Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πουλήθηκε ο ΟΤΕ και χάσαμε μόνο 950 εκατομμύρια ευρώ...

  • Έπεται συνέχεια με ακόμη καλύτερες αποδόσεις για τους κερδοσκόπους
  • Το σημαντικό είναι πως ο Παπανδρέου είναι σοσιαλιστής και δεν χρωστάει σε κανέναν
  • Ακόμη δεν κατέθεσε ο Παπανδρέου το νόμο με τον οποίο θα απαγορευόταν η πώληση δημόσιας ή κρατικής περιουσίας (λέτε να τον ξέχασε; διόλου απίθανο, αφού κάνει τόσα ταξίδια, θα του ξέμεινε ο νόμος στα αζήτητα κάποιου αεροδρομίου ή κάποιου ιδιωτικού τζετ...)
  • Υπενθυμίζουμε πως ο Γιώργος είπε ότι "δεν πουλάει". Μάλλον ήθελε να πει ότι "χαρίζει", αλλά θα μπερδεύτηκε
Ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΤΕ μετά τη μεταβίβαση του επιπλέον 10% των μετοχών που ελέγχει το δημόσιο, προς την Deutsche Telekom. «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας μας, με μη αντιστρέψιμες κοινωνικές, οικονομικές και εθνικές συνέπειες» από την παρούσα και την προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτηρίζει την πώληση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, την αγορά μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών του 10% των μετοχών εκ μέρους Deutsche Telekom υλοποίησε η διεθνής εταιρία Goldman Sachs αγοράζοντας 49.015.038 μετοχές του ΟΤΕ από το ελληνικό Δημόσιο έναντι συνολικού τιμήματος 391.630.000 ευρώ, ήτοι €7,99 ανά μετοχή. Η συγκεκριμένη πράξη αφορά στην άσκηση του δικαιώματος, που προβλεπόταν στη συμφωνία αγοράς μετοχών του 2008, και την οποία πρόσφατα ενεργοποίησε η ελληνική πλευρά, μετά από απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων.

Αναφερόμενος στην τιμή πώλησης ανα μετοχή, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Στρατούλης (του οποίου το κόμμα διαφωνούσε πλήρως με την πώληση του πακέτου), τονίζει ότι «συνιστά ξεπούλημα στο τετράγωνο, εάν πάρουμε υπόψη ότι το 2008 που πουλήθηκε από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή και από την MIG το 25% των μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, αυτό έγινε με τιμή πώλησης ανά μετοχή 26 €. Τότε είχαμε καταγγείλει αυτή την εκποίηση ως ξεπούλημα, όχι μόνο εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο σημερινός πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε στείλει επιστολή στην τότε κυβέρνηση να μην τολμήσει να εκποιήσει τον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom».

Πάντως, μετά τη σημερινή αγορά του 10% των μετοχών από τη γερμανική Deutsche Telekom, το ελληνικό Δημόσιο κατέχει μόλις το 5% του ΟΤΕ αναμένεται η αλλαγή των ισχυουσών εργασιακών σχέσεων που θα αποτελέσει και την «πρόβα τζενεράλε» για όλους τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις του δημοσίου, που θα αναλάβει να πουλήσει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, με στόχο εξασφάλιση 50 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου, η άρση της μονιμότητας κατ΄ αρχήν στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό της χώρας και σταδιακά σε όλες τις ΔΕΚΟ που βγαίνουν προς πώληση. Όπως πρόσφατα είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ Παναγιώτης Κούτρας, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, αναζητώνταν πριν ακόμη από την πώληση, τρόπος να μειωθεί το εργασιακό κόστος του Οργανισμού.

Επίσης, σύμφωνα με τον με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στρατούλη, «στον ΟΤΕ οι εργαζόμενοι δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα. Είχαν διασφαλισμένη, σταθερή και πλήρη απασχόληση, δηλαδή κάτι ως «οιονεί μονιμότητα», κατοχυρωμένη με εσωτερικούς κανονισμούς εργασίας, που συνάπτονταν με συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η απαίτηση της Deutsche Telekom να καταργηθούν αυτές οι διασφαλίσεις της εργασίας στον ΟΤΕ και τους προσληφθέντες σ΄ αυτόν πριν το 2005 φτιάχνει το κατάλληλο κλίμα για να πλασαριστεί ευκολότερα η βασική επιδίωξη της τρόικας και της κυβέρνησης για την κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας των δημοσίων υπάλληλων».



Η DEUTSCHE TELEKOM αγόρασε το 25% του ΟΤΕ τον Μάιο του 2008, προς 26 ευρώ/μετοχή. Στη συμφωνία προβλεπόταν επίσης, ότι αν ήθελε το ελληνικό κράτος, μπορούσε μέσα σε ένα χρόνο να "φορτώσει" άλλο ένα 5% στους Γερμανούς, με προσυμφωνημένη τιμή 27,5 ευρώ. Αν πουλούσε δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, αυτό το 5% το κράτος θα έβαζε στο ταμείο του 670 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα πουλήσαμε το 10% έναντι 391 εκ.ευρώ ή -για να το αντιστοιχήσουμε- το 5% έναντι 196 εκ.ευρώ.

Αν πουλούσαμε τότε το 10% θα έπιανε 1.340. Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά το πουλήσαμε, 391 εκ. Χάσαμε δηλαδή απο τα τότε ουρλιαχτά του ΠΑΣΟΚ περί ξεπουλήματος, 950 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε την ανακοίνωση της deutsche telekom, της 14-5-2008, που αναλύει τις ρήτρες:
From the time of the acquisition of the aforementioned 3-percent stake in OTE by Deutsche Telekom, the Greek government has a put option for a further 5 percent of the shares in OTE. This option is valid for 12 months and can be exercised in October 2008 at the earliest. A price of EUR 27.50 per share has been agreed for this option equating to a total amount of around EUR 0.67 billion.
The Greek government also holds a second put option for a further 10-percent stake in OTE until 2011. In this case, the price per OTE share shall be based on the weighted market price of the share at the time the option is exercised plus a premium of 20 percent initially that will later fall to 15 percent.
Τότε ο Καρχιμάκης, έλεγε τις γνωστές του... πασοκιές!



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Τα σκυλιά της προδοσίας μόνο με κρέμασμα θα ξεπληρώσουν το έγκλημα τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ε ρε να δουμε και στην δεη που εχουν και τα κοιτασματα λιγνητη που ολοι οι ευρωπαιοι φιλοι μασ μετα τη φουκοσιμα τα γλυκοκοιταζουν εκει να δειτε φαγοποτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδω ξεπουληθηκαν οι ιδιοι!!
    Τον ΟΤΕ δεν θα ξεπουλαγαν??

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]