μην τον αφησουν οιγαλατοβιομιχανοι να κανιει ξανα κατανομοι χα και οι συνδικαλυσταρες χεσε ψυλα και αγναντευαι τον θημαστε τον τσουμακα υπουργο γεωργιας κατι πηγε να κανει με το γαλα εισαγαν και πουλαγαν πανακριβα κατι πηγε να παλεψει εκει μεσα ανακατευε τον εξαφανισαν αλιθεια που ειναι και ο συνδικαλιστης ξυνει τον κολο της μαιμους πρεπει να φυγου απο την μεση τα λαμογια οι αερετζηδες να γηνου ξανα απο την αρχη υγιεις συνετερισμοι να ψυφιστουν νομοι υπερ ελληνων και οι αγροτια θα παει πολυ μπροστα και σαφος εχει να θρεψει τους ελληνες και να κανει και εξαγωγες οπως εκανε καποτε τωρα λημενονται τα παντα λαμογια κλεπτες και αερετζηδες ενα ματσο καθαρματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]