Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη πλησιάζει

 • Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

“Ρίκσα”, αν θυμάμαι καλά, το λένε οι Ινδοί. Είναι ένα είδος ανθρωποκίνητου ταξί. Κάθεσαι και ο οδηγός – υποζύγιο, συνήθως χλεμπονιάρης κα ξυπόλητος έχει ζευτεί το καρότσι και τρέχει να πάει τον πελάτη. Δεν είμαι ειδικός στα οικονομικά και πιθανώς οι σκέψεις μου να αγνοούν κάποιες πτυχές των σχετικών ζητημάτων. Κοινό νου όμως νομίζω πως έχω.

Μετά από δύο χρόνια περικοπών μισθών, συντάξεων κι επιδομάτων, γίνεται συζήτηση ότι πρέπει να κατεβεί κι άλλο ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Είναι λέει έξωθεν απαίτηση.

Ήδη οι άνθρωποι που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης. Δουλεύουν, αν δουλεύουν, τρεις άνθρωποι σ’ ένα σπίτι και ζήτημα είναι να μαζεύουν όλοι μαζί δυο χιλιάρικα. Συνήθως ούτε αυτά. Τετράωρα, ελαστική εργασία, «απασχολήσιμοι» και πάει λέγοντας. Τώρα και με νέες μειώσεις, οδεύουμε ολοταχώς σε συνθήκες Ινδίας. Αυτό που μένει είναι αρχίσουμε να τραβάμε και καρότσι. Κι άντε ο άλλος να μένει στον Άνω Κορυδαλλό, για πήγαινε τον; Έχει κάτι γειτονιές, όπου αν αγοράσεις αυτοκίνητο, σου δίνουν και μια πέτρα να τη βάζεις μπροστά από τη ρόδα, γιατί λόγω ανωφέρειας δεν αρκεί το χειρόφρενο.

Υποτίθεται ότι η μείωση των μισθών μειώνει το κόστος παραγωγής και συνιστά ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης, αν το λέω σωστά. Έτσι, λένε, θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί.

Υπάρχει όμως μια «λεπτομέρεια». Η ανταγωνιστικότητα προϋποθέτει κάτι απλό: να έχεις παραγωγική βάση, να παράγεις κάτι.

Η Ινδία των ξυπόλητων κούληδων παράγει αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, τεθωρακισμένα και άλλα πολλά, έχει τσακάλια της πληροφορικής και σχετική βιομηχανά και φυσικά παίζει ρόλο το πάμφθηνο κόστος εργασίας. Και φυσικά εκατομμύρια εκεί ψωμολυσσάνε και κοιμούνται στα πεζοδρόμια με μοναδική περιουσία ένα χαρτόνι. Εκεί ζουν, ζευγαρώνουν, γεννάνε, πεθαίνουν. Στην άκρη του δρόμου.

Στη χώρα του εισαγόμενου φραπόγαλου πόσο πιο «ανταγωνιστικοί» θα γίνουμε αν οι άνθρωποι φτάσουν με τη μερική απασχόληση και την περαιτέρω μείωση μισθών να παίρνουν τετρακόσια ή πεντακόσια ευρώ το μήνα; Σε ποιον κλάδο; Στις υπηρεσίες και το εμπόριο, ίσως, θεωρητικά, με εργαζόμενους που θα έχει μαυρίσει το μάτι τους από την ανέχεια και θα γυαλίζει αλλά σε ποια «παραγωγή»; Ποιος γενναίος θα παίρνει την απόφαση να παντρευτεί και να κάνει παιδιάς

Και βέβαια, το μυαλό μου, που έχει μεσάνυχτα από τις θεωρίες της οικονομίας, καταλαβαίνει πάντως, ότι θα συρρικνωθεί κι άλλο η κατανάλωση, θα στεγνώσει περισσότερο η πιάτσα από ρευστό, θα μειωθούν περαιτέρω τα έσοδα του κράτους από φόρο εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ. Κυρίως όμως θα πλησιάσουμε κι άλλο, ως κοινωνία, τον πάτο της κοινωνικής και προσωπικής απελπισίας. Με μια κουβέντα, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να ζήσουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

Αυτό συνεπάγεται αύξηση της θερμοκρασίας και της ατμοσφαιρικής πίεσης στον κοινωνικό λέβητα. Φέρνουμε ακόμη πιο κοντά το ραντεβού με μια ανεξέλεγκτη έκρηξη. Διότι έχουμε πίσω μας ήδη δύο χρόνια συνεχών περικοπών, αλματώδους αύξηση της ανεργίας και χωρίς φως στον ορίζοντα. Αυτά σε συνδυασμό με τους συνεχείς πολιτικούς εκβιασμούς Παπανδρέου προς τον Λαό, έχουν πάει το ηθικό του κόσμου στα Τάρταρα και ρίχνουν βενζίνη στην φωτιά της κοινωνικής οργής. Οι δε πιο οργισμένοι απ’ όλους θα είναι οι νοικοκυραίοι που βρεθήκανε στο δρόμο. Αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους, που σταματούν τα παιδιά τους από τις σπουδές τους, που ταπεινώνονται μπροστά στα μάτια όσων αγαπούν κι εξαρτώνται από αυτούς.

Πόσο πιο κάτω θα ζητήσουμε να πάνε οι άνθρωποι; Πιο πρόβλημα απ’ όσα έχουμε, κι είναι πάμπολλα, θα λυθεί αν σπρώξουμε κι άλλους πολλούς στο περιθώριο, στην ανέχεια και στον τρόμο της επιβίωσης;

Η περίφημη ανάπτυξη θα έρθει με μεγάλες επενδύσεις – φάρους για μικρότερες, με νέες και πρωτοποριακές τεχνολογίες, με την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας και του δαιμόνιου ανθρώπινου δυναμικού της, με την δημιουργία ενός μικρότερου, ισχυρότερου κι ευνομούμενου κράτους. Τελειώνοντας με την «Δημοκρατία των κολλητών». Δεν θα γίνει με την εξαθλίωση των πολιτών.

Η μάχη για την ανάπτυξη κι ενάντια στην ανέχεια είναι πρώτιστο πατριωτικό καθήκον. Αποτελεί κεντρικό στόχο της μεγάλης Κεντροδεξιάς. Οι αγορές δεν «αυτορρυθμίζονται». Το μάθαμε επώδυνα. Οι άνθρωποι δεν ζουν με αριθμούς σε φωτεινούς πίνακες. Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί σε στατιστικές. Ο κοινωνικός δαρβινισμός δεν είναι κεντροδεξιά πολιτική. Είναι απλώς κακή πολιτική. Δεν είναι ούτε κοινωνικά φιλελεύθερη, ούτε λαϊκή, ούτε πατριωτική. Ούτε αστική πολιτική είναι. Γιατί οι αληθινοί αστοί δεν είναι αδίστακτοι και άρπαγες. Μην τους μπερδεύετε με τους λούμπεν κομπιναδόρους και μιζαδόρους, που περιφέρονται στην γνωστή πλατεία και στις δεξιώσεις με το ποτήρι στο χέρι. Ότι γυαλίζει δεν αξίζει πάντα.

Οι έξωθεν εκβιασμοί υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Υπάρχει όμως ένας βασικός κανόνας. Αν υποκύψεις ξανά και ξανά, τότε θα σου ζητάνε συνεχώς και κάτι άλλο. Ανοίγει η όρεξη. Να πας πιο πίσω, πιο κάτω.

Αν φτάσουμε λοιπόν να τραβάει καρότσι ο κόσμός για ένα κομμάτι ψωμί δεν θα πιάσουμε κανένα στόχο. Πάτο θα πιάσουμε. Και μετά θα μας ζητήσουν να απελευθερώσουμε κι αυτό τον κλάδο μεταφορών, χωρίς γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Έτσι, φίλε Μάκη;

Η φτώχεια, αδέρφια, είναι βία. Η ανεργία είναι βία. Σκοτώνουν πιο αργά από τις σφαίρες αλλά σκοτώνουν. Αν όχι κατ’ ανάγκη κορμιά, σίγουρα σκοτώνουν ψυχές.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

 1. Μπορεί να μην έχουμε βιομηχανία, όμως εδώ θα υπάρξει σε λίγο παραγωγή...πετρελαίου! Δεν καταλάβατε αρθρογράφε, οι Ελληνες δεν θα παντρεύονται πια γιατί θα έχουν φύγει από εδώ. Οι μόνοι Ελληνες που θα μείνουν θα δηλώνουν παιδεραστές, πυρομανείς και ανώμαλοι για να παίρνουν το επίδομα, που μπορεί και να το επαναφέρουν με κάποιο τρόπο. Είναι σα να μας λένε: θέλεις επίδομα άνεργε ή ανάπηρε; γίνε παιδεραστής, τι κάθεσε βρε; Θα σου πληρώνουμε και τα βίτσια σου. Αυτό δεν είναι ξεκάθαρη ένδειξη του τι επιδιώκουν; Την αποδόμηση, το μαγάρισμα της κοινωνίας. Ποιος είναι αυτός που 'εκπόνησε' τη συγκεκριμένη διάταξη, δημοσία δαπάνη; Δεν έχει σημασία αν αυτή καταργήθηκε ή όχι. Θα τιμωρηθεί ως ηθικός αυτουργός για προτροπή π.χ. σε παιδεραστία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν δεν εξορισουμε , φυλακισουμε , εκτελεσουμε και στειλουμε στα σπιτια τους , αφου παρουμε τα κλεμενα , τους 300+1 και ολους τους παρατρεχαμενους τους , αυτα που περιγραφη ο κεντροδεξιος αρθρογραφος ειναι το λιγοτερο που θα μας συμβη .

  Αν δεν καταλαβουμε τι ακριβως ειναι η ΔΗΜΟ-ΚΡΑΤΙΑ και αν δεν πεταξουμε στην πυρα αυτα περι κεντροδεξιας , κεντρο αριστερας , ακρας δεξιας , ακρας αριστερας , κομμουνισμου , φιλελευθερισμου , νεο-φιλελευθερισμου , σοσιαλιασμου και λοιπες αλλες μαρες κουκουναρες , δεν θα Ελευθερωθουμε απο τις πουλημενες και προσκυνημενες πορνες , που δηδεν κυβερνουν , αυτην την Αγιασμενη Πατριδα .

  Πρεπει να αγκαλιασουμε με λαχταρα και παλι την σημαια , το Εθνος , την Αγια του Χριστου Εκκλησια , να γυρισουμε στα ηθη και τα εθιμα των προγονων μας και ΟΛΟΙ μαζι να φωναξουμε σε ολη την οικουμενη : ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ , ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Ρίκσω" ("rickshaw") το λένε το παραδοσιακό ταξάκι στην Ινδία, όχι "ρίκσα". Όπως λένε κάποιοι εδώ π.χ. "θα ΡΙΞΩ τη χώρα ετούτη στη χωματερή για να τα κονομήσω εγώ".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ενα μυνημα στην γενεια φιδιού και προδοτών που κυβερναεί νομιζεται αν ολοκληρώσετε το αρρωστημένο σχέδιο για καταστροφή της Ελλάδας οτί θα ζήσετε ε λοιπον σκεφτητε το καλα οτι μεχρι και στην κόλαση θα κατεβουν ΕΛΛΗΝΕΣ για μα σας κατακρεουργήσουν εσας και τους γυρω απο σας μετα την κοινωνικη έκρηξη απλα ο χρονος σας τελειωσε game over οπότε καντε μας την χαρη μην σας την κανουμε εμεις σαλτα και γαμηθητε όλοι και φυγετε απο την Ελλαδα όσο μπορειτε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. αυτή η πολλαπλά προκαλούμενη κοινωνική έκρηξη που σαφέστατα οδηγεί σε έναν νέο εμφύλιο (βλπ.καταναλωση αμυντικου υλικου & αιτιολογηση υψιλοτερων μετρων καταστολης..κλπ)
  (μόνον που αυτήν την φορά θα είναι δισ-διακριτος ο εχθρός λόγο της πολυπλοκότητας & πολυδιάσπασης των ευθυνών ετσι ώστε να χάνονται στο βάθος του χρόνου ..κλπ.)
  και αυτές οι "ομάδες" που λεηλατούν & χρεοκοπούν αδιαλείπτως & ασύστολα την χώρα είναι ικανοί να μας φέρουν ακομα και σε εμφύλιο προκειμένου να κάνουν τα χατίρια των αφεντικών-εταιρειών τους (βλπ.υποβρ..κλπ) διοτι ισως να έχουν & τι κατι τις τους..
  Αυτοί οι ανερυθρίαστοι "άνδρες" που η απληστία τους & οχι μόνον τους οδήγησε σε πράξεις που ορίζουν την ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ έχουν το απύθμενο θράσος να θέλουν να ξανακυβερνήσουν..
  Κόπτοντε να ξανά-συμμετάσχουν σε εκλογές..(αλλάζοντας τα ονόματα των παρωχημένων κομμάτων)
  σε μια χώρα που ειναι τοσο άσχημα χρεωκοπημενη..
  Ετσι λοιπον μου κανει πολυ μεγαλη εντυπωση το ποσο πολυ ΚΟΠΤΩΝΤΑΙ να ξανα-συμμετάσχουν σε νεα-μετονομασμένα κόμματα..για να ξανακυβερνήσουν..σε μια χώρα τεμπέληδων & τοσο άσχημα χρεοκοπημένη
  (που στην ουσια ειναι απεχθες το χρεος & αφορα το μεγεθος της λεηλασιας που υπεστη αυτη η χωρα ενω την κυβερνουσαν ..
  και ειναι καρα-υπευθυνοι..με τον ΥΨΙΛΟΤΑΤΟ ΒΑΘΜΟ ΕΥΘΥΝΗΣ επισης για τις ΑΡΩΣΤΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ που ΠΕΡΑΣΑΝ στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ ολα τα ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ....που αντε τωρα να αλαξουν..)
  ΑΥΤΟΙ οι ΙΔΙΟΙ επι 30 τοσα χρονια "φροντισαν"
  ειναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για την ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ μας..αλλα και για την ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ που διαφαίνεται..νομιμα και ηθικα ! .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]