Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θέμα εθνικής κυριαρχίας θέτει –ξανά– ο Σόιμπλε!

  • Θέμα παράδοσης «μέρους της εθνικής κυριαρχίας» της Ελλάδας θέτει, εμμέσως πλην σαφώς, για μία ακόμη φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!

Στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της Welt, o κύριος Σόιμπλε τονίζει πως η περίπτωση της Ελλάδας ήταν και θα είναι μοναδική για την Ευρωζώνη, η λύση του «κουρέματος» που προκρίθηκε δεν πρόκειται να επαναληφθεί, κυρίως γιατί τα «ανταλλάγματα» που ζητούνται είναι αυστηρά και εν μέρει θα απαιτήσουν την «παράδοση από την Ελλάδα μέρους της εθνικής της κυριαρχίας, στο βαθμό που η οικονομία της και οι πολιτικές της επιλογές θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των δανειστών της».

Χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου του κυρίου Σόιμπλε όπου εκτιμά πως «καμία άλλη χώρα δεν θα ήθελε να υποστεί αυτά που είναι αναγκασμένη να πράξει η Ελλάδα»!!!

Κι όλα αυτά ενώ πληθαίνουν οι ενστάσεις κορυφαίων αναλυτών – παρεμπιπτόντως οι Γερμανοί πρώτοι απ’ όλους – αναφορικά με την … αναποτελεσματικότητα ΚΑΙ των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Αίφνης ο εκ των συμβούλων του ίδιου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ντ. Φουστ δηλώνει πως οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου είναι ανεπαρκείς, πως η λύση που βρέθηκε για την Ελλάδα δεν είναι οριστική και προβλέπει ότι θα υπάρξει ανάγκη στο μέλλον είτε για νέο κούρεμα, είτε για περαιτέρω δανεισμό της Ελλάδας.

Την εκτίμηση ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξες οι … εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα επανέλαβε ΚΑΙ ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο χερ Ράιχενμπαχ εκτιμά ότι στο καλύτερο δυνατό σενάριο θα χρειαστούν δύο ή τρία χρόνια για να μπει η Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης.

Αυτές οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά ήπιες σε σχέση με τις δηλώσεις του γνωστού και μη εξαιρετέου οικονομολόγου Χανς Βέρνερ Σιν, επικεφαλής του Ινστιτούτου ΙFO του Μονάχου. Ο οποίος, σε συνέντευξη στη Münchner Merkur, δηλώνει πως οι αποφάσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι απαράδεκτες και επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση του περί ανάγκης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη γιατί αυτή είναι – κατά την άποψή του – η μόνη διέξοδος της Ελλάδας για να ξαναγίνει ανταγωνιστική.

Έντονα επικριτικός εμφανίζεται τέλος και ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζόρτζ Σόρος, αυτή τη φορά ψέγοντας τους ηγέτες της Ευρωζώνης γιατί «δεν ξέρουν να χειρίζονται τις αγορές , άργησαν ξανά και δεδομένης της δυναμικής της κρίσης έκαναν λίγα για ακόμη μια φορά».

Σύμφωνα με τον ίδιο η Σύνοδος της 26ης Οκτωβρίου δίνει μόνο προσωρινή ανακούφιση για τη χώρα και για τις αγορές. Επεσήμανε πως το ελληνικό χρέος παραμένει πολύ μεγάλο και εξακολουθεί να αυξάνεται και ότι η χώρα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και τέλος τόνισε πως «εάν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας δεν θα αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αναταραχές και εντάσεις στην Ελλάδα»!

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]