Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κλείνουν την ΣΕΚΑΠ, πριν πουληθεί! Ποιοί και γιατί βιάζονται;


Η έλλειψη ρευστότητας της Αγροτικής Τράπεζας είναι τόσο έντονη που την υποχρέωσε να κλείσει το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, επειδή δεν μπορεί να αντέξει την χρηματοδότησή του για δύο μήνες, μέχρι να πουληθεί! Η Αγροτική, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε να σταματήσει η χρηματοδότηση και ουσιαστικά να μείνουν εκτός δουλειάς οι 300 εργαζόμενοι. Έτσι ο ιδιώτης που θα πάρει την ΣΕΚΑΠ θα την αγοράσει «καθαρή»…

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση της ΣΕΚΑΠ, στην οποία η Αγροτική Τράπεζα έχει 50% και ήδη είχαν επιλεγεί 7 εταιρείες.

1. Adris Grupa D.D. (Κροατία)
2. British American Tobacco (BAT) (Μεγ. Βρετανία)
3. Bommidala Enterprises Pvt. Ltd (Ινδία)
4. Ηλίας Παπαδόπουλος Α.Ε.
5. Imperial Tobacco Group Plc (Μεγ. Βρετανία)
6. KT&G Corporation (Ν. Κορέα)
7. SEBA Group (Τουρκία)

Ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός έστειλε εξαιρετικά επείγουσα επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτική .Ηλία Πεντάζο, όπου τονίζει: «Η ΣΕΚΑΠ Α.Ε. είναι μία σιγαρετοβιομηχανία μετοχικού ενδιαφέροντος της Αγροτικής Τράπεζας και συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας μας, η οποία απασχολεί 300 εργαζόμενους, κατέχει σημαντικό μερίδιο στην κατανάλωση τσιγάρων στην ελληνική αγορά και δραστηριοποιείται στην Ξάνθη, όπου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή της περιοχής.

Η εταιρεία, λόγω των συνεχών αυξήσεων στον φόρο κατανάλωσης των τσιγάρων αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα η ΑΤΕ να αποφασίσει την ιδιωτικοποίησή της μέσω της διάθεσης των μετοχών που κατέχει.

Οι σχετικές διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση προχωρούν με πολύ ικανοποιητικό τρόπο κι έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον από πολυεθνικές εταιρείες του καπνικού τομέα για την αγορά των μετοχών της ΣΕΚΑΠ.

Ωστόσο, μόλις δύο μήνες πριν την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής της, λόγω προσωρινών προβλημάτων ρευστότητας η εταιρεία οδηγείται σε διακοπή της λειτουργίας με ορατό τον κίνδυνο την απώλεια του μεριδίου της στην αγορά και την απώθηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Αντιλαμβάνεστε, ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για την ίδια την εταιρεία, θα προκαλέσει μείζον οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα στη Θράκη, αλλά και θα στείλει το μήνυμα εντός κι εκτός των συνόρων της χώρας ότι η κυβέρνηση κινείται ενάντια στην εκδήλωση ξένου ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Κατόπιν αυτών, σας παρακαλώ άμεσα να δώσετε λύση στο πρόβλημα της ΣΕΚΑΠ, διότι σε διαφορετική περίπτωση αναλαμβάνετε την ευθύνη των όποιων συνεπειών από την καθυστέρηση ή την αδιαφορία σας στη λήψη των σχετικών αποφάσεων».

Σχόλιο ιστολογίου: Ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να διερευνηθεί ο ύποπτος ρόλος της Αγροτικής Τράπεζας στο ξεπούλημα της συγκεκριμένης Ελληνικής Καπνοβιομηχανίας (αρνήθηκε να την στηρίξει και να προχωρήσει σε έναν λόγικό εξορθολογισμό των αποδοχών των εργαζομένων), αλλά και κάποιων (συγκεκριμένων;) που έχουν καταγγελθεί για "παράξενες" θέσεις σχετικά με το είδος βιωσιμότητας της ΣΕΚΑΠ.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμεληθεί και η σημερινή εξέλιξη, δηλαδή το κλείσιμο της εταρείας πριν την πώλησή της, αφού έτσι μειώνεται κατά πολύ η τιμή της πώλησης...

Αλήθεια, πόσες δουλειές υπάρχουν σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή από την ΣΕΚΑΠ;

Πόσες νέες συνεργασίες μπορεί να δημιουργήσει η εταιρεία;

Έχει γίνει κάποια σχετική έρευνα;

Έχει ανατεθεί σε ειδικούς η περαιτέρω εξάπλωση της εταιρείας στην αγορά;

Ρωτάμε, επειδή εμείς γνωρίζουμε τουλάχιστον έναν Έλληνα ο οποίος ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την συγκεκριμένη Ελληνική Καπνοβιομηχανία προκειμένου να κάνει εξαγωγές...

Ποιοί και γιατί, λοιπόν, βιάζονται να κλείσουν την εταιρεία; Αυτό το τελευταίο είναι ένα ερώτημα που ίσως θα έπρεπε να ψαχτεί από το ΣΔΟΕ. Μία έρευνα για περιουσιακά στοιχεία στελεχών της ΣΕΚΑΠ ίσως θα έφερνε πολλά στοιχεία στο φως και φυσικά πολλά συμπεράσματα για το τι πραγματικά συνέβη στην εταιρεία κατά τα τελευταία δύο χρόνια (και όχι μόνο...).

Θα τολμήσουν οι εισαγγελείς ή υπάρχει κώλυμα λόγω πολιτικής - κυβερνητικής εμπλοκής;


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Παγκοσμιοποίηση και λάιτ δεν γίνεται. Όταν πηγαίναμε στις κάλπες και ψηφίζαμε για ηγέτη έναν Αμερικανό που μίλαγε για τις μεγάλες περιφέρειες, για την πράσινη ανάπτυξη, για την ψηφιοποίηση όλης της ζωής μας, έπρεπε να το ξέραμε τι μας περιμένει. Οι περιφέρειες είναι οι αυριανές ειδικές οικονομικές ζώνες. Βλέπε Πολωνία, ήδη χωρισμένη όπως ένα σουπερμάρκετ σε τμήματα Υ, Χ, Ψ και ό,τι άλλο προκύψει. "Απ' αυτό έχετε"; "Βεβαίως έχουμε. Απ' όλα έχει το μαγαζί. Και όλα σε συσκευασία που γράφει το όνομά μας. Όπως λέμε Καρφούρ". Η ΣΕΚΑΠ και οι άλλες εταιρείες που είχαμε συνηθίσει από παιδιά, που είχαμε πάρει για δεδομένο ότι θα ήταν για πάντα, πέφτουν μια μια, σαν αιχμάλωτοι σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αυτές τώρα, αργότερα ακόμη και τα σχολεία και οι δήμοι.

    Έλληνες, δεν έμεινε καιρός για άλλο ύπνο. Έχουν εισβάλει και μας πολιορκούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]