Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υπέρτατο καθήκον η εθνική κυριαρχία


Του Γρηγόρη Δεμέστιχα
Αντιναύαρχου ε.α.
Επίτιμος Αρχηγός Στόλου


Εδώ και αρκετά χρόνια ο λαός παρακολουθεί και δυσανασχετεί με τις κυβερνητικές επιλογές σε όλους σχεδόν τους τομείς. Νόμοι ψηφίζονται και στη συνέχεια δεν εφαρμόζονται είτε διότι είναι πρόχειροι και ανεφάρμοστοι, είτε διότι διαπιστώνεται ότι έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος, το οποίο έχει μπει μέσα στην ψυχή των πολιτικών. Το πολιτικό συμφέρον είναι πολύ μεγαλύτερο του εθνικού συμφέροντος στην χώρα μας, κατά τους περισσότερους πολιτικούς. Πολλοί από τους συμπατριώτες μας που επιλέγονται και προωθούνται στα βουλευτικά έδρανα είναι νέοι μεν, άπειροι δε και μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους ανεπάγγελτους λαμβάνει καθήκοντα και στην εκτελεστική. Ηλικιακός ρατσισμός ή ανασφάλεια των πρωθυπουργών να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με καταξιωμένους συνεργάτες που δεν θα συμφωνούν για αποφάσεις ως πρόβατα;

Το λυπηρό ή μάλλον εξοργιστικό είναι ότι ούτε αυτή την περίοδο, που η χώρα μας βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και τα αδιέξοδα είναι πολλά, οι πολιτικοί και κυρίως οι πολιτικές ηγεσίες δεν αντέδρασαν υπεύθυνα. Με την πτώχευση να επικρέμεται είδαν και έπαθαν να συμφωνήσουν (τα δύο κυρίως κόμματα εξουσίας) στη συγκρότηση μεταβατικής κυβερνήσεως, με τεχνοκράτη πρωθυπουργό. Και αντί να συμφωνήσουν να επιλέγουν τεχνοκράτες στην εκτελεστική εξουσία που θα έβγαζαν τη χώρα από τα αδιέξοδα που την έφεραν οι πολιτικοί, αποφάσισαν την διόγκωση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση, στο οποίο μετάσχουν μέλη και από τα τρία κόμματα, μεταφέροντας τις διενέξεις της νομοθετικής εξουσίας και στην εκτελεστική.

Οι ιταλοί πολιτικοί αποφάσισαν την ανάθεση της διακυβερνήσεως της χώρας σε ένα ολιγάριθμο σχήμα τεχνοκρατών. Εμείς οι… πλούσιοι Έλληνες πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γιατί έχουμε την πλέον πολυμελή κυβέρνηση στην Ευρώπη. Πέραν των όποιων αλλαγών έχουν αρχίσει να συζητιούνται για το Σύνταγμα, εκτιμάται ότι πρέπει να συζητηθεί και να αποφασισθεί ότι η επόμενη Βουλή πρέπει να είναι συντακτική και τότε κατά προτεραιότητα να αποφασισθεί ο πλήρης διαχωρισμός εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Να απαλλαγούν οι υπουργοί (που θα είναι τεχνοκράτες) από το πολιτικό κόστος.

Όλοι γνωρίζουμε, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών, ότι την παρούσα περίοδο έχουμε απολέσει τμήμα της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας. Η οικονομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν τις βασικότερες συνιστώσες της εθνικής ισχύος. Η οικονομία ελπίζουμε ότι κάποτε θα ανορθωθεί και ο λαός θα ανακτήσει μέρος της ευημερίας του που προς το παρόν έχει απολέσει.

Εάν όμως χαθεί τμήμα της εθνικής κυριαρχίας, αυτό δύσκολα επανακτάται. Η Τουρκία καιροφυλακτεί. Σε κάθε πολιτική αστάθεια που είχε η Ελλάδα, λειτούργησε επεξεργασμένα σενάρια και επέβαλε – προώθησε τα συμφέροντά της, όσο κι αν αυτά είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο (Κύπρος ’74, Ίμια 1996).

Μέσα σε αυτή την οικονομική συγκυρία υπέρτατο καθήκον είναι να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία και να διατηρήσουμε αξιόμαχες τις Ε.Δ., δείχνοντας συγχρόνως την αποφασιστικότητά μας για να αντιμετωπισθεί οιαδήποτε κατάσταση δημιουργηθεί. Είναι γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια παριστάμεθα στην απαξίωση των Ε.Δ. από τις πολιτικές εξουσίες, εν αντιθέσει με τον Ελληνικό λαό που στις σφυγμομετρήσεις δείχνει να έχει μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτές.

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται για να προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα και την αποτροπή, να αποτελούν ουσιαστική συνιστώσα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, ενώ συγχρόνως να προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους.

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή κάλυψη του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων είναι:

  • Κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο
  • Ορθολογιστική Δομή
  • Απαραίτητο προσωπικό (δηλαδή αναγκαία οροφή) εκπαιδευμένο και με υψηλό ηθικό
  • Απαραίτητο υλικό (δηλαδή σωστή επιλογή για το νέο υλικό και λειτουργία του υπάρχοντος)

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, ανεύθυνα οι πολιτικές ηγεσίες αποφάσισαν την μείωση της θητείας, κάνοντας διπλό κακό:
Πρώτον, μειώθηκε η οροφή, με αποτέλεσμα να μην επανδρώνονται ικανοποιητικά οι μονάδες και
Δεύτερον, να μην εκπαιδεύεται ανάλογα το στρατεύσιμο προσωπικό.

Συγχρόνως, οι πολιτικές ηγεσίες απαξιώνουν το στρατιωτικό προσωπικό και επεμβαίνουν σε θέματα λειτουργίας και του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα σε πυλώνες που αν διαταραχθούν θα πέσει όλο το οικοδόμημα. Σαν παραδείγματα αναφέρουμε τις επεμβάσεις στη λειτουργία των Στρατιωτικών Σχολών, στους κανόνες ιεραρχίες και πειθαρχίας με τη λειτουργία ειδικού γραφείου του ΥΕΘΑ για την απευθείας υποβολή παραπόνων και αιτημάτων (που πρόσφατα ευτυχώς καταργήθηκε), στη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων, στην προσπάθεια αποκοπής των αποστράτων στελεχών από τα εν ενεργεία, στην άμεση παρέμβαση στις προαγωγές και μεταθέσεις του στρατιωτικού προσωπικού, ενώ δεν υπήρξε αντίδραση στη δημιουργία συνδικαλιστικού οργάνου μονίμων στελεχών των Ε.Δ. που αποτελεί καίριο πλήγμα σε θέματα ιεραρχίας και πειθαρχίας.

Με την σημερινή οικονομική κρίση που μας μαστίζει, δεν προβλέπεται να γίνουν σημαντικές νέες προμήθειες κυρίου υλικού. Όμως, είναι απαραίτητο να ληφθούν ορισμένα αναγκαία μέτρα χαμηλού κόστους που θα αναβαθμίσουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η αύξηση της θητείας των στρατευσίμων, η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την λειτουργία του υπάρχοντος υλικού.

Αυτές και άλλες παρόμοιες κινήσεις θα δείξουν προς κάθε κατεύθυνση την αποφασιστικότητά μας και ότι δε διαπραγματευόμαστε τα εθνικά μας κυριαρχικά συμφέροντα.

Ασφαλώς δεν υπάρχει καλύτερο πολίτευμα από την Δημοκρατία. Αλλά η Δημοκρατία πρέπει να λειτουργεί με κανόνες:

  • Να είναι σεβαστοί από όλους οι θεσμοί και οι νόμοι
  • Να επιλέγονται οι πλέον άξιοι είτε ως πολιτικοί είτε ως λειτουργοί της κρατικής μηχανής
  • Να γίνουν αντιληπτά από όλους τα εθνικά συμφέροντα τα οποία να προασπίζονται έναντι οιουδήποτε κόστους
  • Το κράτος να έχει συνέχεια και συνέπεια τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό
  • Να εξαφανισθούν τα ειδικά προνόμια των πολιτικών και κάθε πολίτης ή κοινωνική ομάδα να απολαμβάνουν αναλόγως της προσφοράς της, με δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου, και τέλος
  • Όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να ελέγχονται ανεξάρτητα θέσεως ή αξιώματος


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]