Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λιβύη: Ένας ακόμη μεγάλος πόλεμος της προπαγάνδας

Στο ζενίθ βρίσκεται ο πόλεμος της προπαγάνδας στη Λιβύη, με τις φρικιαστικές εικόνες και περιγραφές από τον εντοπισμό 53 νεκρών σε σήψη να κυριαρχούν σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη.

Τα 53 πτώματα βρέθηκαν σε αποθήκη στην Τρίπολη και σύμφωνα με μαρτυρίες δεν είναι οι μόνοι.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Sky News Στιούαρτ Ράμσεϊ, που συνομίλησε με ντόπιους στην περιοχή έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 150 άτομα, κυρίως πολίτες, που, κατά τον Ράμσεϊ και τις πηγές του (που δήλωσαν «αυτόπτες μάρτυρες» και… παρέμειναν ζωντανοί) εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τις δυνάμεις του Καντάφι που μάχονταν για να κρατήσουν την πρωτεύουσα υπό τον έλεγχό τους.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι νεκροί, πολλοί από τους οποίους, όπως ειπώθηκε, είχαν τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα – γεγονός που παραπέμπει σε έγκλημα πολέμου – εκτελέστηκαν επειδή προσπαθούσαν να λιποτακτήσουν (στη μία ή στην άλλη πλευρά, άγνωστο).

Μια τρίτη εκδοχή θέλει τους νεκρούς, προέρχονταν από γειτονικές χώρες και έφθασαν στη Λιβύη για να πολεμήσουν υπέρ του Καντάφι και εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις των εξεγερμένων.

Διαλέγετε και παίρνετε, αλλά το βέβαιο είναι πως καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί το υπόβαθρο, προκειμένου να στηθούν οι κατηγορίες ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η υπόθεση θυμίζει έντονα όσα συνέβησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στην περιοχή του Κοσσόβου, όταν ανακοινώθηκε πως σε ένα χωριό, το Ρατσάκ, βρέθηκαν πτώματα Κοσσοβάρων, οι οποίοι, σύμφωνα με την τότε προπαγάνδα, είχαν εκτελεστεί από τους Σέρβους.

Όλως τυχαίως, τα πτώματα είχα ανακαλυφθεί μετά την εκ μέρους του Βελιγραδίου απόρριψη της Συνθήκης του Ραμπουϊγιέ, οπότε και έπρεπε να δικαιολογηθεί η εκστρατεία που θα ξεκινούσε.

Αργότερα, αποκαλύφθηκε από παρατηρητή του ΟΑΣΕ, ότι οι νεκροί είχαν σκοτωθεί σε άλλη χρονική στιγμή σε μάχη, ήσαν αντάρτες του UCK, από τους οποίους είχαν αφαιρεθεί οι στολές τους και είχαν επιμελώς τοποθετηθεί ο ένας πλάι στον άλλο στο Ρατσάκ.

Από την υπόθεση δεν μπορούσαν να λείψουν και οι ιστορίες βιασμού αλά Κόσσοβο. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Sunday Times of Malta, πέντε γυναίκες μέλη της επίλεκτης ομάδας σωματοφυλάκων του Μουάμαρ Καντάφι αποκάλυψαν στην ψυχολόγο Σεχάμ Σεργκέουα, στη Βεγγάζη, ότι κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον συνταγματάρχη και τους γιους του – για να τις απολύσουν όταν τις… βαρέθηκαν!

Αυτό θυμίζει έντονα την περίπτωση της νεαρής Κοσσοβάρας Ραϊμόντα, η οποία αποκάλυψε στις κάμερες (και η εικόνα έκανε τον γύρο του κόσμου) ότι η αδελφή της βιάστηκε και μετά δολοφονήθηκε. Για να αποκαλυφθεί αργότερα από την ίδια πως… δεν είχε αδελφή!

Και επειδή η Ιστορία έχει συνέχεια, ακριβώς χθες, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσόβου Ενβέρ Χοτζάι δήλωσε ότι το Κόσσοβο αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των Λίβυων εξεγερμένων ως τη νόμιμη εξουσία της Λιβύης.

Στο μεταξύ, ο Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, ηγέτης του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), του πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, απηύθυνε επείγουσα ανθρωπιστική έκκληση για την Τρίπολη, κάνοντας λόγο κυρίως για έλλειψη ιατρικών υλικών. Έκανε επίσης λόγο για έλλειψη διατροφικών προϊόντων πρώτης ανάγκης στην πρωτεύουσα, αποδίδοντας τις διακοπές νερού και ηλεκτρικού που παρατηρούνται στην Τρίπολη, σε σαμποτάζ των δυνάμεων του Καντάφι.

Ο τελευταίος πάντως έχει ήδη μετατραπεί σε προπαγανδιστικό θρύλο, καθώς εξακολουθεί να διαφεύγει την σύλληψη, με την Αλγερία να διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει περάσει στο έδαφός της.

Η επιβεβαίωση απόλυτη και σ’ αυτόν τον πόλεμο: Η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα, όπως έγραψε ο διάσημος πολεμικός ανταποκριτής Φίλιπ Νάιτλι.

Διότι, όπως είχε πει ο Τσόρτσιλ, «σε καιρό πολέμου η αλήθεια είναι τόσο πολύτιμη, που πρέπει να την κρύβουμε κάτω από πολλά μαξιλάρια ψεμάτων»!



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Τα ψέμματα λέγονται γιατί κάποιος θα πρέπει να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου. Μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια, θα έχει τιμωρηθεί ο "αποδιοπομπαίος τράγος" και το φιλιθεάμον καταναλωτικό κοινό λίγο θα ενδιαφέρεται για το πρόσφατο παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]