Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Και οι Αλβανοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα


Ανήσυχοι είναι οι Αλβανοί στη βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι λόγω κρίσης ετοιμάζονται να γυρίσουν πίσω στη πατρίδα τους. Αυτό αναφέρει άρθρο του Economist το οποίο θα δημοσιευτεί στην έντυπη έκδοσή του στις 14 Ιανουαρίου.

Το δημοσίευμα ξεκινά περιγράφοντας μια χαρακτηριστική εικόνα: Αλβανοί μαθητές έξω από το σχολείο της Θεσσαλονίκης μιλούν ελληνικά καθώς δεν έχουν πάει ποτέ στη πατρίδα τους, ενώ οι γονείς τους μιλούν αλβανικά.

Τώρα όμως η κρίση τους εξαναγκάζει στο να γυρίσουν στην Αλβανία. Μάλιστα, όπως αναφέρει το άρθρο, αρκετοί Αλβανοί έχουν ήδη μεταφέρει τις οικονομίες του σε τράπεζες στην Αλβανία, φοβούμενοι για το τι θα γίνει εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ.

"Αρκετοί Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, πολλοί σχεδιάζουν να φύγουν και όλοι συζητάνε για αυτό", τονίζει η Βαλμπόνα Χουστούνα, δασκάλα.

Παράλληλα, δεν είναι λίγες και οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν πάει στην Αλβανία όπου δουλεύουν εκεί έμπιστα άτομα αλβανικής καταγωγής με τα οποία συνεργαζόντουσαν οι Έλληνες όταν ήταν εκείνοι ακόμα εδώ.

Μεταξύ άλλων, το άρθρο αναφέρει πως η τελευταία απογραφή στην Αλβανία έδειξε ότι ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 7,7% μέσα σε μια δεκαετία και πως περίπου 1,4 εκατομμύρια Αλβανοί έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα, μέσα στα τελευταία 20 χρόνια.

Ωστόσο κάτι τέτοιο αναμένεται να αλλάξει αφού η ανεργία αναγκάζει τους Αλβανούς να επιστρέψουν στη πατρίδα τους.

Το δημοσίευμα σημειώνει δε πως δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να καταγράφουν πόσοι Αλβανοί επαναπατρίστηκαν, και οι αρχές της Αλβανίας από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι είναι πολύ λίγοι.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Στο καλο και να μας γραφετε.Αν σας ειναι ευκολο παρτε μαζι σας και κανεναν Πακιστανο η Αφγανο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ώστε ο Εconomist ανακάλυψε μετά από ένα χρόνο ότι οι Αλβανοί άρχισαν να φεύγουν από την Ελλάδα... Μόνο που η είδηση ούτε φρέσκια είναι ούτε πολύ ακριβής. Η αλήθεια, σύμφωνα με όσους από εμάς τυχαίνει να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες για τις νέες τάσεις, είναι ότι από την Ελλάδα φεύγουν κυρίως όσοι Αλβανοί δεν έχουν οικογένειες με παιδιά/εφήβους εδώ, δηλαδή μια μικρή μερίδα Αλβανών. Όσοι έχουν παιδιά μικρά έχουν ενταχθεί, μιλούν και γράφουν τα παιδιά τους Ελληνικά συχνά καλύτερα από τα Αλβανικά, και δεν θα πάνε τώρα πίσω, σε άλλο περιβάλλον, να νιώθουν ξεκρέμαστα. Όσοι έχουν φοιτητές το ίδιο. Το άλλο που δεν ξέρει ο Economist είναι ότι και κάποιοι Βούλγαροι άρχισαν να φεύγουν, αλλά πάλι ως επί το πλείστον όσοι δεν έχουν οικογένεια με παιδιά εδώ.

    Όταν είσαι μετανάστης δίχως οικογένεια και έχεις στείλει με τόση άνεση επιταγές με χιλιάδες ευρώ πίσω στην πατρίδα τόσα χρόνια, γιατί να μην επιστρέψεις τώρα για να κάνεις τη ζωή σου ωραία και βολεμένα εκεί; Δεν είναι λίγοι οι μετανάστες που μας δείχνουν με καμάρι τις φωτογραφίες από μικρές βίλες που έχουν ήδη χτίσει στην πατρίδα, χάρη στο χρήμα που τους επέτρεψαν οι τράπεζες εδώ να βγάλουν έξω... Ας είναι καλά το "ελληνικό" κράτος που στήριζε την προσπάθειά τους, επιτρέποντας να βγουν εκατομμύρια ευρώ από τη χώρα μέσα σε λίγα χρόνια.

    Για πήγαινε μετανάστης στον Καναδά, Αμερική ή Αυστραλία και δοκίμασε να στείλεις έμβασμα με χίλια δολάρια στην Ελλάδα, να δεις τι θα σου πουν στην τράπεζα. Μας έχουν ρημάξει τη χώρα οι προδότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ.

    Οσο για ... εμπιστους Αλβανους ... ουδεν σχολιον .

    Εγω ξερω μονο , οτι ειναι ΟΛΟΙ τους , παρανομοι στην Πατριδα μου και γυρω τα 5.000.000 ! Με 10.000.000 πληθυσμο .
    Ξερω ακομη οτι ειναι ΚΑΡΚΙΝΟΣ στο γενος μου και πρειπει ΟΛΟΙ να απελαθουν και να κανουν χαρτια και αμα τους εχει αναγκη η Πατριδα , να τους καλεσουμε .
    Οσο για τις περιουσιες που εκαναν σαν ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ , ΠΑΡΑΝΟΜΑ , ας τους τα δωσουν οι τραπεζες τους , που γεμισαν με ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ .

    Ολες οι αλλες κουβεντες για τους βαρβαρους , που με το ετσι θελω , περασαν τα συνορα μας , ειναι κουραφεξαλα και νεοταξιτικες μαλακιες.
    Αποδεχτες μονο απο προβατα-κουκια .

    Υ.Γ Το αρθρο ειναι γεματο ανακριβειες και ψεματα .
    Τουτεστιν καταπτυστον !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]