Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πωλ Κρούγκμαν: Ελληνική χρεωκοπία... Όχι εάν, αλλά πότε

Ο κορυφαίος καθηγητής οικονομολογίας Πωλ Κρούγκμαν* θεωρεί βέβαιη την χρεωκοπία για την Ελλάδα, λόγω του τεράστιου χρέους της, και δηλώνει ότι δεν θα αποτελούσε έκπληξη, μετά από όλα όσα θα επακολουθήσουν, εάν η χώρα αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Μιλώντας σε αίθουσα εκδηλώσεων του Judge Business School του πανεπιστημίου του Cambridge, όπου και εκφώνησε μια από τις κεντρικές ομιλίες στα πλαίσια εκδήλωσης με αφορμή την 75η επέτειο της διατύπωσης της γενικής θεωρίας του Κέινς, ο καθηγητής Κρούγκμαν δήλωσε ότι λυπάται τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και τους συνεργάτες του.

"Ένα είδος χρεωκοπίας θα υπάρξει οπωσδήποτε. Είναι πολύ πιθανή μια καταιγιστική τραπεζική κρίση και αυτή θα είναι η στιγμή που η Ελλάδα ή θα αποφασίσει ή θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Το γεγονός αυτό, αν συμβεί, θα προκαλέσει τεράστιες επιπλοκές. Δεν αποκλείεται να υπάρξει μια ανάκαμψη για την Ελλάδα αργότερα, όταν θα έχουν ξεπεραστεί οι μεγάλες δυσκολίες, αλλά αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Επίσης θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλες χώρες".

Ο Κρούγκμαν δήλωσε επίσης πως είναι της άποψης ότι η ευρωζώνη θα επιβιώσει. Όσο για την αντίσταση που είχε προβάλει η Βρετανία στην είσοδό της στην ευρωζώνη, συμφώνησε ότι η χώρα μπορεί σήμερα να νοιώθει δικαιωμένη για το γεγονός ότι δεν είχε ενταχθεί.

"Νομίζω ότι πρέπει να στήσετε άγαλμα στον Γκόρντον Μπράουν, που φρόντισε να μείνει η Βρετανία εκτός ευρωζώνης. Η Βρετανία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, αλλά αν είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη, σήμερα θα ήταν στην ουσία σαν την Ισπανία. Η ύφεση θα ήταν στην περίπτωσή της ακόμη χειρότερη, ο δείκτης ανεργίας θα ήταν υψηλότερος και οι προοπτικές για ανάκαμψη λιγότερες".

*Ο Πωλ Κρούγκμαν, διεθνώς αναγνωρισμένος οικονομολόγος, συγγραφέας και αρθρογράφος, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομολογίας το 2008. Είναι καθηγητής Οικονομικών και Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Princeton των ΗΠΑ.

Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος οικονομολόγος είναι φυσικά και αυτός μέρος του συστήματος. Θεωρεί βέβαιη την χρεωκοπία μας (όπως όλοι οι νοήμονες αναλυτές σήμερα) αλλά είναι επίσης αξιοπρόσεκτο το ότι στην αρχή του βίντεο σπεύδει να υποβαθμίσει την πιθανότητα της ύπαρξης ικανής ποσότητας κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα ώστε να συμβάλουν σημαντικά στην αποπληρωμή του χρέους της. Έτσι ακριβώς δεν είχαν πει και στην Αργεντινή προτού ξεκινήσουν την αφαίμαξή της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]