Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Υπό δοκιμή» η τουρκική πολιτική στη Μέση Ανατολή

Οταν ξέσπαγε η λιβυκή εξέγερση, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίον ο Λίβυος ηγέτης είχε απονείμει αυτοπροσώπως το «Βραβείο Καντάφι για την Ειρήνη», εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος απέναντι σε κάθε επέμβαση του ΝΑΤΟ. Με συνολικές συμβάσεις 15 δισ. δολαρίων στη Λιβύη, οι τουρκικές εταιρείες κινδύνευαν να χάσουν πολλά από μια ενδεχόμενη αλλαγή καθεστώτος.

Από τη στιγμή που έγινε σαφές, όμως, ότι το παιχνίδι είχε κριθεί, ο Ερντογάν κάλεσε τον Καντάφι να παραιτηθεί και η Αγκυρα αναγνώρισε το Προσωρινό Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να μη μείνει εκτός νυμφώνος. Μάλιστα, προχθές η Κωνσταντινούπολη φιλοξένησε τη σύνοδο κρατών της Ομάδας Επαφής, όπου προσπάθησε να υπερφαλαγγίσει τους πάντες: ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να ξεπαγώσουν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της στρατιωτικής δράσης του ΝΑΤΟ μέχρις ότου συντριβούν τα τελευταία υπολείμματα του παλιού καθεστώτος.

Πόσο αποτελεσματική, για τα τουρκικά συμφέροντα, θα αποδειχθεί η στροφή 180 μοιρών θα φανεί στο προσεχές μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, ο Σινάν Ουλγκέν από το Κέντρο Διεθνών Μελετών της Κωνσταντινούπολης φαίνεται να έχει δίκιο όταν επισημαίνει: «Οι εξεγέρσεις σε Λιβύη και Συρία έδειξαν το μαλακό υπογάστριο της στρατηγικής Νταβούτογλου περί “μηδενικών προβλημάτων” με όλους τους γείτονες, γιατί κάτι τέτοιο αναπόφευκτα συνεπάγεται μηδενικά προβλήματα με τα καθεστώτα της περιοχής». Κι αν η εγκατάλειψη του Καντάφι δεν ήταν και τόσο δύσκολη υπόθεση, πολύ περισσότερο ακανθώδη είναι τα διλήμματα της Τουρκίας έναντι του καθεστώτος Ασαντ στη γειτονική της Συρία, βασικού συμμάχου του σιιτικού Ιράν.

«Καθημερινή» – Reuters, A.P.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. O πονηρός (όχι απαραίτητα έξυπνος) χαμαιλέοντας, που πότε στήνει τρικλοποδιές και πότε χαμογελάει δουλοπρεπώς στον αφέντη που δεν μπορεί να δαγκώσει, στο τέλος από κάπου θα τη βρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]