Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

NYT: Οι αρνήσεις που μας παγίδευσαν...


Με τίτλο «Οι αρνήσεις που παγίδεψαν την Ελλάδα» οι NewYorkTimes, σε μακροσκελές ρεπορτάζ τους αποκαλύπτουν ότι από τον Ιούνιο του 2009 οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, μέσω ενός προσχεδίου έκθεσής τους, προειδοποιούσαν ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια εκτός ελέγχου περιδίνηση και το χρέος της μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία.

Όμως οι Έλληνες αξιωματούχοι της κυβέρνησης Καραμανλή, αντιδρώντας, παραπονέθηκαν στο ΔΝΤ και έτσι τα συμπεράσματά του «κουκουλώθηκαν» με ευθύνη και των αξιωματούχων του Ταμείου. Η τελική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα υποβάθμιζε τους κινδύνους για χρεοκοπία και τις συνέπειές της για την ευρωζώνη.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πλήρως ενήμερος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο του προσχεδίου και των πραγματικών συνθηκών της ελληνικής οικονομίας. Πράγματι, πέντε μήνες μετά την αρχική πρόγνωση του ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου απεκάλυψε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πει ψέμματα για το μέγεθος του ελλείμματος, το οποίο εκτινασσόταν στο μη βιώσιμο 12% του ΑΕΠ, έναντι 6%, που είχε δημοσιεύσει η κυβέρνηση.

Οι New York Times καταγράφοντας στην ουσία το ιστορικό της κρίσης, υποστηρίζουν ότι σε όλες τις προσπάθειες να αποσοβηθεί η κρίση, οι εμπλεκόμενες πλευρές απέφευγαν να αναφέρουν τα συμπεράσματα του σχεδίου της έκθεσης του ΔΝΤ, ότι δηλαδή η Ελλάδα κινδυνεύει και θα πρέπει οπωσδήποτε να μειώσει το χρέος της. «Η αναδίπλωση του ΔΝΤ ήταν μόνο ένα μικρό στοιχείο σε ένα ευρύ πλέγμα άρνησης που βοήθησε να οδηγηθεί η Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής και απειλεί να διαλύσει το ευρώ», αναφέρει η εφημερίδα.

«Πολιτικοί, τραπεζίτες και αξιωματούχοι υποτίμησαν τους κινδύνους. Τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί από τους υπευθύνους πρόσφεραν λύσεις που απλά άφησαν το πρόβλημα να κακοφορμίσει» σημειώνουν.

Ο βασικός υπέρμαχος της άρνησης ήταν ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζακ-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος επέμενε πως δεν επιτρέπεται σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα να πτωχεύσει. Σύμφωνα όμως με πολλούς ειδικούς, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δραστηριοποιούνταν πιο γρήγορα για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, αλλά και του ισπανικού και του ιταλικού, η κρίση που πλήττει σήμερα ολόκληρη την Ευρώπη μπορεί και να είχε ήδη ξεπεραστεί.

«Εξαιτίας αυτής της άρνησης και της καθυστέρησης, η Ελλάδα χρειάζεται να «κουρέψει το 85% του χρέους της -το 50% δεν είναι αρκετό» υποστήριξε με δήλωσή του ο Γουίλεμ Μπούτερ, επικεφαλής οικονομολόγων της Citigroup. ¨

«Ήταν εμφανές από την άνοιξη του 2010, ότι το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο» συμπλήρωσε με σχόλιό του ο Ρίτσαρντ Πόρτες, οικονομολόγος του London Business School.

Ο Ολλανδός οικονομολόγος Μπομπ Τράα, σημερινός «τοποτηρητής» του ΔΝΤ στην Αθήνα, που συνέταξε το επίμαχο προσχέδιο της έκθεσης του Ταμείου, επανήλθε λίγο αργότερα με νέα έκθεσή του, στην οποία κατέληγε πως «αν η Ελλάδα ήταν επιχείρηση θα είχε πτωχεύσει προ πολλού».¨

Για ακόμη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε, αλλά τα συμπεράσματα της ανάλυσης αυτή τη φορά δεν τροποποιήθηκαν. Μόνο πρόσφατα, γράφει η εφημερίδα, άρχισε να δίνεται προσοχή στις πρώτες εκείνες εκθέσεις και αναλύσεις του ΔΝΤ.

Στο ρεπορτάζ καταγράφεται ότι ενώ οι Έλληνες αξιωματούχοι (βλέπε τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου) παραδέχονταν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι η χώρα έχει ξεμείνει από λεφτά, οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση ήταν ταμπού.

Ο Γ. Παπανδρέου, κατά τους «Times», που επικαλούνται συνομιλία τραπεζίτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, εξέταζε από την περασμένη άνοιξη όλες τις επιλογές, ακόμη και αυτήν της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, ο επικεφαλής του IIF (Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών), Τσαρλς Νταλάρα, που διαπραγματεύεται το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, όταν σε συνάντηση που είχε με Παπανδρέου - Βενιζέλο στην Αθήνα τούς είπε ότι θα χρειαστεί άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «έδειχναν σοκαρισμένοι και έκπληκτοι» δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Νταλάρα.

«Έδειχναν να μην το πιστεύουν».

Από το περασμένο καλοκαίρι, το Βερολίνο ξαναστύλωσε για ακόμη μια φορά τα πόδια του καθυστερώντας επικίνδυνα τις αποφάσεις. Η πρόσφατη απόφαση της 27ης Οκτωβρίου για τη νέα δανειακή σύμβαση εκτιμήθηκε από τους ειδικούς ως ακόμη μια μορφή άρνησης. «Πρέπει να έχεις ένα πιεστικό στοιχείο για να το κάνεις να λειτουργήσει» είπε ο Μίτου Γκουλάστι, ένας ειδικός σε θέματα χρεοκοπίας του Πανεπιστημίου Duke. «Το να μην το αποδέχεσαι, σημαίνει ότι ζεις σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπως η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».

Η φίμωση Βαρουφάκη

Το Φεβρουάριο δε του 2010, ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, ισχυρίσθηκε δημοσίως ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει. Αμέσως δέχθηκε την επίθεση του τότε υπουργού Οικονομικών- Γιώργου Παπακωνσταντίνου- επειδή διέδιδε αυτά που οι αξιωματούχοι αντιμετώπιζαν ως επιβλαβείς σκέψεις.

Ωστόσο ο κ. Βαρουφάκης, συνέχιζε να στηρίζει την άποψή του, αλλά μετά από ένα χρόνο, μετά και από μία τηλεοπτική «τηλεμαχία» με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, οι προσκλήσεις προς τον διάσημο οικονομολόγο στην κρατική τηλεόραση μειώθηκαν δραματικά.

«Σε μία από τις τελευταίες μου εμφανίσεις», λέει ο κ. Βαρουφάκης, «ο παρουσιαστής μου είπε “σε παρακαλώ σταμάτα να χρησιμοποιείς τη λέξη «πτώχευση»- μου δημιουργείς μεγάλο πρόβλημα».




Περιοδικό "Επίκαιρα"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]