Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η επιμονή για "γερμανοποίηση", οδηγεί την Ευρωζώνη σε διάλυση…


Η κατάσταση στην Ευρωζώνη χτύπησε κόκκινο. Οι οικονομίες των κρατών της Ευρώπης καταρρέουν η μια πίσω από την άλλη, στην τελική επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι «αγορές». Απόψεις, όπως έκδοση ευροομόλογου ή ομοσπονδοποίηση των κρατών της Ευρωζώνης, εκτός του ότι απαιτούν αποφασιστικότητα από όλα τα κράτη για διάθεση της περιουσίας τους σε έναν κοινό ευρωπαϊκό στόχο και παραχώρηση της Εθνικής τους Κυριαρχίας (πράγμα απίθανο), απαιτούν ταυτόχρονα και μεγάλη άνεση χρόνο για τις σχετικές χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι άκαιρες και δεν προσφέρουν καμία άμεση λύση.

Τα κεφάλαια της Ευρωζώνης δεν επαρκούν πλέον, καθόσον όλες οι οικονομίες είναι στο κόκκινο. Ακόμα και η θεωρούμενη στιβαρή Γερμανική οικονομία, βάλλεται από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Γιούνκερ, ο οποίος αφήνει υπαινιγμούς και υπονοούμενα για το πραγματικό χρέος της Γερμανίας και τα γερμανικά δημόσια ελλείμματα. Έχουμε λοιπόν μια έκρυθμη κατάσταση, όπου…. όλα βγαίνουν σιγά σιγά στην επιφάνεια και το τσουνάμι των αγορών επιθετικά παρασύρει πια ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Μια λύση υπάρχει πλέον. Να τυπώσει άμεσα η ΕΚΤ χρήμα, να αλλάξει το καταστατικό της και να μπορεί να δανείσει άμεσα τα κράτη της Ευρωζώνης, όπως κάνει με τρίτα κράτη. Το τέχνασμα που σκέφτονται να δανείζονται τα ίδια τα κράτη της Ευρωζώνης από το ΔΝΤ, με χρήματα που θα του δανείζει η ΕΚΤ, εκτός από κωμικό, σε κάθε περίπτωση θα οδηγήσει σε πλουτισμό του ΔΝΤ και σε νέα υπερχρέωση των ευρωπαϊκών κρατών απευθείας στο ΔΝΤ. Είναι φανερό ότι τέτοιες σκέψεις, μόνο τοκογλύφοι μπορούν να τις κάνουν.

Στην πρόταση της εκτύπωσης χρήματος από την ΕΚΤ, την οποία υποστηρίζουν πλέον όλο και πιο πολλοί, αντιδρά σθεναρά η Γερμανία για τους δικούς της λόγους που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της αξίας των πλεονασμάτων που έχει αποσπάσει από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γκίντο Βέστερβελε, σε άρθρο του στο σημερινό φύλλο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, λέει ότι: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να τυπώσει χρήμα για να βοηθήσει να αμβλυνθεί η κρίση στην ευρωζώνη, καθώς κάτι τέτοιο θα προσέφερε μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση και θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να διαλύσει τη μεταρρύθμιση».

Βλέπουμε λοιπόν ότι η Γερμανία, αντί να προχωρήσει σε μια ανακουφιστική για την Ευρώπη ενέργεια, αντίθετα επιδιώκει να επιβάλει σκληρή οικονομική πολιτική πλεονασματικών προϋπολογισμών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δηλαδή, ακόμα και αυτή τη στιγμή του χαμού, θέλει να επιβάλει μια Γερμανοποίηση της Ευρώπης. Όμως αυτή η άποψη δεν μπορεί να δώσει άμεσα αποτελέσματα, ούτε να σώσει την Ευρώπη τώρα που έχει άμεση ανάγκη.

Στην πραγματικότητα η Γερμανία, εγκαταλείπει την Ευρωζώνη στην τύχη της. Αφήνει τις αγορές να εκδηλώσουν όλη την επιθετικότητά τους, σε μια ανελέητη σύγκρουση με τα απροστάτευτα κράτη και ότι ήθελε προκύψει. Αν η Ευρωζώνη τα καταφέρει, έχει καλώς. Αν δεν τα καταφέρει, τότε θα διαλυθεί και ίσως δημιουργηθεί ένας πιο σκληρός ευρωπαϊκός πυρήνας στο μέλλον.

Αν η Γερμανία ήθελε πραγματικά το γενικότερο καλό αυτής της Ευρωζώνης, θα έπρεπε να συναινέσει στο να αλλάξει άμεσα ο κανονισμός της ΕΚΤ, για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι πιο επικίνδυνες οικονομίες, με ταυτόχρονη (όπως το επιθυμεί) αλλαγή της συνθήκης ώστε να επιβάλλονται οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί και οι κυρώσεις αποβολής. Αν αντίθετα, αυτή τη στιγμή καταστραφεί η Ευρωζώνη, τι νόημα θα έχουν μετά οι όποιες αλλαγές;

Μήπως τελικά η Γερμανία θέλει πραγματικά να διαλυθεί αυτή η Ευρωζώνη και να δημιουργηθεί ένας πιο σκληρός ευρωπαϊκός πυρήνας; Γιατί άραγε ο κ. Σόϊμπλε θεωρεί ότι η Αγγλία θα μπει μετά βεβαιότητος στο ευρώ;; Ποιο ευρώ; Αυτό που είναι σήμερα ή το μελλοντικό;

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]