Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Κίσινγκερ χαϊδεύει την Τουρκία λέγοντας πως θα γίνει μεγάλη δύναμη στη Μέση Ανατολή


  • «Μαστίγιο και καρότο» στους Τούρκους από τον αμερικανό διπλωμάτη, που «χάιδεψε τα αυτιά» της Αγκυρας αλλά προειδοποίησε να μην θιγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα κληθεί εκ των πραγμάτων να παίξει έναν σημαντικότερο ρόλο στην Μέση Ανατολή διατύπωσε χτες Τετάρτη ο Χένρι Κίσιγκερ μιλώντας σε συνέδριο στην Πόλη.

Ο πολύπειρος αλλά και αμφιλεγόμενος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι η σταδιακή αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ και το Αφγανιστάν αφήνει το πεδίο ελεύθερο στην Τουρκία να αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό της ρόλο.

Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει η Αγκυρα να μην θίξει τα ζωτικά συμφέρονα των Αμερικανών στην περιοχή, σημείωσε με νόημα ο Κίσιγκερ.

Το σχόλιο αυτό έρχεται σε μία περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να σταματήσει τις κυπριακές έρευνες στην ΝΑ Μεσόγειο (σε συνεργασία με αμερικανική εταιρεία). Ταυτόχρονα οι Ερντογάν και Νταβούτογλου προωθούν σταθερά την εικόνα της Τουρκίας ως ηγέτιδας των ισλαμικών χωρών, λόγω της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, του δημοκρατικού καθεστώτος και της εγγύτητας με την Ευρώπη.

Τα προβλήματα ωστόσο δεν λείπουν, τόσο στα νότια σύνορα με τους Κούρδους και εσχάτως με το κύμα προσφύγων από τη Συρία, όσο και με το Ισραήλ, παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ, λόγω της φονικής επέμβασης πέρυσι στο Mavi Marmara.

Ειδικά για το θέμα αυτό ο Κίσιγκερ τόνισε ότι η στάση και των δύο πλευρών είναι εσφαλμένη και απαιτείται μία διαφορετική θέση προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους.

Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Άγγελος Πρωτοστάτης.

    Ναι συμφωνώ. Η Τουρκία έχει να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Αυτή του σάκου του μπόξ. Θα την βάλουνε στην μέση και θα την αλαλιάσουνε στο κλωτσίδι. Πρώτα θα την ποδοπατήσουν οι Ρώσοι και ενώ θα έχει στρέψει υποταγμένη τα όπλα, θα αρχίσει το πελέκημα το ΝΑΤΟ ενώ ότι απομείνει θα το φάνε για πρωϊνό οι Αρμένιοι η αρρώστιες και πρωπαντός Οι Κούρδοι. Κάποια οικονομικά συμφέροντα με εκπρόσωπο τον πολλά βαρύ Σόρος και αυτού του παπάρα του Φετουλαχ Γκουλνές, δραστηριοποιούνται ήδη στην περιοχή με σκοπό να φέρουν σε τροχιά σύγκρουσης τους αυριανούς εχθρούς,ετσι ώστε αυτό που θα προκύψει να εξυπηρετήσει απόλυτα τους πραγματικούς τους στόχους, όσον αφορά τον έλεγχο της ροής ενέργειας πρός την Ευρώπη. Αυτοί παλεύουν για ένα κράτος του Κουρδισταν(από Ιρακ-Ιραν-Συρία-Τουρκία με έξοδο στην Μεσόγειο) που θα παραγει και θα διακινεί πετρέλαιο και ένα κράτος της Τουκίας (με Μακεδονία , Θράκη και ίσως Κόσοσβο), κόμβος ενεργιακός μεταφοράς φυσικού αερίου απο Τουρμενιστάν, Αζερμπαϊτζαν και εσχάτως από Κυπρο-Ισραήλ, με προορισμό την ευρώπη,αμφότερα Εβραϊκών συμφερόντων (ώς προς το οικονομικό σκέλος) και αμερικανικών όσον αφορά τις γεωστρατηγικές τους συνέπειες. Δεν θα τα καταφέρουν/προλάβουν όμως και τότε θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την... Ελλάδα να παίξει για τελευταία της ίσως φορά πρωταγωνιστικό ρόλο (πρωτίστως πνευματικό) στην παγκόσμια ιστορία.
    Το μπασμένο ο Νταβούτογλου κατάφερε το αδιανόητο.
    Τα χάλασε με όλο τον κόσμο.Ανατολή, Δύση,Άραβες,Κούρδους,Ιρανούς και φαινομενικά με Εβραίους και Αμερικάνους. Παρα πολλοί ασταθμητοι παραγοντες για να βρεί μιά δεδομένη στιγμή την πολυποθητη δυναμική της έστω, ισορροπία. Ήρθε ο καιρός ώς φαίνεται,να πληρώσουν(αυτοί και κάποιοι άλλοι) για όλα τους τα εγκλήματα. Οι κρύες στέπες του Τουρκμενισταν και της Μογγολίας ανοίγονται ήδη διάπλατα μπροστά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Άγγελος Πρωτοστάτης τα είπε όλα. Για όσους πέσουν στον πειρασμό να σκεφτούν ότι ο Κίσινγκερ εκτός απο εβραίικο αίμα έχει και τούρκικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]