Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Reuters: Η Ελλάδα στο γύρο του θανάτου


Αν η πορεία της Ελλάδας ήταν μία κόκκινη γραμμή, δε θα υπήρχε σε αυτή καμία ευκαιρία για παράκαμψη προς την αναβίωση της οικονομικής ανάπτυξης, που θα μπορούσε να βάλει το χρέος σε βιώσιμη τροχιά, να καθησυχάσει τους ξένους πιστωτές και να προσφέρει ελπίδα στους βουτηγμένους στην ύφεση πολίτες της, γράφει σε ανάλυσή του στο Reuters o Alan Wheatley.

Αντιθέτως, η χώρα βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο- ή στο γύρο του θανάτου- όπου δανείζεται όλο και περισσότερα για να τα βγάλει πέρα με τα χρέη της, εξανεμίζοντας την ανάπτυξη και επιδεινώνοντας συνεχώς την αναλογία της χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

«Ακόμα και αν ξελασπώσει από την παγίδα του χρέους, αυτό δε θα είναι μία θαυματουργή λύση» σημειώνει ο Wheatley.

Ένα διαχειρίσιμο επίπεδο δανεισμού είναι αναγκαίο, αλλά όχι ικανό για την Ελλάδα ώστε να ξεκινήσει την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και να συνεχίσει την ανάπτυξη μετά από τρία χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης.

Για να φανεί η ταχύτητα της επιδείνωσης, το ΔΝΤ στήριξε τη «διάσωση» της Ελλάδας του Μάη του 2010 στις προβλέψεις ότι το ακαθάριστο χρέος θα κορυφωθεί το 2012 σε 149% του ΑΕΠ, έναντι 172% που αναμένεται πλέον να φθάσει του χρόνου.

Ο Δημήτρης Δρακόπουλος, οικονομολόγος της Nomura στο Λονδίνο, λέει στο Reuters:

«Η Ελλάδα έχει μεγάλες διαρθρωτικές δυσχέρειες στην ανάπτυξη, και η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της είναι μόνο ένα από τα σημεία συμφόρησης».

Η Ελλάδα έχει δεχθεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις από την τρόικα με αντάλλαγμα την οικονομική σανίδα σωτηρίας. Αυτές περιλαμβάνουν περικοπές στη δημόσια μισθοδοσία, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και το άνοιγμα των προστατευόμενων τομέων της οικονομίας.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τέτοιες βαθιές αλλαγές θα μπορούσαν να αυξήσουν το συνολικό εγχώριο προϊόν κατά 10% τα επόμενα 20 χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα μέτρα στραγγαλίζουν την ανταγωνιστικότητα.

«Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις επιδεινώνουν τα πράγματα βραχυπρόθεσμα» λέει ο κ. Δρακόπουλος. «Η απελευθέρωση της οικονομία στην αρχή, υπό αυτές της συνθήκες, θα δυσκολέψει περαιτέρω τις καταστάσεις τα πρώτα χρόνια», σημειώνει.

Οι αγορές από την άλλη πιστεύουν ότι με το υπάρχον εργατικό δυναμικό, την υπερμεγέθη γραφειοκρατία και την πολύ χαμηλή παραγωγικότητα, σχεδόν 30% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, η Αθήνα έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]