Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τούρκοι πράκτορες έβαλαν τη φωτιά στον Έβρο; Τεράστια τα κενά και τα λάθη της ΕΥΠ

  • Σε κόκκινο συναγερμό όλες οι Ελληνικές κρατικές υπηρεσίες στην Θράκη
  • Επιχείρηση εδαφικής αποψίλωσης και απογύμνωσης των Ελληνικών στρατιωτικών αμυντικών θέσεων;
Γράψαμε πριν από λίγες ημέρες για την παράξενη αύξηση των τούρκων τουριστών στην Θράκη και δεν διστάσαμε να καταχωρήσουμε τις παράξενες κινήσεις τους στην ακριτική αυτή γωνία της Ελλάδας. Λίγες ημέρες αργότερα (τρεις για την ακρίβεια), σημειώθηκε μία παράξενη φωτιά στην περιοχή της Νέας Μάκρης, η οποία βρίσκεται στους πρόποδες της ευρύτερης περιοχής όπου βρίσκονται τα ραντάρ της Μαρώνειας. Και αμέσως μετά "ξεπετάχτηκε" μία ακόμη παράξενη φωτιά 100 χιλιόμετρα βόρεια της Αλεξανδρούπολης, στην περιοχή της Λευκίμμης Σουφλίου (ανήκει στην περιοχή επιθετικής διείσδυσης με βάση το σχέδιο "Βαριοπούλα"), της οποίας προηγήθηκαν άλλες δύο "απόπειρες" κατά τις προηγούμενες ημέρες... Τότε, δεν διστάσαμε να καταγράψουμε και τις τεράστιες ευθύνες των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας, τα κενά ή την ανικανότητα στελεχών που εμποδίζουν την αποτελεσματικότητα και την λειτουργικότητά τους...

Διαβάζουμε πλέον στον Τύπο πως υπάρχει σοβαρή περίπτωση η μεγάλη φωτιά του Έβρου να είναι έργο δολιοφθοράς και πως σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής έχουν τεθεί στον Έβρο όλες οι κρατικές υπηρεσίες, πέραν την Πυροσβεστικής, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή. Εκτιμούμε πως έστω και αργά (πάντα όμως αναποτελεσματικά) οι υπεύθυνοι άρχισαν να κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πρόληψης έκθεσης της χώρας σε κίνδυνο (βλ. ΕΥΠ) δυστυχώς ήταν πέρα ως πέρα ανεπαρκείς και ίσως θα έπρεπε να γίνει μία εσωτερική έρευνα για την ικανότητα συγκεκριμένων στελεχών, για την έλλειψη ικανού αριθμού πρακτόρων, αλλά και για το επίπεδο εκπαίδευσης ή απόδοσης που βρίσκεται η συγκεκριμένη υπηρεσία στην περιοχή. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά, ιδιαίτερα στην Θράκη.

Στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια έχουν ήδη φθάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι φωτιές να είναι ενδεχομένως έργο τούρκων πρακτόρων. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν καταδεικνύουν την σοβαρή πιθανότητα (έως βεβαιότητα) προσπάθειας της Άγκυρας να προκαλέσει καταστροφές και αναστάτωση στην χώρα μας, ειδικότερα μάλιστα στην περιοχή της Θράκης, η οποία αποτελούσε πάντα το κέντρο ενδιαφέροντος του τουρκικού επεκτατισμού. Αυτές οι πληροφορίες εξετάζονται πολύ σοβαρά από τις Ελληνικές υπηρεσίες, αφού προέρχονται από πλέον αξιόπιστες πηγές. Οι υπηρεσίες αυτές συγκεντρώνουν ήδη στοιχεία και μαρτυρίες και σκιαγραφούν μία ευρύτερη και άρτια σχεδιασμένη και εκτελεσμένη επιχείρηση (με αρκετά μέτωπα αποπροσανατολισμού) που εκτελέσθηκε εντός της Ελλάδας. Σημειώνουμε, δε, πως δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους πυρκαγιές ξεσπούν στην χώρα μας και συνδέονται με την δράση πρακτόρων της γειτονικής χώρας. Μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον αυτού του είδους των επιχειρήσεων βρισκόταν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (βλ. Σάμος), αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν επιχειρήσεις και στο εσωτερικό ττης χώρας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου βρισκόταν στρατιωτικού τύπου "στόχοι" (κυρίως αποθήκες στρατιωτικού υλικού, όχι απαραίτητα πυρομαχικών).

Γιατί όμως συμβαίνουν αυτά; Ποιά σκοπιμότητα εξυπηρετούν για την τουρκική πλευρά; Το ερώτημα, όσο αφελές και αν χαρακτηρίζεται, δυστυχώς κρύβει από πίσω του έναν εφιάλτη.

Η βασική αποστολή του Όπλου του Μηχανικού είναι η δημιουργία έργων για την υπερπήδηση ή την άρση πάσης φύσεως κωλυμάτων. Δηλαδή, πρόκειται για το βασικό εργαλείο της ανάπτυξης μίας πολεμικής μηχανής, η οποία είτε κάνει τεχνικά έργα (γέφυρες, οδούς, ναρκοπέδια κ.α.) ή πραγματοποιεί καταστροφές προκειμένου να βοηθήσει τον στρατό της χώρας να ξεπεράσει εμπόδια που έχει θέση στον δρόμο του το αντίπαλο στράτευμα ή η φύση. Για παράδειγμα, το Μηχανικό κατασκευάζει γέφυρες για να μπορέσουν τα άρματα να περάσουν έναν ποταμό και στήνει ναρκοπέδια για να ανασχέσει την προέλαση του εχθρού σε σημεία μείζονος ενδιαφέροντος.

Το δάσος, ως γνωστόν, είναι ένα φυσικό εμπόδιο, που πάντοτε λειτουργεί προς όφελος του αμυνόμενου. Ειδικά, αν βρίσκεται σε παραμεθόριες περιοχές, οι Ένοπλες Δυνάμεις που την υπερασπίζονται δεν έχουν και μεγάλη ανάγκη να χρησιμοποιήσουν το Μηχανικό για να θέσει επιπλέον κωλύματα. Η φύση φροντίζει γι αυτό και μειώνει τα έξοδα για έργα της στρατιωτικής άμυνας, ενώ ταυτόχρονα υποδομές ή μονάδες ικανές να ανατρέψουν επιθετική ενέργεια κρύβονται στην βλάστηση, χωρίς να μπορούν να εντοπιστούν εύκολα...

Ο νομός 'Εβρου βρίσκεται -όπως είναι γνωστό- στα σύνορα της χώρας μας και τις τελευταίες πέντε ημέρες έχασε τεράστιες δασικές εκτάσεις (για 70.000 στρέματα μιλάνε οι πρώτες αναφορές) στο νότιο τμήμα του. Λόγω της συγκυρίας και της έντασης που δημιουργείται από την υπόθεση της εκμετάλλευσης του χρυσοφόρου οικοπέδου "12" της κυπριακής ΑΟΖ και της τουρκικής δυσφορίας για την εξέλιξη, οι δυσάρεστοι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι.

Η Τουρκία, έχοντας να αντιμετωπίσει τις κλιμακούμενες επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών και ευρισκόμενη σε αδυναμία να ακυρώσει την ενεργειακή αντεπίθεση της Κύπρου, δεν αποκλείεται να δοκιμάσει την επικίνδυνη συνταγή της "φυγής προς τα εμπρός", συγκεκριμένα στην περίπτωσή μας, της "φυγής προς τα δυτικά". Η πρόκληση έντασης στο πεδίο των σχέσεων με την Ελλάδα, συνδυαζόμενη με εκβιασμούς για "συνολικές λύσεις", ενδέχεται να φαντάζει "καλή ιδέα" για την εξουσιαστική ελίτ της γείτονος, η οποία μετά την ομολογία των τούρκων στρατηγών (για ανικανότητα του τουρκικού στρατεύματος), ψάχνει για διέξοδο σε κάποια λύση που θα επαναφέρει το ηθικό... Η ευκαιρία, άλλωστε, που τους προσφέρεται είναι μοναδική, αφού ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κυκλοφορεί με ψευδώνυμο και η χώρα μοιάζει με καράβι που επάνω του λυσσομανάει η χειρότερη θύελλα...

Όμως, πριν από τέτοιου είδους επιχειρήσεις, συνηθίζεται να προηγούνται υπονομευτικές ενέργειες τύπου "σαμποτάζ", στις οποίες περιλαμβάνονται και εμπρησμοί. Δυστυχώς, το σενάριο αυτό ακούγεται εφιαλτικό, αλλά είναι υπαρκτό. Και σύμφωνα με τα εγχειρίδια ψυχολογικού πολέμου, είναι το πιό "ελαφρύ"...


Πληροφορίες από "Το Παρόν", "Ελευθεροτυπία", "Δημοκρατία"

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Άψογη η ανάλυσή σου, Κωνσταντίνε. Μας έχεις λύσει και κάτι απορίες-συνειρμούς σχετικά με εκείνες τις πυρκαγιές στο Μαραθόκαμπο της Σάμου, όταν όλοι οι Σαμιώτες έπαιρναν όρκο ότι Τούρκοι τις έβαλαν. Άσχετα από τις επιδιώξεις της γείτονος και τα οποιαδήποτε σενάρια, είναι πραγματικά αίσχος το να βρίσκεται ακόμα η χώρα σε τέτοια ανετοιμότητα μετά από τόσες εκατοντάδες πυρκαγιές επί δεκαετίες. Τα λεφτά που ξοδεύτηκαν αλόγιστα μόνο για κάτι μίζες, για να στηθεί το ολυμπιακό πανηγύρι του 2004, θα είχαν τοποθετηθεί σωστά αν τότε τους είχαμε αντισταθεί αντί να πανηγυρίζουμε. Τώρα μόνο η προσευχή μας έχει μείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΙΠΑΜΕ, ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΟΛΑ... ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ... ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΝΤΙΝΤΙΔΟΧΑΣΙΚΛΟΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ JEFRY (THE LIAR) GAP.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]