Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λογαριάζουν… χωρίς τον ξενοδόχο;


Μετά το PSI, στη ζωή μας μπήκε από την προηγούμενη Τετάρτη το PSI Plus, plus… Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο μίλησαν για μεγάλο επίτευγμα το «κούρεμα» κατά 50% στους που θα υποστούν οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων. Όμως επενδυτικοί και οικονομικού κύκλοι αναρωτιούνται πως η κυβέρνηση θεωρεί βέβαιο πως οι τράπεζες θα δεχτούν το συγκεκριμένο haircut, το οποίο θα τις υποχρεώσει να εγγράψουν νέες ζημίες. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την δυσπιστία τους για την επίτευξη του στόχου και επισημαίνουν πως οι συνομιλίες αναμένεται να κρατήσουν αρκετό διάστημα.

Τραπεζικοί παράγοντες υπενθυμίζουν πως το αρχικό PSI που προέβλεπε «κούρεμα» 21% δεν έγινε εύκολα δεκτό από τους ιδιώτες. Μάλιστα χρειάστηκε να πάρει παράταση και τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία με το 70% των πιστωτών, αν και το υπουργείο, για να ηρεμήσει τις αγορές, υποστήριξε πως η συμμετοχή άγγιξε το 90%.

Αν λοιπόν με haircut 21% οι τράπεζες δεν έδειξαν μεγάλη προθυμία να συμμετάσχουν στο rollover των ελληνικών ομολόγων, πως η κυβέρνηση είναι τόσο σίγουρη πως τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα δεχτούν το πολύ μεγαλύτερο «κούρεμα» που προβλέπει η τελευταία συμφωνία των ευρωπαίων;

Αποκλειστικές πληροφορίες του sofokleous10.gr αναφέρουν πως μετά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφή εντολή στα στελέχη του υπουργείο Οικονομικών να είναι πολύ προσεκτικά στις δηλώσεις τους σχετικά με τη συμμετοχή των τραπεζών. Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στους στενούς τους συνεργάτες υποστήριξε πως το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την επιτυχία της συμφωνίας, καθώς θα διαφανεί ένα οι ιδιώτες είναι αποφασισμένοι να υποστούν τις συνέπειες από το «κούρεμα» κατά 50% των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Διαχειριστές και οικονομολόγοι θεωρούν πως οι διαβουλεύσεις μεταξύ τραπεζών – ασφαλιστικών οργανισμών και κυβερνήσεων θα είναι έντονες και χρονονοβόρες και το οποία αποτέλεσμα θα πρέπει να αναμένεται περί τα τέλη του έτους. Πάντως ο επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF) Τσαρλς Νταλάρα με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ» εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι «τουλάχιστον 9 στις 10 τράπεζες θα αποδεχτούν την απομείωση κατά 50% των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους” σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής». Ο κ.Νταλάρα είχε παίξει καθοριστικό ρόλο και στη διερεύνηση της συμμετοχής των ιδιωτών σε σχέση με την απόφαση της 21 Ιουλίου που προέβλεπε «κούρεμα» 21-23%. Όμως δεν εμφανίστηκε το ίδιο αισιόδοξος και σε ότι αφορά στις αντίστοιχες τοποθετήσεις ασφαλιστικών εταιρειών σε ελληνικά ομόλογα. «Ίσως χρειαστεί λίγη πειθώ ακόμη», ανέφερε. Από τα ομόλογα αξίας 206 δισ. ευρώ που βρίσκονται σήμερα στα χέρια ιδιωτών, η ασφαλιστική βιομηχανία κατέχει μερίδιο 24 δισ. ευρώ, αλλά η έκθεσή τους είναι λιγότερο διαυγής από ό,τι στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος αποκάλυψε πρόσφατα επακριβώς τις αντίστοιχες τοποθετήσεις του στο πλαίσιο ελέγχων κεφαλαιακής επάρκειας που διενεργήθηκαν στην Ευρώπη.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε χρέους σε δηλώσεις του προς το περιοδικό Spiegel απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τις τράπεζες να αποδεχθούν τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Λέγαμε πάντα ότι προτιμούμε το εθελοντικό κούρεμα, έχουμε εξηγήσει όμως επίσης ότι ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος δεν μπορεί να αποκλειστεί», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με την προδημοσίευση, τονίζοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες για τους ιδιώτες πιστωτές. «Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Αλλά η πιθανότητα να επιτύχουμε έχει αυξηθεί από την περασμένη εβδομάδα», σημείωσε.

Από τις δηλώσεις Σόιμπλε καθίσταται σαφές πως οι ευρωπαίοι επιθυμούν τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμφωνίας. Η επιμονή των πολιτικών για μια εθελοντική συμφωνία, οφείλεται στο φόβο πως εάν πυροδοτηθεί η αποπληρωμή των CDS, οι επιπτώσεις για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα θα είναι άγνωστες και απρόβλεπτες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ένα ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων και φέρνουν σαν παράδειγμα την περίπτωση της χρεοκοπίας της Lehman Brothers. Ωστόσο τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο τρόμος των Ευρωπαίων απέναντι στο πιστωτικό γεγονός ήταν μάλλον υπερβολικός.

Η αλήθεια είναι ότι η αγορά των CDS έχει δαιμονοποιηθεί στην Ευρώπη. Ασφαλώς, πρόκειται για μια αδιαφανή αγορά, που λειτουργεί όχι μόνο έξω από την εποπτεία των αρχών, αλλά και με σύνθετους τρόπους, που πολλοί από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών αδυνατούν να παρακολουθήσουν. Όμως, με το ξέσπασμα της κρίσης του ευρώ, τα CDS απέκτησαν τις διαστάσεις ενός αστικού μύθου. Οι ιστορίες για αυτό το «σκοτεινό εργαλείο των κερδοσκόπων», μέσω του οποίου οι καρχαρίες των αγορών πλουτίζουν από τον πόνο των λαών, έκαναν την εμφάνισή τους όχι μόνο στον ελληνικό, αλλά και στον ευρωπαϊκό τύπο. Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στην πραγματικότητα, το μέγεθος της αγοράς των CDS είναι πολύ μικρότερο από αυτό που της προσδίδεται. Οι καθαρές ανοικτές θέσεις στα συμβόλαια, που ασφαλίζουν έναντι του ενδεχόμενου μιας ελληνικής χρεοκοπίας, είναι ύψους 3,7 δισ. δολαρίων. Σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος, οι τράπεζες που εξέδωσαν αυτά τα συμβόλαια, θα πρέπει να πληρώσουν σε εκείνους που τα αγόρασαν 750-900 εκατ. δολάρια, υπολογίζει η Nomura.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ελατε εθελοντικά για να σας γ..σουμε και να σας κουρεψουμε γιατι ετσι και αλλιώς θα σας γ..σουμε και θα σας κουρεψουμε.

    Καλό ε!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]