Μεχμέτ Αλί Μπιράντ: «Εμφύλιος ή θα γίνουμε Αφγανιστάν»!
Αυτό είναι το νόημα των αναλύσεων Τούρκων «κοσμικών» αναφορικά με τις νέες εξαγγελίες Ερντογάν περί της δημιουργίας μίας θρησκευόμενης νεολαίας στην Τουρκία. Ο Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε πως η κυβέρνηση της χώρας του σκοπό έχει να αναπτύξει μία νεολαία με θρησκευτικό συναίσθημα με αποτέλεσμα να δημιουργήσει έναν ακόμα… νευρικό κλονισμό στους ήδη αποθαρρημένους Κεμαλικούς οι οποίοι δέχονται την μία «σφαλιάρα» μετά την άλλη από τους ανανήψαντες Πανισλαμιστές.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία θρησκευόμενη νεολαία» υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο της χώρας, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία για τη πραγματική ατζέντα του κόμματός τους. «Περιμένετε ένα συντηρητικό δημοκρατικό κόμμα όπως το ΑΚΡ να ευνοήσει την δημιουργία μίας άθεης νεολαίας; Αυτή μπορεί να είναι η δικιά σας αποστολή, η δικιά σας δουλειά, όχι η δικιά μας» και συμπλήρωσε πως σκοπεύει να δημιουργήσει μία «συντηρητική και δημοκρατική γενιά, η οποία θα αγκαλιάσει τις αρχές και τις αξίες του έθνους».
Όλα τα παραπάνω όπως είναι πολύ φυσικό οδήγησαν τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να υπερασπιστεί τις αρχές του Ατατουρκισμού λέγοντας πως «είναι αμαρτία να χρησιμοποιεί κάποιος το θρησκευτικό συναίσθημα προς άγραν ψήφων».
Όπως ήταν φυσικό η συζήτηση στη Βουλή πυροδότησε αντιδράσεις σε κοινωνικό επίπεδο ενώ μία σειρά κορυφαίων δημοσιογράφων της χώρας τοποθετήθηκαν υπέρ ή κατά. Για παράδειγμα ο Χασάν Κεμάλ της «Μιλιέτ» έθεσε το ρητορικό ερώτημα του τι ακριβώς θα πρέπει να πράξει εάν δεν θα ήθελε το παιδί του να ανατραφεί με συντηρητικές και θρησκευτικές αρχές.
Από τη πλευρά του ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, μέσω της Χουριέτ στάθηκε κριτικά απέναντι στις εξαγγελίες Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πως «ο αγώνας για την θρησκευτική ηθική (piety) θα είναι το τέλος μας» και θέτει το κορυφαίο ερώτημα προς τον πρωθυπουργό της χώρας «τι σημαίνει ακριβώς το γεγονός πως το κράτος θα δημιουργήσει μία θρησκευόμενη νεολαία; Είναι αυτό το πρώτο βήμα για την δημιουργία θρησκευτικού κράτους»;
Από τη πλευρά του ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, μέσω της Χουριέτ στάθηκε κριτικά απέναντι στις εξαγγελίες Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πως «ο αγώνας για την θρησκευτική ηθική (piety) θα είναι το τέλος μας» και θέτει το κορυφαίο ερώτημα προς τον πρωθυπουργό της χώρας «τι σημαίνει ακριβώς το γεγονός πως το κράτος θα δημιουργήσει μία θρησκευόμενη νεολαία; Είναι αυτό το πρώτο βήμα για την δημιουργία θρησκευτικού κράτους»;
Σύμφωνα με τον γνωστό, ειδικά σε εμάς τους Έλληνες δημοσιογράφο-αναλυτή, ο Ρ. Τ. Ερντογάν θα πρέπει να αποσαφηνίσει το θέμα διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσει μία πολύ «επικίνδυνη καταιγίδα» η οποία θα οδηγήσει στην δημιουργία δύο στρατοπέδων του «θρησκευόμενους» τους «άθεους» τα οποία θα συγκρουστούν μεταξύ τους σε έναν αγώνα επιβίωσης του ενός και εξόντωσης του άλλου. Σύμφωνα δε με τον Σεμίχ-ι-Ντιζ της «Μιλιέτ», η Τουρκία είναι τόσο βαθιά διαιρεμένη σε «τοπικό, εθνικό, και δογματικό» επίπεδο, ώστε κάθε προσπάθεια «ομογενοποίησης» στο εσωτερικό της να καθίσταται εξ’ ορισμού «αδύνατη».
Τόσο το «www.defence-point.gr» όσο και το περιοδικό ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ από την πρώτη στιγμή έχουν επισημάνει το «αγώνα θανάτου» που έχει ενσκήψει τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία αναφορικά με τους Νεότουρκους-Κεμαλικούς οι οποίοι σταδιακά χάνουν την εξουσία από τους Νεοθωμανούς-Πανισλαμιστές του ΑΚΡ. Η συγκεκριμένη διαδικασία στο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων, της Δικαιοσύνης και της Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας έχει τα γνωστά αποτελέσματα που αναφέρουμε και αναλύουμε εδώ και δύο σχεδόν χρόνια. Σε κοινωνικό δε επίπεδο, η διαδικασία είναι ακόμα πιο οδυνηρή για τους Κεμαλικούς αφού αποδεικνύεται πως το μόνο που κατάφερε ο Κεμάλ Ατατούρκ να πετύχει ήταν να βγάλει το φέσι από την άρχουσα ελίτ και να της φορέσει την ρεπούμπλικα, κάτι το οποίο στην ουσία δεν έχει επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο τις μάχες τους λαού στα βάθη της Μικράς Ασίας, ο οποίος παραμένει εν πολλοίς σε αυτά που πίστευε την εποχή του Αμπντούλ Χαμίντ.
Όσο και τα διάφορα κανάλια να παρουσιάζουν στον ταλαίπωρο ελληνικό λαό την Τουρκία της λαμπερής Κωνσταντινούπολης της Ταξίμ και του Πέρα, θα πρέπει οι Έλληνες να γνωρίζουν πως στην πραγματικότητα η Πόλη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων έχει γειτονιές όπως η Φατίχ, όπου το Ισλαμαμπάντ, και η Καμπούλ μοιάζουν… Νέα Υόρκη μπροστά της.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία σήμερα διέρχεται από την χειρότερου και πλέον επικίνδυνου είδους κρίση για μία κοινωνία και ένα κράτος, η οποία δεν είναι η οικονομική, αλλά αυτή της αναζήτησης μίας νέας ταυτότητας. Το τι ακριβώς θα συμβεί το περιέγραψε ο πάντα οξυδερκής Μεχμέτ Αλί Μπιράντ. Με λίγα λόγια, η νέα γενιά πολιτικών της Τουρκίας σκοπεύει να επαναφέρει την «Σαρία», τον ισλαμικό νόμο στη χώρα, δηλαδή να την μετατρέψει σε Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα οι κοσμικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη.
Το τι θα συμβεί στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό αυτής, το έχουμε περιγράψει αναλυτικά σε πλήθος αναλύσεων. Ας ελπίσουμε στην σοκαρισμένη από την κρίση Αθήνα να έχει ιδρώσει το αυτί των υπευθύνων, έστω και λίγο.
Καλώς τον αγαπητό φίλο του Παύλου Τσίμα. Θα γίνετε εσείς του αλατιού. Κωδικός "Κουρδιστάν", με την ευγενική χορηγία των εταίρων σας.
ΑπάντησηΔιαγραφή