Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Oι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποστολή 15.000 στρατιωτών στο Κουβέιτ


Ιστοσελίδα Russia Today News

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ακόμη σε πόλεμο με το Ιράν, αλλά "προληπτικά", το Πεντάγωνο δηλώνει ότι οφείλει να είναι σε ετοιμότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέστειλε 15.000 στρατιώτες στη γειτονική χώρα του Κουβέιτ.

Ο στρατηγός James Mattis, αρχηγός του Σώματος των Πεζοναυτών και επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, έλαβε έγκριση από το Λευκό Οίκο στα τέλη Δεκεμβρίου για την ανάπτυξη ενός μεγάλου αριθμού στρατιωτών σε μια μικρή χώρα της δυτικής Ασίας, το Κουβέιτ, η οποία χωρίζεται από το Ιράν μόνο με ένα στενό θαλάσσιο πέρασμα στον Περσικό Κόλπο.

Η τελευταία αποστολή, η οποία εγκαινιάστηκε χωρίς επισημότητες και δημόσιες εκδηλώσεις, αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των στρατιωτών στην περιοχή γύρω από το Ιράν, σύμφωνα με προϋπάρχον σχέδιο, και ευθυγραμμίζεται με το "οπλοστάσιο" των ΗΠΑ που ήδη έχει εγκατασταθεί στην γύρω περιοχή, κυριολεκτικά σε κάθε πιθανό μέτωπο. Στα τέλη του 2011, οι ΗΠΑ εξόπλισαν τα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με προηγμένα όπλα, σχεδιασμένα ώστε να ανατρέπουν υπόγειες πυρηνικές δραστηριότητες. Όσο για το παρακείμενο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία εκεί είναι εδώ και πολύ καιρό κάτι παραπάνω από μεγάλη.


Χάρτης Κουβέιτ με πετρελαιοπηγές και βάσεις ΗΠΑ

Αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη εισβάλει στο Ιράν, μία μη εξουσιοδοτημένη αποστολή παρακολούθησης μέσω ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου "Stealth" των ΗΠΑ κατέληξε πριν από λίγες εβδομάδες στα χέρια των Ιρανών, πράγμα που εξόργισε την Ουάσιγκτον. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το Ιράν βρίσκεται στα πρόθυρα ανάπτυξης προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων, παρά την έλλειψη επαρκών αποδεικτικών στοιχείων ή οποιαδήποτε επιβεβαίωση. Κατά την αποστολή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το Ιράν προκάλεσε παρεμβολή στην πτήση του, αναγκάζοντάς το σε ασφαλή προσγείωση. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί από τότε, αλλά ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Leon Panetta, δήλωσε ότι οι μυστικές αποστολές στο Ιράν θα συνεχιστούν "οπωσδήποτε", παρά τις συνεχιζόμενες αντιρρήσεις από άλλες χώρες.

Σε μια προσπάθειά του να δικαιολογήσει την πρόσφατη αύξηση δυνάμεων στο Κουβέιτ, ο στρατηγός Mattis είπε ότι η ανάπτυξη ήταν απαραίτητη για να διατηρηθεί το Ιράν υπό έλεγχο και να εξακολουθήσουν οι ΗΠΑ να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση εμφάνισης άλλων απειλών στην περιοχή. Η εξαγγελία για την αύξηση δυνάμεων στην περιοχή έγινε μόλις λίγες εβδομάδες μετά την αναχώρηση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων από το γειτονικό Ιράκ, όπου οι ΗΠΑ εξακολουθούν στην πραγματικότητα να διατηρούν μια στρατιωτική παρουσία εφέδρων, ενώ η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη απασχολεί χιλιάδες ένοπλους μισθοφόρους.

Η κίνηση για τη δημιουργία στρατιωτικής παρουσίας στο Κουβέιτ έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας αυτής έχει έλθει κατά κάποιον τρόπο σε σύγκρουση με αυτή των ΗΠΑ. Ενώ κάποιοι Αμερικανοί πολίτες διαδήλωναν αυτή την εβδομάδα εναντίον της διατήρησης των φυλακών στο Γουαντάναμο, αν και φέτος έκλεισαν δέκα χρόνια από το άνοιγμά τους, η κυβέρνηση του Κουβέιτ έχει εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να απελευθερωθούν δύο πολίτες του Κουβέιτ από τις φυλακές αυτές και να επιστρέψουν σώοι στην πατρίδα τους. Και οι δύο αυτοί άνδρες, ο Fawzi al-Odah και ο Fayiz al-Kandari, τελούν υπό κράτηση στο Γουαντάναμο από το 2002, αν και μόνο σε έναν από τους δύο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]